28/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντίο Ουκρανία για την Ε.Ε.

Οι διαδηλωτές συλλέγοντας χιλιάδες υπογραφές επιμένουν φιλοδυτικά, αλλά ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς παρά τη ρητορική του κλείνει το μάτι προς τη Μόσχα.
      Pin It

Οι διαδηλωτές συλλέγοντας χιλιάδες υπογραφές επιμένουν φιλοδυτικά, αλλά ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς παρά τη ρητορική του κλείνει το μάτι προς τη Μόσχα

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Τις υπογραφές που συγκέντρωσαν πάνω σε ένα σεντόνι μήκους 500 μέτρων, παρέδωσαν χθες στην ουκρανική Προεδρία της Δημοκρατίας χιλιάδες φοιτητές, οι οποίοι συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

 

Η φιλοδυτική αντιπολίτευση επιμένει να ζητά από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να αναθεωρήσει την απόφασή του και να υπογράψει αύριο τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. στο πλαίσιο της συνόδου της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης», που συγκαλείται στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο, που ξεκινά σήμερα, και ότι δεν αλλάζει η γραμμή της κυβέρνησής του προς ενσωμάτωση στην Ε.Ε., χωρίς πάντως να δεσμευτεί με ημερομηνίες.

 

Επικαλούμενος τα ουκρανικά εθνικά συμφέροντα ο Β. Γιανουκόβιτς διαπίστωσε μάλιστα ότι στην υπάρχουσα συμφωνία υπάρχουν όροι «προσβλητικοί», υποσχέσεις οικονομικής βοήθειας «τυλιγμένες ωραία σαν σοκολατάκι», οι οποίες δεν αρμόζουν σε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, και δεν βλέπει στο υπάρχον κείμενο «τίποτε άλλο πέραν της θηλιάς», διότι η οικονομία της Ουκρανίας είναι «αδύναμη και εξασθενημένη» και μια βεβιασμένη υπογραφή σήμερα θα είχε πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις.

 

Ο θεωρούμενος και «φιλορώσος» πρόεδρος επέκρινε την πολιτική της Ρωσίας, που με τις αυξημένες τιμές φυσικού αερίου της Gazprom «χάνει τη μεγάλη αγορά της Ουκρανίας», και ζήτησε αναθεώρηση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία, καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών «οδηγήθηκαν σε εμπλοκή».

 

Εδώ… Μόσχα

 

Μιλώντας εκ μέρους του προέδρου Πούτιν ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την ετοιμότητα του Κρεμλίνου να συζητήσει εποικοδομητικά τις ουκρανικές προτάσεις για αναβάθμιση των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων, καθώς η ρωσική ηγεσία ετοιμάζεται να καταγράψει μια σοβαρή τακτική νίκη στη στρατηγική μάχη για το «πού θα στραφεί» η Ουκρανία.

 

Αν και επισήμως η Μόσχα δηλώνει ότι η απόφαση του Κιέβου αποτελεί «εσωτερική του υπόθεση» στην οποία δεν επεμβαίνει, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα προειδοποιήσει από την Ιταλία ότι η δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας μπορεί να αποτελέσει «μεγάλη απειλή» για τη ρωσική οικονομία. Κατά τον Ρώσο ηγέτη, η υπογραφή της συμφωνίας αυτής σημαίνει ότι «μετά από δύο μήνες θα πρέπει να μηδενιστούν οι τελωνειακοί δασμοί στο 85% των προϊόντων και εντός τριών ετών το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 90-95%», γεγονός που θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη είσοδο προϊόντων από την Ε.Ε. στη Ρωσία, εφόσον διατηρηθούν οι προνομιακά ελεύθερες ανταλλαγές με την Ουκρανία.

 

Το θέμα, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, θα έπρεπε να συζητηθεί σε τριμερείς διαβουλεύσεις, με τις οποίες συμφώνησε η ουκρανική πλευρά, όχι όμως και η Ε.Ε., η οποία θεωρεί ότι το ζήτημα είναι αμιγώς διμερές.

 

Απαντώντας ουσιαστικά στις τοποθετήσεις Πούτιν η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι παρ’ όλ’ αυτά ο Β. Γιανουκόβιτς, με τον οποίο θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν στο Βίλνιους, θα υπογράψει τελικά τη συμφωνία σύνδεσης, υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος να θεωρείται κάθε προσέγγιση της Ουκρανίας με την Ευρώπη απομάκρυνση από τη Ρωσία όπως και ο τρόπος σκέψης «είτε είστε μαζί μου, είτε εναντίον μου». «Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε.

 

Οι χώρες πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους εθελουσίως», επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας πάντως ότι το Βερολίνο ενδιαφέρεται, όπως και πριν, για την «εταιρική του σχέση» με τη Μόσχα.

 

Προϊδεάζοντας για το κλίμα που θα επικρατήσει το διήμερο των διαβουλεύσεων στο Βίλνιους, ανώνυμη πηγή δήλωσε στις Βρυξέλλες στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ότι η Λιθουανία ετοίμασε προς υιοθέτηση «αντιρωσική δήλωση» της συνόδου, η οποία θα καταγγέλλει την «ιμπεριαλιστική πίεση» της Ρωσίας.

 

Στη «σκληρή» αυτή διαπραγματευτική γραμμή πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση της Πολωνίας, ο πρόεδρος της οποίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι δήλωσε ότι το πρόβλημα του Κιέβου δεν είναι η κρατούμενη πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, αλλά «η πίεση και ο εκβιασμός» που ασκεί η Ρωσία στην Ουκρανία, «η επιλογή της οποίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης πρέπει να είναι κυρίαρχη απόφασή της».

 

Διαμαρτυρία στις ΗΠΑ

 

Σε μια ασυνήθιστη διαμαρτυρία, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού Λευκού Οίκου, καλώντας τις αμερικανικές Αρχές να απαγορεύσουν την είσοδο στις ΗΠΑ στην ουκρανική ηγεσία και να «παγώσουν» τους λογαριασμούς τους σε αμερικανικές τράπεζες, συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 30.000 υπογραφές μέσα σ’ ένα 24ωρο.

 

Η ρωσική διπλωματία θεωρεί τη διαμαρτυρία ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας και όπως όλα δείχνουν η διελκυστίνδα θα συνεχιστεί.

 

[email protected]

 

Scroll to top