25/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στους δρόμους για τη Γιούλια

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μια μεγάλη διαδήλωση στο Κίεβο αμφισβήτησε την απόφαση του προέδρου Γιανουκόβιτς να «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για να μην αποφυλακίσει την πρώην πρωθυπουργό Τιμοσένκο.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μια μεγάλη διαδήλωση στο Κίεβο αμφισβήτησε την απόφαση του προέδρου Γιανουκόβιτς να «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για να μην αποφυλακίσει την πρώην πρωθυπουργό Τιμοσένκο

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Σχεδόν εκατό χιλιάδες διαδηλωτές αμφισβήτησαν χθες στο κέντρο του Κιέβου την απόφαση του προέδρου Γιανουκόβιτς να «παγώσει» τελικά τις διαπραγματεύσεις και να μην υπογράψει τη Συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. Τα φιλοδυτικά κόμματα της χώρας διακήρυξαν μάλιστα ότι η συγκέντρωσή τους μετατρέπεται σε «διαρκείας», ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να εισβάλουν στην έδρα της κυβέρνησης.

 

Ενας από τους αθέατους πρωταγωνιστές των διαδηλώσεων είναι η κρατούμενη σήμερα πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία κάλεσε από το κελί της την αντιπολίτευση να παραμερίσει τις όποιες διαφορές και να ενωθεί για να εξαναγκάσει τον Β. Γιανουκόβιτς να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του και να προσέλθει την Παρασκευή στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ώστε να υπογράψει την έτοιμη από καιρό Συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.

 

«Αυτός είναι ο οδικός χάρτης προς τη φυσιολογική ζωή, το κβαντικό μας άλμα από τη βαθιά αγριότητα της δικτατορίας στον πολιτισμό του μέλλοντος», είπε στο δραματικό μήνυμά της η Γ. Τιμοσένκο, την αποφυλάκιση της οποίας είχε ζητήσει ως όρο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, η πρώην πρωθυπουργός πρότεινε να ζητήσει αυτοπροσώπως από την Ε.Ε. να αποσυρθεί ο όρος που την αφορά αν η Ουκρανία δεν αναστείλει την πορεία της προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σημειώνοντας με συναισθηματισμό ότι «χθες ήθελα απλώς να σας σκοτώσω».

 

Το νομοσχέδιο, που θα επέτρεπε στην Τιμοσένκο, η οποία εκτίει ποινή 7ετούς φυλάκισης, να νοσηλευθεί στη Γερμανία, καταψηφίστηκε από το κυβερνητικό Κόμμα των Περιφερειών. Το κόμμα, που ανέδειξε τον Γιανουκόβιτς πρόεδρο, εκπροσωπεί ως επί το πλείστον το «λόμπι» της ανατολικής Ουκρανίας, όπου και εδρεύουν οι απολύτως διασυνδεδεμένες με τη ρωσική οικονομία ουκρανικές βιομηχανίες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οδήγησαν τον Β. Γιανουκόβιτς σε μια εντυπωσιακή και απότομη στροφή 180 μοιρών, σύμφωνα με την οποία «δεν παρεκκλίνουμε από την οδό των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής ενοποίησης, για την οποία δεν υπάρχει εναλλακτική στην Ουκρανία».

 

Κατά τον Ουκρανό ηγέτη πρέπει να προηγηθεί η αντιμετώπιση των «προσωρινών δυσκολιών», αλλά και τριμερείς διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας – Ε.Ε., ώστε να αποφευχθεί η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας, η έξαρση των κοινωνικών προβλημάτων και η ρήξη στις σχέσεις με τη Ρωσία και τις υπόλοιπες χώρες της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας, οι οποίες παραδοσιακά αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής βιομηχανικής παραγωγής.

 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει σε παρόμοιες συνομιλίες, κάνοντας λόγο για εκβιασμό και άσκηση πίεσης στην Ουκρανία από την πλευρά της Ε.Ε., αλλά και έχοντας προειδοποιήσει με «σοβαρές συνέπειες» για την ουκρανική οικονομία και κοινωνία, αν προχωρήσει τώρα και εν τάχει η συμφωνία πρόσδεσης.

 

Παρόμοιες κατηγορίες για «ρωσική πίεση και εκβιασμούς» εκτόξευσαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι εξέφρασαν δυσαρεστημένοι για την εξέλιξη και τις νέες αποφάσεις του Κιέβου.

 

Σύμφωνα με σύμβουλο της προέδρου της Λιθουανίας, ο ίδιος ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ομολόγησε την ύπαρξη των ρωσικών πιέσεων, ενώ κατά τον Ουκρανό πρωθυπουργό Νικολάι Αζάροφ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κρεμλίνο, υπεύθυνο για την αρνητική εξέλιξη είναι το ΔΝΤ, το οποίο έθεσε αυστηρούς όρους για να δανειοδοτήσει το Κίεβο.

 

[email protected]

 

Scroll to top