→ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα κινητοποιήθηκαν μετά την απόφαση του Πεκίνου να δημιουργήσει «ζώνη αεράμυνας» πάνω από τα διεκδικούμενα νησιά Ντιαογιού
Του Γιώργου Τσιάρα
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Κίνας να δημιουργήσει μια «ζώνη αεράμυνας» πάνω από τα διεκδικούμενα νησιά Ντιαογιού (ή Σενκάκου, κατά τους Ιάπωνες), στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Μια απόφαση που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, οι οποίες έσπευσαν με δηλώσεις αξιωματούχων τους να καυτηριάσουν τη «μονομερή» και «αποσταθεροποιητική», κατ’ αυτούς, πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης γύρω από το status quo των αραιοκατοικημένων, πλην όμως υψηλής στρατηγικής αξίας διαφιλονικούμενων νήσων.
Πιο συγκεκριμένα, το Πεκίνο προειδοποίησε το Σάββατο με «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης» κατά των αεροσκαφών, τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις «προβλεπόμενες» διαδικασίες αναγνώρισης σε μια εκτεταμένη ζώνη μήκους 115 χιλιομέτρων και πλάτους 20, πάνω από τα νησιά. Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι οι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ και ότι η κινεζική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε ήδη την πρώτη περιπολία της πάνω από τη ζώνη πτήσεων με μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και αναγνωριστικά -«ιπτάμενα ραντάρ».
Αμέσως ακολούθησε ομοβροντία «πολεμικών» ανακοινώσεων από την Ουάσινγκτον, το Τόκιο και τη Σεούλ, που έκαναν εν χορώ λόγο για την «αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου». Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα αλλάξει τον τρόπο που διεξάγει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου: «Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη αποσταθεροποιητική προσπάθεια για να αλλάξει το status quo στην περιοχή. Αυτή η μονομερής δράση αυξάνει τον κίνδυνο παρανοήσεων και λανθασμένων υπολογισμών», είπε ο Χέιγκελ.
Λίγες ώρες αργότερα, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι: «Καλούμε την Κίνα να μην εφαρμόσει την απειλή της να αναλάβει δράση κατά των αεροσκαφών που δεν δίνουν στοιχεία και δεν υπακούν στις εντολές από το Πεκίνο», δήλωσε, αναφέροντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Κίνα να επιδείξει «σύνεση και αυτοσυγκράτηση». Αλλωστε οι εντάσεις στην περιοχή αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα των επαφών που θα έχει στις αρχές Δεκεμβρίου ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα επισκεφθεί κατά σειρά την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Από την πλευρά της, η Ιαπωνία, μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, έκανε γνωστό ότι προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Κίνας στο Τόκιο και επανέλαβε τη θέση ότι τα νησιά ανήκουν στην Ιαπωνία και η δράση της Κίνας δεν είναι αποδεκτή. «Η οριοθέτηση στον εν λόγω εναέριο χώρο κλιμακώνει μονομερώς την κατάσταση γύρω από τα νησιά Σενκάκου και προκαλεί κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτα γεγονότα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η νοτιοκορεατική πλευρά.
Να σημειωθεί πως στις αρχές Νοεμβρίου οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν για πρώτη φορά πυραύλους κατά των πλοίων επιφάνειας SSM-1 στο νησί Μιγιάκο στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, ενώ παρόμοια συστοιχία πυραύλων αναπτύχθηκε και στο (διάσημο από τις σκληρότατες μάχες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο) γειτονικό νησί Οκινάουα.