28/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φράχτη» και για πολίτες της Ε.Ε.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Αυστηρότερα μέτρα για τους Ευρωπαίους μετανάστες επιβάλλει ο Κάμερον.
      Pin It

→ΒΡΕΤΑΝΙΑ Αυστηρότερα μέτρα για τους Ευρωπαίους μετανάστες επιβάλλει ο Κάμερον

 

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

«Η ελεύθερη κίνηση των πολιτών μέσα στην Ευρώπη πρέπει να περιοριστεί». Με αυτό τον τίτλο, αναφερόμενος στους μετανάστες από μια χώρα της Ε.Ε. στην άλλη, ο Βρετανός πρωθυπουργός δημοσίευσε χθες άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times», με το οποίο προαναγγέλλει τη λήψη σχετικών δραστικών μέτρων και ουσιαστικά την αλλαγή του εργασιακού στάτους των πολιτών της Ε.Ε. που δουλεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι διατεθειμένος «να δουλέψει μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε.», όπως υποστηρίζει, ώστε να γίνουν «ριζικές μεταρρυθμίσεις» μέσα στη Ενωση. «Η Ε.Ε. χρειάζεται αλλαγές αν θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της», λέει χαρακτηριστικά.

 

Προς το παρόν, μεταξύ άλλων, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει ότι από εδώ και πέρα όταν πολίτες της Ε.Ε. θα συλλαμβάνονται να ζητιανεύουν ή να κοιμούνται στον δρόμο θα απελαύνονται και θα τους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα για τους επόμενους 12 μήνες. Επίσης δεν θα έχουν πρόσβαση στο ταμείο απασχόλησης, αλλά και στο επίδομα στέγης όσοι μετανάστες πρωτοέρχονται στη χώρα και δεν έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τρεις μήνες παραμονής. Μάλιστα τα επιδόματα αυτά θα τα χάνουν ακόμη και αυτοί που τα λαμβάνουν, αν μέσα σε έξι μήνες δεν αποδείξουν ότι πραγματικά ψάχνουν για δουλειά. Την ίδια στιγμή τετραπλασιάζεται το πρόστιμο για όσους εργοδότες απασχολούν άτομα που πληρώνουν κάτω από το όριο που ορίζει ο νόμος. Το πρόστιμο αυτό φτάνει τις 24.000 ευρώ. Γεγονός που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των μεταναστών.

 

Η ελεύθερη διακίνηση πολιτών επιφέρει μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού που προκαλούνται από τις τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες, τονίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός και γι’ αυτό προτείνει «η κάθε νεοεισερχόμενη χώρα-μέλος της Ε.Ε. να επιτυγχάνει ένα συγκεκριμένο επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματος πριν της επιτραπεί η ελευθερία κίνησης των πολιτών της στην Ε.Ε. ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών από τις χώρες αυτές», όπως τονίζει.

 

Παράλληλα ο Ντέιβιντ Κάμερον ασκεί σφοδρή κριτική στις επιλογές των κυβερνήσεων των Εργατικών, οι οποίες όπως υπογραμμίζει επέτρεψαν μετά το 2004 την άνευ όρων εισροή μεταναστών από χώρες-νέα μέλη της Ε.Ε. της κεντρικής και ανατολική Ευρώπης. «Πρόκειται για ένα μνημειώδες σφάλμα» είπε χαρακτηριστικά.Οι ανακοινώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον δέχτηκαν θερμή υποστήριξη όχι μόνο από ευρωσκεπτικιστικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που αντιμετωπίζουν πάντα με καχυποψία της Βρυξέλλες αλλά ακόμη και από στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του κόμματος που συγκυβερνά και υποτίθεται ότι έχει μια πιο φιλελεύθερη πολιτική στα θέματα μετανάστευσης. Ο αρχηγός τους Νικ Κλεγκ χαρακτήρισε τα μέτρα ως «απόλυτα λογικές και δικαιολογημένες μεταρρυθμίσεις».

 

Ωστόσο, τα φιλόδοξα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στους μετανάστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σκοντάφτουν στις Βρυξέλλες. «Η ελεύθερη μετακίνηση δεν είναι διαπραγματεύσιμη», σχολίασε δηκτικά η επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε., Βίβιαν Ρέντινγκ. «Αν η Βρετανία θέλει να φύγει από την κοινή αγορά, πρέπει να το δηλώσει. Αν, όμως, επιθυμεί να παραμείνει μέλος της, η ελεύθερη μετακίνηση ισχύει. Δεν μπορείτε να έχετε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, κύριε Κάμερον!»

 

Η αλήθεια είναι πως ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν είναι μόνος του. Πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Daily Mail» δείχνει πως 4 στους 5 Βρετανούς αντιδρούν στο ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης μετανάστευσης στη χώρα. Την ίδια στιγμή οι ευρωσκεπτικιστές αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, γεγονός που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ενα κόμμα που βασικό του στόχο έχει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

 

[email protected]

 

Scroll to top