24/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινωνικές δράσεις σε παλιά κτίρια του Δημοσίου

Το υπουργείο Εργασίας παραχώρησε τελικά στον Δήμο Ιωαννιτών τις παλιές εγκαταστάσεις του Ασύλου Ανιάτων, ώστε να στεγαστούν κοινωνικές δομές.
      Pin It

Το υπουργείο Εργασίας παραχώρησε τελικά στον Δήμο Ιωαννιτών τις παλιές εγκαταστάσεις του Ασύλου Ανιάτων, ώστε να στεγαστούν κοινωνικές δομές

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ Του Φιλήμονα Καραμήτσου

 

Η δημόσια περιουσία θα οδηγηθεί στα χέρια των ιδιωτών προς «αξιοποίηση» ή υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών; Στα Γιάννενα το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο έχει περάσει ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων από το υπουργείο Υγείας, απάντησε θετικά στο αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών να αξιοποιηθούν εγκαταστάσεις παλιότερων δομών πρόνοιας προς όφελος σήμερα των κατοίκων της πόλης.

 

Προχθές το πρωί, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππος Φίλιος και ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση με την οποία παραχωρούνται οι παλιές εγκαταστάσεις του Ασύλου Ανιάτων στον δήμο. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και με την πολύ μεγάλη έκταση και τα κτίρια της παλιάς Παιδόπολης «Αγ. Ελένη».

 

Και για τους δύο χώρους έχουν γίνει αναφορές στην «Εφ.Συν.» ύστερα από κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας και των δήμων της περιοχής, οι οποίοι ζητάνε επίμονα τα τελευταία χρόνια τη χρήση τους ώστε να αναπτύξουν νέες δομές που θα απαντάνε σε σύγχρονες ανάγκες όπως είναι οι ξενώνες για τους αστέγους. Το παλιό Ασυλο Ανιάτων είναι ένα συγκρότημα με κτίρια μέσα στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί όταν το ίδρυμα μεταφέρθηκε σε σύγχρονο κτίριο. Στο κέντρο των Ιωαννίνων υπάρχουν ελάχιστοι χώροι για κοινωφελείς δράσεις, γι’ αυτό και σύντομα κινητοποιήθηκε και η γειτονιά για την αξιοποίησή του.

 

Ο δήμος στοχεύει στην άμεση αξιοποίηση των χώρων με τη δημιουργία Στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης, τη λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες και τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας για παιδιά με αυτισμό. Παράλληλα, θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος και θα αναπτυχθούν δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα.

 

Αιτήματα και για την Παιδόπολη

 

Για την Παιδόπολη που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο και διαθέτει πολλά κτίρια και πολύ μεγάλη έκταση, αιτήματα αξιοποίησης έχουν καταθέσει και δύο γειτονικοί Δήμοι Ιωαννίνων και Ζίτσας, ενώ και το ίδιο το κράτος θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες δομές (κατασκηνώσεις κ.λπ.).

 

Ο κ. Κεγκέρογλου είναι ένα από τα λίγα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που επισκέφτηκαν την πόλη το προηγούμενο διάστημα και κατά την επίσκεψή του, προ δύο μηνών, είχε σχηματίσει ιδία άποψη για τα συγκεκριμένα θέματα. Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση και την υποχρέωση να μην ολιγωρεί απέναντι σε στοιχειοθετημένα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά να ανταποκρίνεται άμεσα, επιδιώκοντας την καλύτερη συνεργασία. Ανακοίνωσε δε και θεσμοθέτηση της «Κοινωνικής Σύμπραξης», ενός σχεδίου που θα αποτελέσει την οριζόντια συνεργασία όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική φροντίδα και αλληλεγγύη.

 

Μένει να αποδειχτεί στο μέλλον και η αποτελεσματικότητα αυτών των σχεδίων, γιατί, κατά τα άλλα, οι δήμοι δέχονται πια ένα πολύ μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση πρωταρχικών κοινωνικών αναγκών όλο και περισσότερων πολιτών, όπως η έλλειψη στέγης, ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων, υποστήριξης.

 

Scroll to top