20/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θωρακισμένη επέτειος στον… γύψο

AΙΓΥΠΤΟΣ Λίγες εκατοντάδες διαδηλωτών βγήκαν για να τιμήσουν τους 47 πεσόντες προ διετίας στην πλατεία Ταχρίρ, καταγγέλλοντας τον στρατό και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι πρόδωσαν την επανάσταση.
      Pin It

AΙΓΥΠΤΟΣ Λίγες εκατοντάδες διαδηλωτών βγήκαν για να τιμήσουν τους 47 πεσόντες προ διετίας στην πλατεία Ταχρίρ, καταγγέλλοντας τον στρατό και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι πρόδωσαν την επανάσταση

 

«Ψωμί, ελευθερία, κάθαρση στο υπουργείο Εσωτερικών»… Αλλιώτικο το σύνθημα, αλλιώτικο και το πλήθος των Αιγυπτίων, που διαδήλωσαν χθες στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταχρίρ για να τιμήσουν τη μνήμη των 47 συμπατριωτών τους, θυμάτων των δυνάμεων ασφαλείας, που είχαν σκοτωθεί πριν από δύο χρόνια τέτοιες μέρες στο κέντρο του Καΐρου.

 

Απαιτώντας την τιμωρία των ενόχων, εκατοντάδες πολίτες, φοιτητές και ακτιβιστές βγήκαν χθες στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή και την απογοήτευσή τους τόσο κατά του παντοδύναμου στρατού όσο και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που πρόδωσαν -όπως λένε- τα αυθεντικά ιδεώδη της αιγυπτιακής επανάστασης, προς όφελος δικό τους και όχι του λαού. «Το υπουργείο Εσωτερικών είναι πιο ισχυρό από ποτέ» καταγγέλλουν, παρακολουθώντας την επαναστελέχωσή του από τα ίδια, γνωστά και μη εξαιρετέα, «σταγονίδια» του καθεστώτος Μουμπάρακ, που συνεχίζουν ακάθεκτα να εφαρμόζουν τις παραδοσιακές πρακτικές της καταστολής, του εκφοβισμού και της ατιμωρησίας, σαν μην έχει αλλάξει τίποτα στη χώρα του Νείλου. Παρά τους θανάτους εκατοντάδων αθώων από το ξέσπασμα της εξέγερσης το 2011, μόλις τρεις αστυνομικοί έχουν οδηγηθεί στη φυλακή.

 

Λάδι στη φωτιά έριξε και η απόφαση της στρατοκρατούμενης κυβέρνησης να εγκαινιάσει μνημείο πεσόντων στην πλατεία Ταχρίρ, με τον αρχηγό της αστυνομίας να στέλνει στους υφισταμένους του «συλλυπητήρια για όλους τους μάρτυρες της επανάστασης, το άσπιλο αίμα των οποίων θα καλλιεργεί το δέντρο του εθνικού μας αγώνα»… Το μνημείο αυτό χτίστηκε προκλητικά από τους ίδιους ανθρώπους που δημιούργησαν εξ αρχής συνθήκες διχασμού κι έδωσαν την εντολή για το μακελειό, υποστηρίζουν αγανακτισμένοι οι ακτιβιστές, που είδαν τους άοπλους συντρόφους τους να δολοφονούνται εν ψυχρώ μπροστά στα μάτια τους από τις δυνάμεις ασφαλείας και το πόρισμα για την απόδοση ευθυνών να κουκουλώνεται από τις αρχές. Ηταν 19 Νοεμβρίου 2011, ο Χόσνι Μουμπάρακ αποτελούσε πια παρελθόν και την εξουσία είχε αναλάβει με επέμβαση το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν ξεκίνησε το αιματηρό εκείνο εξαήμερο της βίας στο Κάιρο, με τους 47 νεκρούς και τους 3.000 τραυματίες. Αποτίοντας τον δικό τους φόρο τιμής, οι διαδηλωτές έβαψαν το μνημείο των πεσόντων με κόκκινη μπογιά και συνθήματα εναντίον και του στρατού και των ισλαμιστών.

 

Οι συμπλοκές και οι τραυματισμοί δεν έλειψαν χθες ούτε στο Κάιρο ούτε σε άλλες πόλεις της περιφέρειας, αφού, λόγω της θλιβερής επετείου, κατέβηκαν στους δρόμους υποστηρικτές και των δύο πλευρών για να διαδηλώσουν. Με δακρυγόνα, οδοφράγματα, συρματοπλέγματα και τεθωρακισμένα έξω από πανεπιστημιακές σχολές και μουσεία, στρατός και αστυνομία επανεπιβεβαίωσαν ποιος κάνει κουμάντο.

 

Για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκήρυξης εκλογών ούτε λόγος ακόμα, ενώ το σχέδιο του νέου Συντάγματος της χώρας, που θεωρητικά πρόκειται να τεθεί σε δημοψήφισμα εντός του Δεκεμβρίου, έχει αρχίσει να μοιάζει με το γεφύρι της Αρτας και όλο σκοντάφτει σε εμπόδια. Η επιστροφή στη δημοκρατική νομιμότητα φαντάζει ακόμα μακρινό όνειρο στην Αίγυπτο.

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 

Scroll to top