26/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Η μικρότερη αμοιβή

 

Η εταιρεία Beetroot «κρύβεται» πίσω από τη δημιουργία του λογότυπου της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., που παρουσίασε ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Πρόκειται για ελληνική εταιρεία δημιουργών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία αμείφθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, με 10.000 για το δημιουργικό της ιστοσελίδας, τα σήματα και τις ηλεκτρονικές και έντυπες εφαρμογές. Πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το χαμηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ από προεδρία για ένα τέτοιο έργο. Αναζητώντας στη «Διαύγεια» τη συγκεκριμένη σύμβαση, δεν καταφέραμε να τη βρούμε.

 

Ν.ΣΒ.

 

„…Θαλάσσιο δώρο

 

«Δωράκι» στους σκαφάτους χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα… θαλάσσια τέλη κυκλοφορίας που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και αφορούν σκάφη άνω των επτά μέτρων. Με ερώτηση που κατέθεσαν οι Δ. Παπαδημούλης, Ευκλ. Τσακαλώτος και Δ. Γελαλής, τονίζουν ότι «το τέλος θα ξεκινά από 200 ευρώ τον χρόνο για σκάφη 7-8 μέτρων, την ώρα που ένα 1.600άρι αυτοκίνητο 10ετίας πληρώνει περισσότερα» και ζητούν, ως αντίρροπο μέτρο, να επανεξεταστούν τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Οι εισπράξεις του κράτους από τους «σκαφάτους» για το 2012 έφτασαν το ιλιγγιώδες ποσό των… 40.000 ευρώ, γεγονός που είχε παραδεχθεί ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης στη Βουλή.

 

Χ.ΙΩ.

 

„Διπλός φόρος;

 

Πρόστιμο της Εφορίας σε βάρος του για ήδη φορολογηθέντα χρήματα καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση που τον «κυνηγά». Στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, αναφέρει ότι «στις 14.1.2005 μεταφέραμε με τους συνεργάτες μου στην Ελλάδα ποσό 750.000 δολαρίων ΗΠΑ από δικηγορική αμοιβή το έτος 1999 στο εξωτερικό με βάση τον νόμο 3259/2004 (σ.σ.: ο ευνοϊκός νόμος Αλογοσκούφη). Τον Ιούλιο του 2013 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποφάνθηκε ότι απαγορεύεται η εκ νέου φορολόγηση του εν λόγω ποσού, όμως επτά ημέρες αργότερα η Δ′ ΔΟΥ Αθήνας μάς κοινοποίησε ισόποσο πρόστιμο για το ίδιο ποσό».

 

Χ.ΙΩ.

 

„Προεδρία χωρίς γραβάτα

 

Χωρίς το διαχρονικό σύμβολο, τη γραβάτα, αλλά και το απαραίτητο ενδυματολογικό συμπλήρωμα, το φουλάρι, θα κυλήσει η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. Οπως ανακοίνωσε, μάλλον αμήχανα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, στους καλεσμένους πρέσβεις και στους δημοσιογράφους στη χθεσινή εκδήλωση για το λογότυπο, τα καθιερωμένα αυτά δώρα που κάνει κάθε χώρα που ασκεί την προεδρία, έπεσαν θύματα της δημοσιονομικής κρίσης. Η παραγγελία, η οποία προέβλεπε 12.000 γραβάτες, «κόπηκε» με εντολή Βενιζέλου, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της προεδρίας είναι 50 εκατ. ευρώ. Πενία τέχνας… κ.λπ.

 

Τ.Τ.

 

„Οχι ακρίβεια στους φαντάρους

 

Καλά αντανακλαστικά έδειξε ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος που μόλις πληροφορήθηκε -αργά και από δημοσίευμα- τις «τσιμπημένες» τιμές στα προϊόντα του κυλικείου του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Πυροβολικού Θήβας από τον ιδιώτη διαχειριστή του, παρενέβη στο ΓΕΣ και με εντολή του έγινε αμέσως μείωσή τους. Παράλληλα διέταξε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και όλες οι υπόλοιπες να παγώσουν. Η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ δεν πάρθηκε από τον ίδιο, αλλά από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

 

Μ.Ι.Τ.

 

„Με κοινή γλώσσα το χιούμορ!

 

Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και οι εκδόσεις CartoonArk καλούν στα εγκαίνια της έκθεσης του Ανχελ Μπολιγάν και του Μιχάλη Κουντούρη με τίτλο «Με κοινή γλώσσα το χιούμορ. Μια συνάντηση, δύο σκιτσογράφοι, δεκάδες βραβεία, καμία λέξη» σήμερα και ώρα 19.30 στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Αθήνα). Και οι δύο πολυβραβευμένοι διεθνώς. Πριν από λίγα χρόνια ο Μπολιγάν και φέτος ο δικός μας Μιχ. Κουντούρης πήραν την κορυφαία διάκριση Grand Prix.

 

Α.Χ.

 

„Επιλεκτική εφαρμογή

 

Το αυτόφωρο εφαρμόζεται επιλεκτικά όταν θύμα μιας επίθεσης είναι μετανάστης. Ο Μ.Τ., εργάτης σε επιχείρηση διανομής υγραερίου στο Πόρτο Ράφτη, ζήτησε τα δεδουλευμένα του (2.300 ευρώ) και «εισέπραξε» χτυπήματα με τη λαβή πιστολιού και έξι ράμματα στο μάτι από τον εργοδότη του, που παράλληλα τον προσέβαλε για την καταγωγή του, απειλώντας τον άμεσα για τη ζωή του. «Εχω τρεις φίλους μάγκες από τη Χρυσή Αυγή. Θα πάμε σπίτι σου, στο τζαμί, θα σε βρούμε, νεκρός θα πας στο Πακιστάν εσύ και άλλοι». Το θύμα κατέθεσε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα Μαρκοπούλου, αλλά ο δράστης παραμένει… ανενόχλητος. Την καταγγελία δημοσιοποίησαν η Πακιστανική Κοινότητα και το ΚΕΕΡΦΑ. Τι προβλέπει το αντιρατσιστικό, κύριε υπουργέ, για το θύμα, του οποίου απειλείται ακόμα και η ζωή, χωρίς κανείς να θορυβείται;

 

Α.Ψ.

 

„«Το ασίγαστο πάθος» έσβησε

 

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της Ιταλίας, ο Κοστάντσο Πρέβε. Γεννημένος το 1943 στη Βαλέντσα της Ιταλίας, σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και νεοελληνικά σε Τορίνο, Παρίσι και Αθήνα. Ηταν συγγραφέας πολλών βιβλίων με φιλοσοφικό περιεχόμενο. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα έργα του «Η κριτική ιστορία του μαρξισμού» (ΚΨΜ, 2010), «Το ασίγαστο πάθος» (εκδ. Πιρόγα, 2009), «Καιροί αναζήτησης» (Στάχυ, 1998), «Το εθνικό ζήτημα στο κατώφλι του 21ου αιώνα» (Στάχυ, 1993), «Το λυκόφως των κοινωνικών θεών» (Στάχυ, 1994). Την τελευταία του συνέντευξη στα ελληνικά την είχε δώσει στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τον Μάιο. Μπορείτε να τη διαβάσετε στο ­­­­­http://archive.efsyn.gr/?p=51470.

 

Τ.Τ.

 

„Με εντολή υπουργών!

 

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Παιδείας για την τροπολογία-σφήνα στο νομοσχέδιο για την κύρωση της «Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τον κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων». Ισως η συνεχής ενασχόλησή του με εκκλήσεις στη Δικαιοσύνη για παρεμβάσεις στην απεργία των διοικητικών δεν του επέτρεψε να εξηγήσει τους λόγους της εξαίρεσης των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και των μονών από τους διαχειριστικούς ελέγχους που δεν θα διατάσσονται από τον ίδιο. Μια και μιλάμε για δημόσια έσοδα που αν αυξηθούν ίσως αποτρέψουν -σύμφωνα με το Μνημόνιο- απολύσεις, ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφτούν τουλάχιστον στο οικονομικό επιτελείο αν πρέπει να υπάρχουν οποιεσδήποτε, έστω και «ιερές», εξαιρέσεις. Οταν όλα είναι καθαρά, κάτω από το βλέμμα του Θεού, αλλά και των θεσμικών υπηρεσιών, δεν έχει κανείς να φοβάται τίποτα!

 

Α.Ψ.

 

„Το λογότυπο της προεδρίας

 

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρόβλημα του ευρωσκεπτικισμού και του εθνικισμού, παρουσίασε το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για «αμφισβήτηση της δυνατότητας της Ευρώπης να διαχειριστεί την κρίση και να δώσει προοπτική». Ο (και) υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα πολιτικών συμπεριφορών και πολιτικών αξιών στην Ευρώπη» και επισήμανε: «Προτεραιότητά μας είναι η εμβάθυνση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης και της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 28, ώστε ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης να αισθάνεται ασφαλής»…

 

Τ.Τ.

 

„Αυτοκτονίες…

 

Οι αυτοκτονίες αυξάνονται, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Ας θυμηθούμε μερικές αυτοκτονίες ιστορικών προσώπων. Σαν σήμερα, το 1911, αυτοκτόνησε με ένεση υδροκυάνιου η Λόρα, δεύτερη κόρη του Καρλ Μαρξ και της Τζένι φον Βεστφάλεν, που είχε γεννηθεί τη χρονιά που ο πατέρας της και ο Φρίντριχ Ενγκελς έγραψαν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Ο δεύτερος τη στεφάνωσε όταν παντρεύτηκε τον -γεννημένο στην Κούβα- Πολ Λαφάργκ, που είχε γονείς Γαλλοεβραίους και ρίζες ινδιάνικες και αυτοκτόνησε μαζί της. Αυτός άφησε σημείωμα στο οποίο έγραφε ότι «αυτοκτονεί υγιής στο σώμα και το πνεύμα πριν τα ανελέητα γεράματα, που θα του αφαιρέσουν μία μία όλες τις ηδονές και τις χαρές της ύπαρξης και θα τον απογυμνώσουν απ’ τις φυσικές και πνευματικές του δυνάμεις»…

 

Ν.Γ.

 

Προεδρία για εσωτερική κατανάλωση

 

Σε «προεδρία παλαιοκομματικού επαρχιωτισμού, με επίκεντρο τις φωτογραφικές χειραψίες και τη διπλωματική αβρότητα για εσωτερική προεκλογική κατανάλωση» μετατρέπει την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό δίκτυο ενημέρωσης EurActiv.com, πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά ευελπιστεί να είναι «το αναγκαίο πολιτικό αντίβαρο στη “σκοτεινή Ευρώπη” από την άνοδο της ακροδεξιάς και την αναζωπύρωση του φασισμού, πάνω στα συντρίμμια της λιτότητας, της ύφεσης και της φτώχειας». Την πρόταση υποψηφιότητάς του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε «τιμητική όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για την Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «είναι πράξη πολιτικής αλληλεγγύης και απόδοση τιμής στον ελληνικό λαό».

 

Ν.ΣΒ.

 

Scroll to top