26/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις φιλοευρωπαϊστών μετά την αναστολή της διαδικασίας σύνδεσης με την Ε.Ε.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις φιλοευρωπαϊστών μετά την αναστολή της διαδικασίας σύνδεσης με την Ε.Ε.

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Χιλιάδες Ουκρανοί συνέχισαν και χθες να διαδηλώνουν σε ουκρανικές και ευρωπαϊκές πόλεις κατά της αναστολής της διαδικασίας σύνδεσης με την Ε.Ε., που αποφάσισε η κυβέρνηση του προέδρου Γιανουκόβιτς. Την ίδια στιγμή, Ρομπάι και Μπαρόζο κατήγγειλαν τη Μόσχα για άσκηση πιέσεων, εκφράζοντας πάντως προθυμία να εξηγήσουν «τα αμοιβαία οφέλη».

 

Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης ήταν οι μαζικότερες από εκείνες της «πορτοκαλί επανάστασης» το 2004 και ειδικά στην πλατεία-σύμβολο στο κέντρο του Κιέβου, όπου στήθηκαν οι πρώτες σκηνές «μακρόχρονης κατάληψης», συνάντησαν τη βίαιη αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων, που έσπευσαν να «διευκολύνουν» την εγκατάσταση του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρου και της εορταστικής πίστας πατινάζ στον πάγο.

 

Με κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι Συμβουλίου και Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτήρισαν ακόμη δυνατή την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης την Παρασκευή στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπως αυτή είχε αρχικά προγραμματιστεί, εφόσον υπάρξει «πολιτική βούληση της ουκρανικής ηγεσίας και βήματα προόδου». Μάλιστα, οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν «κατηγορηματική καταδίκη» για την «εξωτερική πίεση» και τις αντιδράσεις της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις με την Ουκρανία είναι διμερείς και δεν υπάρχει χώρος για τρίτους, όπως η Μόσχα, η οποία όμως προσκλήθηκε από τον «ανακρούσαντα πρύμναν» Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

 

Σχολιάζοντας την εμπλοκή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη συγκατάθεση ή όχι της Ε.Ε. στις τριμερείς διαβουλεύσεις ως «τεστ ετοιμότητας των Ευρωπαίων φίλων μας να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις σε ισότιμη ή όχι βάση».

 

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Νικολάι Αζάροφ υποστήριξε τη γνώμη του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, ότι η ουκρανική υποχώρηση «δεν είναι τραγωδία» κι ότι η σχετική συμφωνία σύνδεσης μπορεί να υπογραφεί στις αρχές του 2014. Οι πολιτικοί και διπλωματικοί ελιγμοί της ουκρανικής ηγεσίας σε κάθε περίπτωση συνδέονται με την ανάγκη να συμφωνηθούν αποζημιώσεις για τις αναπόφευκτες απώλειες που θα υποστεί το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της Τελωνειακής Ενωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν).

 

Το Κίεβο επιδιώκει μεταξύ άλλων να διατηρήσει τις ύψους 50 δισ. δολαρίων ανταλλαγές με τη Ρωσία, αποσπώντας ταυτόχρονα και εκπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται από τη ρωσική Gazprom. Σύμφωνα με τον ηγέτη του κόμματος «Μπατκιβσίνα», Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος πρωταγωνιστεί στις αντικυβερνητικές και φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις, η Μόσχα χορήγησε στην ουκρανική ηγεσία έως και 20 δισ. δολάρια για να αρνηθεί την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης.

 

Οπως έχει ξεκαθαρίσει το Κρεμλίνο, οποιαδήποτε περαιτέρω πρόσδεση της ουκρανικής οικονομίας με εκείνη της Ε.Ε. θα σημάνει απώλεια προνομίων και παραδοσιακών σχέσεων όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με τα μέλη της Τελωνειακής Ενωσης, στην οποία η Ουκρανία έχει προσκληθεί προ πολλού να συμμετάσχει, αν και η ηγεσία της προτιμά προφανώς να κινείται στους διαδρόμους «μεταξύ Ε.Ε. και Μόσχας».

 

[email protected]

 

Scroll to top