27/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τζίρο 1 δισ. έφερε η υποβάθμιση

      Pin It

Κερδοσκοπικό παροξυσμό πυροδότησε χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η επίσημη υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις αναπτυγμένες αγορές στη χορεία των αναδυόμενων έπειτα από 13 χρόνια.

 

Η μετάταξη του Χ.Α. στον δείκτη της Morgan Stanley MSCI Greece Emerging Markets εκτόξευσε την αξία των συναλλαγών κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ (953 εκατ. ευρώ), ενώ το «αλισβερίσι» μεταξύ ξένων χαρτοφυλακίων που αγόραζαν ελληνικές μετοχές και εκείνων που πουλούσαν λόγω της υποβάθμισης προκάλεσε ιλιγγιώδεις διακυμάνσεις και ακραίες μεταβολές στις τιμές πολλών μετοχών και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με σημαντική πτώση κατά 3,85%, στις 1.151,66 μονάδες. Η κερδοσκοπία είχε την τιμητική της, δεδομένου πως όλο το προηγούμενο διάστημα πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων είχαν ανοίξει μεγάλες θέσεις στις δέκα μετοχές που εντάχθηκαν στον MSCI (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Τιτάν, ΕΛΠΕ, Folli Follie, Jumbo) με την προσδοκία ότι θα ξεφορτώσουν «άκοπα» και σε υψηλότερες τιμές στους «νεοφερμένους». Ενδεικτικό είναι πως μετοχές ακόμη και εκτός της σύνθεσης του νέου MSCI Greece, η Μotor Oil, η Τέρνα Ενεργειακή, η ΜΙG, η Ελλάκτωρ, η Intralot κ.ά., έκλεισαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των δημοπρασιών με απώλειες από 12% μέχρι και 30%, ενώ οι μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς, που εντάχθηκαν στον δείκτη, πραγματοποίησαν ιστορικό ρεκόρ όγκου συναλλαγών με μεγάλα ποσοστά του μετοχικού τους κεφαλαίου να αλλάζουν χέρια και τον τζίρο τους να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση από αμοιβαία κεφάλαια παθητικής διαχείρισης ήταν τόσο μεγάλη που η συνεδρίαση παρατάθηκε μέχρι τις 17.35 προκειμένου να εκτελεστούν οι εντολές.

 

Η μεταβλητότητα αναμένεται ότι θα αναδειχθεί σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό στο Χ.Α. για το επόμενο διάστημα, τόσο λόγω της περισσότερο κερδοσκοπικής στρατηγικής που ακολουθούν τα αμοιβαία κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών όσο και λόγω της πολύ μεγάλης ανόδου των ελληνικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, πολλές από τις οποίες καταγράφουν αποδόσεις μέχρι και 500-800% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

 

Β. Γεώργας

 

Scroll to top