OKANA

26/11/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε λειτουργία ο πρώτος σταθμός εποπτευόμενης χρήσης για εξαρτημένα άτομα

«Οδυσσέας», ο πρώτος εποπτευόμενος σταθμός χρήσης για εξαρτημένα άτομα στην Ελλάδα .
      Pin It

Ο εποπτευόμενος σταθμός «Οδυσσέας» είναι μια ιατρική μονάδα πλήρως εξοπλισμένη με ιατρικό προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων, που στοχεύει στην προστασία των ενεργών χρηστών, την έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας και την προετοιμασία ένταξης σε προγράμματα θεραπείας.

Στατιστικά, στις 36 ημέρες λειτουργίας του σταθμού έχουν καταγραφεί 220 επισκέψεις, έχει γίνει ασφαλέστερη χρήση 160 φορές από 54 διαφορετικούς χρήστες, έχει γίνει ανάταξη περιστατικών υπερδοσολογίας σε δύο άτομα, πρόληψη υπερδοσολογίας, με διενέργεια στενής παρακολούθησης σε άτομα με σημαντική καταστολή. Επίσης έχουν γίνει συναντήσεις ψυχολογικής υποστήριξης με την ψυχολόγο του σταθμού, συμβουλευτικές παραπομπές σε άλλες υπηρεσίες από τον κοινωνικό λειτουργό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ψυχίατρου και επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος, Αθανάσιου Παπακωνσταντίνου, διαφαίνεται πως είναι βέβαιη, όχι μόνο η επιτυχία του συγκεκριμένου πιλοτικού σταθμού, αλλά και η αναγκαιότητα δημιουργίας και άλλων σταθμών σε άλλα σημεία της Αθήνας, καθώς επίσης και στην περιφέρεια.

Οι στόχοι του εποπτευόμενου σταθμού, η λειτουργία του οποίου συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ΕΣΠΑ, είναι μεταξύ άλλων η μείωση της όχλησης της κοινότητας από την ενέσιμη χρήση ουσιών σε δημόσιους χώρους, αναβαθμίζοντας έτσι περιοχές στο κέντρο της πόλης,η μείωση της εξάπλωσης των λοιμωδών νοσημάτων στην κοινότητα αλλά και η έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας με στόχο τη μείωση των θανάτων από τη χρήση. 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Scroll to top