Του Σωτήρη Μανιάτη
Μπορεί να περνάμε εδώ και τέσσερα χρόνια την πιο δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο αλλά, όπως φαίνεται, κάποιοι εξακολουθούν να μας θεωρούν… κοιλιόδουλους. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά ότι τα τελευταία χρόνια ειδικά σε ορισμένα κανάλια εθνικής εμβέλειας οι παραγωγές σχετικά με τη μαγειρική αυξάνονται και πληθύνονται;
Υπάρχει βέβαια μια σειρά από λόγους που οδηγούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε τέτοιου τύπου επιλογές. Πρόκειται για παραγωγές στις οποίες μπορεί να εξασφαλιστεί σχετικά εύκολα η λεγόμενη «τοποθέτηση προϊόντος» και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο να χαμηλώνει το κόστος αλλά συχνά να τις κάνει και αποδοτικές για τα έσοδα των καναλιών που η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα κυνηγάνε με την… καραμπίνα. Από την άλλη, είναι εκπομπές οι οποίες προσελκύουν σημαντική μερίδα τηλεθεατών, κάτι που από τη μια μια τονώνει τα τηλεμερίδια των τηλεοπτικών σταθμών και από την άλλη αυξάνει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες εξασφάλισης διαφημίσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς αυτήν την περίοδο μεταδίδονται 10 αυτόνομες παραγωγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, ενώ σχετικές ενότητες υπάρχουν ενσωματωμένες και σε άλλες εκπομπές των προγραμμάτων. Συνολικά μάλιστα τα… μαγειρέματα στη μικρή οθόνη καταλαμβάνουν περισσότερες από 30 ώρες εβδομαδιαίως, υπολογίζοντας βέβαια και τις προβολές σε επανάληψη.
Τις περισσότερες σχετικές παραγωγές (δύο καθημερινές και τρεις εβδομαδιαίες) διαθέτει ο ΣΚΑΪ. Καθημερινά μεταδίδονται το «Μαγειρεύω οικονομικά» με τον Βησσαρίωνα Παρθένη (16.45) και το «Chef στον αέρα» με την Ελένη Ψυχούλη (17.30). Κάθε Κυριακή ο Βαγγέλης Δρίσκας προσφέρει «Γεύσεις στη φύση» (14.00), η Ντίνα Νικολάου «Ελλήνων γεύσεις» (15.00) ενώ το απόγευμα κερνάει «Γλυκές αλχημείες» (19.00) ο Στέλιος Παρλιάρος (μεταδίδεται και σε επανάληψη το Σάββατο στις 16.00). Ενότητες μαγειρικής διαθέτουν και οι εκπομπές «Joy» (Σαββατοκύριακο, 17.00) και «eXceL!ent» (καθημερινά, 13.00).
Από κοντά πάντως ακολουθεί και το MEGA, που διαθέτει πλέον τέσσερις παραγωγές μαγειρικής. Κάθε Σάββατο ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ταξιδεύει «Χωρίς συνταγή» (18.50 και σε επανάληψη Τετάρτη 01.00). Τις Κυριακές αναλαμβάνουν πρώτα ο «Dr. Cook» (17.50) Γιάννης Λουκάκος και έπειτα η Μαρία Εκμετσίογλου «Από την Πόλη έρχομαι» (18.50, ενώ η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη Παρασκευή 01.00). Το κανάλι της Μεσογείων διαθέτει και το «Αntony Βourdain: Νo reservations» με τον συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής και διάσημο γευσιγνώστη να ταξιδεύει κάθε Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη αρκετές ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Μαγειρικές προτάσεις διαθέτει και το «Πρωινό mou» από τον Ακη Πετρετζίκη.
Στον ΑΝΤ1 προτάσεις μαγειρικής προσφέρονται μόνο μέσα από «Το πρωινό», από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Από τις 3/12 σχετική εκπομπή θα διαθέτει και το «Μακεδονία TV». Πρόκειται για το «Εγώ… ο Ενζο» με τον Enzo Vinzenco που θα μεταδίδεται καθημερινά στις 19.00.
Μπορεί λοιπόν λεφτά να μην έχουμε, αλλά από τηλε-συνταγές, φάτε μάτια ψάρια…