13/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεσηκώθηκαν τα νησιά

      Pin It

Της Ανθής Παζιάνου

Σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις και καταλήψεις διαρκείας των εφοριών που πρόκειται να καταργηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο έχουν προχωρήσει 20 νησιά του Αιγαίου, οι δήμοι των οποίων συγκρότησαν συντονιστική επιτροπή που θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση και αναστολή των αποφάσεων του υπουργού Οικονομικών.

 

 

 

Δύο ζητήματα ανησυχούν τους νησιώτες: η δυσκολία με την οποία θα διεκπεραιώνουν, πλέον, τις φορολογικές υποθέσεις τους και το μέλλον των υπαλλήλων που «περισσεύουν» μετά τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις.

 

Το υπουργείο διαψεύδει δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για «ανακαθορισμό» των οργανικών θέσεων προσωπικού των ΔΟΥ, σύμφωνα με τα οποία 400 και πλέον υπάλληλοι των εφοριών του Αιγαίου κρίνονται υπεράριθμοι και «θα οδηγηθούν σε εφεδρεία, θα αποχωρήσουν ή θα μεταταγούν βάσει των προβλεπομένων στη ρύθμιση για τη νέα διαθεσιμότητα». Ο κλάδος των εφοριακών, όμως, βλέπει απολύσεις διά της πλαγίας οδού μέσα στους επόμενους μήνες…

 

Το σχέδιο ενοποίησης των ΔΟΥ προβλέπει τη λειτουργία των εξής εφοριών στα νησιά του Αιγαίου:

• 1 ΔΟΥ στον Νομό Λέσβου (Μυτιλήνη)

• 1 ΔΟΥ στον Νομό Σάμου (Σάμος)

• 1 ΔΟΥ στον Νομό Χίου (Χίος)

• 2 ΔΟΥ στον Νομό Δωδεκανήσου (Ρόδος, Κως)

• 2 ΔΟΥ στον Νομό Κυκλάδων (Σύρος, Νάξος).

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα ταμεία των υπηρεσιών θα κλείσουν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, ενώ μετά την προθεσμία οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται στις τράπεζες.

 

Από 14 Ιανουαρίου 2013 προβλέπεται η λειτουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) που επί της ουσίας προωθούνται ως υποκατάστατα των καταργούμενων εφοριών, αλλά οι μετακινήσεις των νησιωτών θεωρούνται δεδομένες, αφού πολλές διοικητικές πράξεις απαιτούν την επιτόπια παρουσία των πολιτών.

 

«Βορά στους ακτοπλόους» χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους οι νησιώτες που θα πρέπει για απλά ζητήματα να κάνουν πολυήμερα ταξίδια ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και τιμών ναύλων, αναζητώντας την εφορία που βρίσκεται στο κοντινότερό τους νησί.

 

Γι' αυτόν τον λόγο, αλλά και για τη συνολική υποβάθμιση και επιβάρυνση της καθημερινότητάς τους, η Συντονιστική Επιτροπή φορέων και Δήμων Ανδρου, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κέας, Κυθήρων, Λέρου, Λέσβου, Λήμνου, Μήλου, Μυκόνου, Παξών, Πάρου, Πόρου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Σκοπέλου, Σκύρου, Σπετσών και Τήνου προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ψήφισμα ενάντια στην κατάργηση των ΔΥΟ έβγαλε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

 

Τρεις εβδομάδες κατάληψη πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της Ανδρου, οι Λημνιοί προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, οι Ικαριώτες και οι Τήνιοι επίσης κατέλαβαν τις δικές τους ΔΟΥ, οι Παριανοί έβαλαν «λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ στην τρίτη εβδομάδα κατάληψης της εφορίας τους βρίσκονται οι Μυκονιάτες, που έχουν συγκροτήσει και ειδική επιτροπή («Πολίτες Μυκόνου»).

 

Η Αννα Καμμή από τους «Πολίτες Μυκόνου» τόνισε στην «Εφ.Συν.» ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι να ληφθούν αποφάσεις από τον δήμο του νησιού για περαιτέρω δράσεις και τηλεδιασκέψεις με όλα τα νησιά που πλήττονται.

 

Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, μας επισήμανε: «Ο Δήμος Τήνου λέει όχι στην υποβάθμιση και την εγκατάλειψη, χωρίς κανένα –μα κανένα- όφελος για το ελληνικό Δημόσιο. Δεν ζητά χάρη. Διεκδικεί αυτό που δικαιούται ως νησί». Ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, υπογράμμισε: «Η οργανωτική επιτροπή 33 φορέων του νησιού αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα με παλλημνιακή συγκέντρωση στις 25 και απεργιακή κινητοποίηση στις 30 Νοεμβρίου».

 

Εμμέσως πλην σαφώς, απολύσεις

 

Τι λένε, όμως, οι εφοριακοί για τη διάψευση του υπουργείου περί υπεράριθμων υπαλλήλων; Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΟΥ Αττικής-Κυκλάδων, Κατερίνα Πρόκου, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Οπως όλα δείχνουν, σε πρώτη φάση οι υπάλληλοι θα απορροφηθούν στα «φορολογικά ΚΕΠ» (σ.σ. ΚΕΦ).

 

Εκτιμώ, ωστόσο, ότι μέρος των υπαλλήλων θα υπαχθεί στους δήμους και, δεδομένων των οικονομικών τους, αλλά και του ότι τα εν λόγω ΚΕΠ θα έχουν πολύ λιγότερες αρμοδιότητες από τις ΔΟΥ, θα οδηγηθούν με αυτόν τον τρόπο στην ανεργία».

 

* Κλειστές είναι σήμερα και αύριο οι εφορίες όλης της χώρας από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι και τη λήξη του ωραρίου. Οι εφοριακοί συμμετέχουν στη στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και αύριο στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση.

 

 

Scroll to top