ΓΑΛΛΙΑ Συνελήφθη σε κωματώδη κατάσταση, αφού επιχείρησε να αυτοκτονήσει λόγω τύψεων, ο ένοπλος που άνοιξε πυρ -τραυματίζοντας φωτογράφο- στη «Liberation» και σε τράπεζα στο Παρίσι
Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή
Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Γαλλία η σύλληψη του δράστη των ένοπλων επιθέσεων που έγιναν στο Παρίσι, στην έδρα της τηλεόρασης BFMTV, στην εφημερίδα «Liberation» και την τράπεζα Societe Generale. Η πρώτη απόπειρα δεν είχε θύματα. Θύμα της δεύτερης επίθεσης ήταν νεαρός φωτογράφος που πυροβολήθηκε πισώπλατα και νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα.
Μετά την τρίτη ένοπλη ενέργεια με πυροβολισμούς στην πρόσοψη κτιρίου της επιχειρηματικής συνοικίας της Ντεφάνς, ο ένοπλος άνδρας ανάγκασε έναν οδηγό αυτοκινήτου να τον μεταφέρει στη λεωφόρο των Ηλύσιων Πεδίων και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Φωτογραφίες του από βίντεο ασφαλείας δόθηκαν άμεσα σε δημοσιότητα από την αστυνομία, η οποία είχε τεθεί σε συναγερμό και εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό στη γαλλική πρωτεύουσα. Τα στοιχεία που συνέλεξε επέτρεψαν να συλληφθεί μετά από ένα 48ωρο ο Αμπντελχακίμ Ντεχάρ, ακτιβιστής ο οποίος είχε καταδικαστεί πριν από 15 χρόνια για συνέργεια σε ένοπλη επίθεση από νεαρό ζεύγος αναρχικών.
Ο Ντεχάρ βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση μέσα σε ένα αυτοκίνητο, σε υπόγειο πάρκινγκ στο προάστιο Μπουά-Κολόμπ, και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο γιατί όπως διαπιστώθηκε είχε καταπιεί μεγάλη ποσότητα φαρμάκων, προσπαθώντας να αυτοκτονήσει. Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε μετά από μαρτυρία ατόμου που είχε προσφέρει στέγη στον καταζητούμενο. Αισθάνθηκε «αμφιβολίες», «ανησυχίες» όταν ο Αμπντελχακίμ τού είπε «έκανα ένα λάθος» και αντιλήφθηκε ότι βρισκόταν στα πρόθυρα αυτοκτονίας.
Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία του Παρισιού έπειτα από πεντάωρες αναλύσεις, εξακριβώθηκε ότι το DNA του υπόπτου ήταν ταυτόσημο με τα ίχνη γενετικού υλικού που βρέθηκαν σε αποτυπώματα του και σφαίρες. Ο Αμπντελχακίμ Ντεχάρ τελεί υπό κράτηση με τις κατηγορίες «απόπειρας δολοφονιών», «ομηρίας και εγκλεισμού». Το 1998 είχε καταδικαστεί γιατί είχε προμηθεύσει ένα όπλο σε νεαρό ζευγάρι αναρχικών (Ρεΐ – Μοπέν) που επιχείρησαν να κλέψουν όπλα αστυνομικών και απήγαγαν έναν οδηγό ταξί για να διαφύγουν. Το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε προκάλεσε μια τραγωδία που συγκλόνισε τη Γαλλία και είχε πέντε θύματα, τρεις αστυνομικούς, τον οδηγό του ταξί και τον Μοπέν. Η Φλοράνς Ρεΐ αποφυλακίστηκε μετά την έκτιση της ποινής της.
Στη δεκαετία του ’90 ο ακτιβιστής συναναστρεφόταν με το κύκλωμα της ριζοσπαστικής ακροαριστεράς και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών. Οσοι παρακολούθησαν τη δίκη του εκτιμούν ότι πρόκειται για «αινιγματική φυσιογνωμία». Ηταν «παράξενος», έδινε την εντύπωση «προβοκάτορα» και «μυθομανούς». Ο ίδιος ισχυριζόταν τότε ότι είχε στρατολογηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Αλγερίας για να διεισδύσει σε οργανώσεις της γαλλικής ακροαριστεράς.
Πολυάριθμα γραπτά ντοκουμέντα του Ντεχάρ και μήνυμα που άφησε για να εκφράσει τις τελευταίες του επιθυμίες πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας του, δίνουν ενδείξεις για τα κίνητρα των επιθέσεών του. Καταγγέλλει μια «φασιστική συνωμοσία του καπιταλισμού», κατηγορεί τους δημοσιογράφους ότι «συμμετέχουν στον χειρισμό των μαζών και πληρώνονται για να κάνουν την κοινή γνώμη να χάψει ψέματα», στιγματίζει τον καπιταλισμό, τη διοίκηση των λαϊκών περιφερειών, «μια επιχείρηση απανθρωπιάς που ασκείται σε πληθυσμούς τους οποίους απαρνείται το μεγάλο κεφάλαιο». Γενικότερα περιγράφει το φάσμα μιας συνωμοσίας που στοχεύει να επαναφέρει τον φασισμό μέσω των ΜΜΕ, των τραπεζών και καταλήγει σε πολεμικό κάλεσμα για εξέγερση.
Πηγές προσκείμενες στην ανάκριση εκτιμούν ότι τα γραπτά του δράστη δείχνουν «σύγχυση» και δεν επιτρέπουν σε αυτό το στάδιο την εκτίμηση ότι οι πράξεις του είχαν «πολιτικά κίνητρα» ή ότι είχε συνενόχους. «Σε μια από τις επιστολές του αναφέρεται σε διενέξεις στον αραβικό κόσμο, σε άλλο κείμενο αναφέρει ότι αυτό δεν είναι καθοριστικό για να καταλάβει κανείς τη χειρονομία του».
Το παρελθόν του δράστη προκαλεί πολλά ερωτήματα, σχετικά με το ότι, ενώ είχε καταδικαστεί, δεν υπήρχε παρακολούθηση, δεν βρίσκεται στις «λίστες» της αστυνομίας και είναι άγνωστες οι κινήσεις του μετά την έξοδό του από τη φυλακή.
Ο πρόεδρος Ολάντ συνεχάρη τις αστυνομικές αρχές για την αποτελεσματικότητα της έρευνας. Ο διευθυντής της εφημερίδας «Liberation», Nικολά Ντεμοράντ, εξέφρασε τη «μεγάλη ανακούφισή του» μετά τη σύλληψη του δράστη και δήλωσε ότι ο φωτογράφος είναι σε καλύτερη κατάσταση και επιστρέφει στη ζωή.
www.ira-feloukatzi.fr