Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Με κάθε ηλεκτρονικό και άλλο μέσο που διαθέτουν οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενότατα τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Γαλλία την περασμένη Παρασκευή στο Μάλι. Η Ουάσιγκτον μπορεί να μη συμμετέχει άμεσα ωστόσο προσφέρει βοήθεια στο επίπεδο των συμβούλων, της λογιστικής υποστήριξης και του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών στον αέρα.
Μια βοήθεια σε κάθε περίπτωση πολύτιμη για τους Γάλλους, καθώς η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία γνωρίζει άριστα την ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό γιατί εδώ και χρόνια, όπως επισημαίνουν οι New York Times, η Ουάσιγκτον βοηθά τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης τον στρατό του Μάλι, ο οποίος μέχρι σήμερα θεωρούνταν η σημαντικότερη αντίσταση στην ισλαμιστική απειλή.
Πρόκειται, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, για «ένα πρόγραμμα βοήθειας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, το πλέον φιλόδοξο που έχει εκπονηθεί ποτέ από το αμερικανικό Πεντάγωνο για την περιοχή αυτή, το οποίο κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία».
Γιατί ;
Επειδή όχι μόνο οι κυβερνητικές δυνάμεις του αφρικανικού κράτους απώλεσαν τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της χώρας από τους ισλαμιστές αντάρτες, αλλά κυρίως γιατί οι μονάδες που εκπαιδεύτηκαν από τον αμερικανικό στρατό ήταν οι πρώτες, οι οποίες αποσκίρτησαν «περνώντας», όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, «στο στρατόπεδο του εχθρού με τα όπλα τους και τους καρπούς της εκπαίδευσής τους σε μια καθοριστική χρονική στιγμή».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των New York Times, το Πεντάγωνο στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας διέθεσε περί τα 600 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στις κυβερνήσεις των χωρών της ευρύτερης περιοχής, από το Μαρόκο μέχρι τη Νιγηρία. Ωστόσο το Μάλι ήταν αυτό το οποίο απέσπασε τη μερίδα του λέοντος αυτών των κονδυλίων. Εις μάτην όμως…
Αυτό φάνηκε από δύο γεγονότα : Το πρώτο αφορά στον πολέμαρχο Αμαντού Χάγια Σανόγκο, ο οποίος αφού εκπαίδευσε τους άνδρες του με Αμερικανούς στρατιωτικούς ανέτρεψε τον πρόεδρο Αμαντού Τουμανί Τουρέ χωρίς οι ΗΠΑ να «μυριστούν» καν το πραξικόπημα. Το δεύτερο είναι η αθρόα ροή ισλαμιστών μαχητών από τη Λιβύη στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Κι αυτό επειδή, επιστρέφοντας πάνοπλοι και ετοιμοπόλεμοι μετά την επανάσταση στη Λιβύη , οι ισλαμιστές συμμάχησαν αρχικώς με τα μέλη της φυλής των Τουαρέγκ του Βορρά με τελικό στόχο να κατατροπώσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οπως αποκαλύπτει ωστόσο η νεοϋορκέζικη εφημερίδα «οι ίδιες ομάδες που εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ, και θεωρήθηκαν ως οι ιδανικότερες για να πραγματοποιήσουν μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση, αποδείχθηκαν τελικώς η λυδία λίθος της αποτυχίας της όλης επιχείρησης».
Πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι οι οποίοι ρωτήθηκαν από τους ρεπόρτερς των New York Times για τις εξελίξεις δήλωσαν απογοητευμένοι από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επαναπαύτηκαν εκτιμώντας ότι οι Τουαρέγκ-οι οποίοι εδώ και δεκαετίες μάχονται για να περιορίσουν την εξουσία της κυβέρνησης του Μπαμάκο- «θα κατάφερναν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα».
Ωστόσο η κατά κράτος ήττα του στρατού του Μάλι και ειδικότερα των μονάδων που εκπαιδεύτηκαν από τον αμερικανικό στρατό, σόκαρε και ενόχλησε ιδιαιτέρως την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία. Γι' αυτό άλλωστε και το Πεντάγωνο αποσύρεται από την όλη επιχείρηση…