27/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταδίκη λιμενικών για βασανισμό μεταναστών στη Χίο

Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι του βύθιζαν το κεφάλι μέσα σε κουβά έως τα όρια του πνιγμού και της ασφυξίας καθώς και ότι τον υπέβαλαν και στο μαρτύριο της εικονικής εκτέλεσης.
      Pin It

Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι του βύθιζαν το κεφάλι μέσα σε κουβά έως τα όρια του πνιγμού και της ασφυξίας καθώς και ότι τον υπέβαλαν και στο μαρτύριο της εικονικής εκτέλεσης

 

Της Μαρίας Δήμα

 

«Βαριά καμπάνα» από το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά σε λιμενικούς για τον βασανισμό δύο Μαροκινών μεταναστών στο λιμάνι της Χίου. Οι καταδίκες ενστόλων για αδικήματα βασανισμού στη χώρα μας μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ανεξάρτητα από τις πολυάριθμες καταδίκες που έχει επιβάλει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Το Ναυτοδικείο έκρινε ενόχους δύο από τους τρεις κατηγορούμενους λιμενικούς, κατά πλειοψηφία (3-2), επιβάλλοντας καθείρξεις 6 και 3 ετών, αντίστοιχα, με ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ στον πρώτο εκ των κατηγορουμένων επιβλήθηκε και η ποινή της καθαίρεσης. Παράλληλα το δικαστήριο επέβαλε αποστέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Ο τρίτος κατηγορούμενος κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος.

 

Απολογούμενοι οι λιμενικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ ένα από τα θύματά τους καταθέτοντας στο δικαστήριο αναμόχλευσε τις μαρτυρικές στιγμές που έζησε στα χέρια τους. Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι οι λιμενικοί τού βύθιζαν το κεφάλι μέσα σε κουβά έως τα όρια του πνιγμού και της ασφυξίας (υγρό και στεγνό υποβρύχιο) καθώς και ότι τον υπέβαλαν και στο μαρτύριο της εικονικής εκτέλεσης.

 

Το περιστατικό συνέβη πριν από έξι χρόνια αμέσως μετά την είσοδο των δύο Μαροκινών στην Ελλάδα και κατά τη μεταφορά ομάδας προσφύγων στο λιμάνι της Χίου. Για το θέμα η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είχε διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ η υπόθεση έχει καταγραφεί στην έκθεση της ομάδας δικηγόρων για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και της οργάνωσης Proasyl.

 

«Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή της στρατιωτικής δικαιοσύνης και ελπίζουμε ότι θα δώσει ένα μήνυμα αποτροπής εγκληματικών συμπεριφορών σε βάρος προσφύγων και μεταναστών για τις οποίες δυστυχώς έχουν κατηγορηθεί μέλη του Λιμενικού Σώματος» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομάδα Δικηγόρων για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Στην ανακοίνωση ακόμα γίνεται αναφορά σε υποθέσεις ρατσιστικών επιθέσεων καθώς και στην πρόσφατη ανατριχιαστική καταγγελία οργανώσεων αλλά και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για βίαιη και παράνομη επαναπροώθηση 150 Σύρων προσφύγων από τον ποταμό Εβρο, με άγνωστη ακόμη την τύχη τους.

 

Scroll to top