riga-letonia-supermarket-pirosvestes

22/11/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος για τους 49 νεκρούς στη Λετονία

Ο δήμαρχος της Ρίγα εκτιμά ότι οι 30 εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια είναι κατά πάσα πιθανότητα νεκροί μετά την κατάρρευση της οροφής του σουπερμάρκετ Maxima.
      Pin It

Στους 49 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από την κατάρρευση της οροφής του σουπερμάρκετ Maxima στα προάστια της Ρίγα, ενώ εκτιμάται πως άλλοι 30 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

«Έχουμε μέχρι τώρα 49 νεκρούς και εκτιμούμε ότι υπάρχουν άλλοι 30 παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Κατά πάσα πιθανότητα είναι όλοι τους νεκροί», είπε ο δήμαρχος της πόλης, Νιλς Ούσακοφς. «Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμη επιζώντες αλλά, καθώς έχουν περάσει 24 ώρες, οι ελπίδες δεν είναι και πολύ μεγάλες», πρόσθεσε.

Περίπου 200 διασώστες, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, εργάζονται ακατάπαυστα για να απεγκλωβίσουν και τα υπόλοιπα θύματα της καταστροφής, της χειρότερης τραγωδίας που έχει σημειωθεί στη Λετονία από το 1991, όταν ανέκτησε την ανεξαρτησία της.

Η οροφή κατέρρευσε το απόγευμα της Πέμπτης, σε ώρα μεγάλης αιχμής, ενώ εκατοντάδες πελάτες έκαναν τα ψώνια τους στο κατάστημα που βρίσκεται στο προάστιο Ζόλιτουντ, στην περιφέρεια της Ρίγα.

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος από αύριο Σάββατο και στις σημαίες στα δημόσια κτίρια τυλίχθηκαν μαύρες κορδέλες. Τη Δευτέρα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι από τους 38 τραυματίες οι 22 παραμένουν για νοσηλεία. Οι περισσότεροι φέρουν κατάγματα, τραύματα στο κεφάλι ή ρήξεις διαφόρων οργάνων.

Μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε η υπόλοιπη στέγη την ώρα που αναζητούσαν επιζώντες στα ερείπια. Έχουν τραυματιστεί επίσης 12 διασώστες.

Τα αίτια της κατάρρευσης παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. Η αστυνομία εξετάζει πολλές διαφορετικές θεωρίες, όπως το αν ευθύνονταν οι εργασίες που ήταν σε εξέλιξη στη στέγη ή αν προϋπήρχε κάποιο κατασκευαστικό σφάλμα. Εκπρόσωπος του δήμου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στην ταράτσα του κτιρίου γίνονταν έργα για τη μετατροπή της σε κρεμαστό κήπο.

Το εμπορικό κέντρο είχε κατασκευαστεί το 2011 και μάλιστα είχε τιμηθεί και με βραβείο για την αρχιτεκτονική του.

Σχετικό θέμα: Λετονία: Τραγικός απολογισμός από κατάρρευση οροφής σούπερ μάρκετ

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Scroll to top