27/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισχνές υποσχέσεις στη Ρόδο

Μερικές χιλιάδες ευρώ «έταξε» ο υπουργός Εσωτερικών για την αποκατάσταση των υποδομών - σε μερικά εκατομμύρια υπολογίζουν τις ζημιές οι κάτοικοι.
      Pin It

Μερικές χιλιάδες ευρώ «έταξε» ο υπουργός Εσωτερικών για την αποκατάσταση των υποδομών – σε μερικά εκατομμύρια υπολογίζουν τις ζημιές οι κάτοικοι

 

ΡΟΔΟΣ Του Λουκά Μαστή

 

Σε επίπεδο ισχνών υποσχέσεων περιορίστηκε η επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη στη Ρόδο και την Ψέριμο χθες για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Οι ζημιές σε υποδομές, κατοικίες και καταστήματα ανέρχονται τουλάχιστον σε 10 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών παραγόντων, και έναντι αυτών ο κ. υπουργός υποσχέθηκε… μερικές χιλιάδες ευρώ!

 

Το κλίμα πάντως στο νησί της Ρόδου εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα βαρύ λόγω του χαμού των τεσσάρων ανθρώπων αλλά και του μεγάλου όγκου ζημιών που υπήρξαν κυρίως στο βόρειο τρίγωνο του νησιού. Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών έχει ξεκινήσει από την περιφέρεια και τον Δήμο Ρόδου και ήδη δεκάδες κάτοικοι του νησιού έχουν σπεύσει να υποβάλουν δηλώσεις ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την πολιτεία.

 

Καταστράφηκε η Ιαλυσός

 

Ειδικά στο δημοτικό διαμέρισμα Ιαλυσού υπάρχουν αρκετά νοικοκυριά που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άνθρωποι φιλοξενούνται σε φίλους και συγγενείς.

 

Χθες, παρουσία του υπουργού, έγινε σύσκεψη με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί της Ρόδου από τις καταστροφικές πλημμύρες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε αναλυτικά για τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν οι 4 άνθρωποι και για τις καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και υποδομές οι οποίες ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Με εντολή του πρωθυπουργού έχουμε έρθει σήμερα εδώ όχι απλώς για να έχουμε ακόμα μία καταγραφή ή να γίνει ακόμα μία αυτοψία, αλλά να πάμε στο επόμενο βήμα το οποίο θα είναι πως γρήγορα και άμεσα τα χρήματα που έχουν ήδη βγει να φτάσουν στους δικαιούχους για να αρχίσει να επανέρχεται η καθημερινότητα και η ζωή να μπει στον κανονικό της ρυθμό. Τα χρήματα ήδη έχουν εκταμιευθεί -150.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, 160.000 από το υπουργείο Εργασίας- τα οποία είναι για τις πρώτες ανάγκες στην αποκατάσταση των ζημιών στα έργα υποδομής και στα υπόλοιπα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Αυτά, αφού τα καταγράψει η περιφέρεια και ο δήμος, θα τα χρηματοδοτήσουμε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων άμεσα».

 

Ο περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης τόνισε ότι η επίσκεψη του υπουργού είναι ιδιαίτερα θετική διότι, όπως είπε, θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.

 

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα της αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη επισκέφθηκε το νησί της Ψερίμου το οποίο επλήγη σοβαρά από την ισχυρή βροχή προχθές το βράδυ. Ο κ. Μιχελάκης ενημερώθηκε για το μέγεθος των ζημιών από τον δήμαρχο Καλύμνου κ. Διακομιχάλη και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει άμεση βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών. Σε πρώτη φάση, μάλιστα, πρόκειται να διατεθεί το ποσό των 90.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στην παραλία και του δρόμου που υπέστη μεγάλες καταστροφές.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ενδείξεις για τον αγνοούμενο

 

Χθες, μετέβησαν στην Ντάτσα της Τουρκίας ο δήμαρχος Σύμης και τα δύο αδέλφια του αγνοούμενου εκπαιδευτικού για την αναγνώριση της σορού που εκβράστηκε προχθές στα τουρκικά παράλια. Στην Ντάτσα οι Αρχές τούς επέδειξαν ένα ζευγάρι παπούτσια τα οποία φέρεται να αναγνώρισε η αδελφή του αγνοούμενου. Για την αναγνώριση της σορού, ωστόσο, αναμένεται να φτάσουν σήμερα στα Μούγλα

 

Scroll to top