27/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προαναγγελθέν τροχαίο

Η λίστα των θυμάτων μακραίνει στα Τέμπη αφού τα έργα αναβάθμισης της «καρμανιόλας» έχουν παγώσει.
      Pin It

Η λίστα των θυμάτων μακραίνει στα Τέμπη αφού τα έργα αναβάθμισης της «καρμανιόλας» έχουν παγώσει

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Το χρονικό των… προαναγγελθέντων τροχαίων στην αιματοβαμμένη κοιλάδα των Τεμπών συνεχίζεται, αφού τα έργα αναβάθμισης ενός εκ των πλέον επικίνδυνων δρόμων της χώρας έχουν «παγώσει». Ενώ λοιπόν η λίστα των θυμάτων μακραίνει, η χρηματοδότηση για τη διάνοιξη των σηράγγων έχει σταματήσει από το 2010.

 

«Εμείς από την πλευρά μας προχωράμε το έργο σιγά σιγά. Τα εργοτάξια λειτουργούν, αλλά είναι γεγονός ότι δεν απασχολείται αρκετό ανθρώπινο δυναμικό πλέον, ούτε η διάνοιξη γίνεται με γρήγορους ρυθμούς» λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας τής «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου» Ειρήνη Ζαβρίδου.

 

Από τον Οκτώβριο του 2010 έχει σταματήσει η χρηματοδότηση του έργου και τα τελευταία 2,5 χρόνια η κατασκευάστρια εταιρεία βρίσκεται σε ατέρμονες συζητήσεις με το ελληνικό Δημόσιο για αναθεώρηση των όρων της σύμβασης. «Η πιστοποιημένη πρόοδος των εργασιών είναι 78,5%. Στόχος είναι να παραδώσουμε το έργο το καλοκαίρι του 2015. Υπάρχει μικρή πρόοδος, ωστόσο χρειάζεται χρόνος και χρήματα για να τελειώσει. Στην κατάσταση που έχει βρεθεί όλα είναι πιθανά, πάντα υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης του έργου, ελπίζουμε ωστόσο ότι το Δημόσιο θέλει να τελειώσει, όπως κι εμείς…» εξήγησε η κ. Ζαβρίδου.

 

Παρά τα έργα βελτίωσης που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην κοιλάδα των Τεμπών, φαίνεται ότι εκεί κατοικεί ο Μολώχ της ασφάλτου. Τα πολύνεκρα τροχαία δεν έχουν εκλείψει. Από το θανατηφόρο με τους έξι οπαδούς του ΠΑΟΚ το 1999, το πολύνεκρο με τους 21 μαθητές από το Μακρυχώρι Ημαθίας το 2003, τη φονική κατολίσθηση του 2009 έως το προχθεσινό δυστύχημα, οι παρεμβάσεις της πολιτείας δείχνουν ανεπαρκείς ώστε ο δρόμος να καταστεί ασφαλής.

 

Οι τραυματίες

 

Στο μεταξύ, ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση των περισσοτέρων εκ των 14 τραυματιών που νοσηλεύονται στο Περιφερειακό και στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Από τη σύγκρουση των τριών οχημάτων νεκρός ανασύρθηκε ο 45χρονος οδηγός του Ι.Χ., κάτοικος Ραψάνης.

 

Κρισιμότερη μεταξύ όλων των τραυματιών θεωρείται η κατάσταση 23χρονης από την Κυπαρισσία, η οποία υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο αν και δεν εφημέρευε άνοιξε για να συμβάλει στην περίθαλψη των τραυματιών.

 

Από τα 10 άτομα που μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σοβαρότερη παρουσιάζεται η κατάσταση μιας 39χρονης, η οποία είναι πολυτραυματίας και νοσηλεύεται στη θωρακοχειρουργική κλινική, καθώς και η περίπτωση 34χρονης, που παρακολουθείται για εσωτερική αιμορραγία. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ο Βούλγαρος οδηγός της νταλίκας, η κατάσταση του οποίου είναι ελεγχόμενη, αλλά και η 6χρονη κόρη του οδηγού του Ι.Χ. που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα, η οποία είναι υπό παρακολούθηση στην ορθοπεδική κλινική. Επίσης, νοσηλεύεται και η 17χρονη ετεροθαλής αδελφή της, όπως και η μητέρα της, που επέβαιναν στο μοιραίο Ι.Χ. Από προχθές το βράδυ, παιδοψυχίατρος και ψυχολόγοι συντρέχουν την όλη προσπάθεια.

 

Scroll to top