21/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίχως στέγη 5.000 τον χρόνο

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται οι άστεγοι στη Βρετανία από τις τάξεις των ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν είτε το νοίκι τους είτε το στεγαστικό τους δάνειο.
      Pin It

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται οι άστεγοι από τις τάξεις των ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν είτε το νοίκι τους είτε το στεγαστικό τους δάνειο

 

ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

«Πάνω από 5.000 άνθρωποι κάθε χρόνο μένουν άστεγοι στη Βρετανία, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν είτε το στεγαστικό τους δάνειο είτε το νοίκι τους». Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης του Κέντρου Κοινωνικής Δικαιοσύνης (Centre for Social Justice, CSJ), μιας ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης εδώ στη Βρετανία, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

 

Παρά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, το χρέος των προσωπικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 1,71 τρισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για «ρεκόρ προσωπικών δανείων όλων των εποχών».

 

Χρέος 65.000 ευρώ κάθε νοικοκυριό

 

Ετσι, το χρέος του μέσου βρετανικού νοικοκυριού υπολογίζεται στις 65.000 ευρώ. Νούμερο σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο χρέος της προηγούμενης δεκαετίας. Το εντυπωσιακό και συνάμα ανησυχητικό είναι ότι, ενώ το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας από τον Μάρτιο του 2009 βρίσκεται στο 0,5%, γεγονός που θα βοηθούσε τα νοικοκυριά να ξοφλήσουν τις οφειλές τους στις τράπεζες, παρ’ όλα αυτά τα χρέη των Βρετανών αντί να μειώνονται αυξάνονται. Υπολογίζεται ότι οι καταθέσεις 3,9 εκατομμυρίων οικογενειών είναι ικανές να καλύψουν απλά τη δόση του δανείου τους ή να πληρώσουν τον σπιτονοικοκύρη τους για μόλις ένα μήνα.

 

Ενας άλλος μεγάλος κίνδυνος για τη βρετανική οικονομία είναι ο αριθμός των ανθρώπων που βγαίνουν στη σύνταξη πριν αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Πάνω από 40.000 δάνεια υπολογίζεται ότι θα πρέπει να πληρωθούν μεταξύ του 2017 και του 2032, από οφειλέτες οι οποίοι θα είναι πάνω από 65 ετών.

 

Το πρόβλημα οφείλεται στις συνήθειες της βρετανικής κοινωνίας. «Για χρόνια οι Βρετανοί δανείζονται ολοένα και περισσότερο, ανεβάζοντας από τη μία το κόστος ζωής και μειώνοντας από την άλλη τις καταθέσεις τους.

 

»Η κατάσταση αυτή έχει παγιδεύσει πολλές οικογένειες και τις έχει οδηγήσει στα όρια της φτώχειας. Βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγουν», επισημαίνει ο διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Κρίστιαν Γκάι. Ο Γκάι τονίζει επίσης πως με τα χρόνια το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, καθώς «οι τράπεζες πια δεν δανείζουν τόσο εύκολα όσο στο παρελθόν και έτσι οι Βρετανοί, για να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους καταφεύγουν σε ιδιώτες “καρχαρίες” που δανείζουν με πολύ υψηλά επιτόκια».

 

Υπολογίζεται πως πάνω από 310.000 Βρετανοί κάθε χρόνο προστίθενται στη λίστα των ανθρώπων που καταφεύγουν σε τέτοιου είδους δάνεια.

 

Η φτώχεια στο κόκκινο

 

Την ίδια στιγμή, ο αρχιεπίσκοπος του Γιορκ, δρ Τζον Σενταμού, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η φτώχεια στη Βρετανία έχει περάσει σε μια «νέα τρομερή φάση», καθώς έχει αυξηθεί επικίνδυνα. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι που υποσιτίζονται έχουν διπλασιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ετσι καθημερινά πια τα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν ασθενείς με υποσιτισμό.

 

[email protected]

 

Scroll to top