29/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με τον παρά τους, αντί για την… κυρά τους, πληρώνουν το πρόστιμο

ΓΑΛΛΙΑ Εντονη αντιπαράθεση προκαλεί ο νόμος που για να καταπολεμήσει τη γυναικεία εκμετάλλευση ποινικοποιεί τον πελάτη κι όχι την πόρνη.
      Pin It

→ΓΑΛΛΙΑ Εντονη αντιπαράθεση προκαλεί ο νόμος που για να καταπολεμήσει τη γυναικεία εκμετάλλευση ποινικοποιεί τον πελάτη κι όχι την πόρνη

 

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Διχασμό απόψεων έχει προκαλέσει στη Γαλλία νομοσχέδιο που προβλέπει δίωξη των πελατών της πορνείας και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στο Κοινοβούλιο. Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει προκαλέσει πολυάριθμες αντιδράσεις και έχει διχάσει την πλειοψηφία. Η σημερινή συζήτηση προβλέπεται να γίνει με πολλά άδεια έδρανα της Βουλής, καθώς αρκετοί βουλευτές αποδοκιμάζουν την «ποινικοποίηση πελατών των ιερόδουλων» και επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε κοινοβουλευτικός διάλογος για ένα λεπτό θέμα που αφορά ήθη και ατομικές ελευθερίες. Διιστάμενες απόψεις εκφράζονται στην κεντρώα παράταξη «Ενωση Δημοκρατών UDI» και στο Κόμμα των «Πράσινων», ενώ το δεξιό Κόμμα UMP και το «Μέτωπο της Αριστεράς» υποστηρίζουν τον νόμο.

 

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, ένα άτομο διαπράττει αδίκημα αν «προσφύγει στον αγοραίο έρωτα», σύμφωνα με το άρθρο 16 του νομοσχεδίου. Οσοι συλληφθούν να αγοράζουν τις υπηρεσίες ιερόδουλων θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 1.500 ευρώ και το διπλό αν διαπράξουν ξανά το ίδιο αδίκημα. Επιπλέον, ο παραβάτης θα αναγκάζεται να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο «ευαισθητοποίησης» και απεξάρτησης, παρόμοιο με αυτό που επιβάλλεται σε όσους έχουν συλληφθεί να οδηγούν σε κατάσταση μέθης.

 

Χτύπημα στο τράφικινγκ

 

Το σχέδιο νόμου περιέχει άρθρα που αφορούν την εξάρθρωση διεθνών δικτύων εκμετάλλευσης και τη βοήθεια προς γυναίκες που επιθυμούν να σταματήσουν την πορνεία και να βρουν επαγγελματική απασχόληση. Το νομοσχέδιο καταργεί το αδίκημα της «προσέλκυσης πελατών από ιερόδουλες» που είχε υιοθετήσει η Δεξιά το 2003 επιδιώκοντας να θέσει τέρμα στην πορνεία του πεζοδρομίου και στην εκμετάλλευση ιερόδουλων από ξένες χώρες. Η μετατόπιση της ποινικής ευθύνης από τις ιερόδουλες στους πελάτες τους προκάλεσε αντίλογο μεταξύ υπέρμαχων και αντιμαχόμενων.

 

Ομάδα αντρών υπέγραψαν μανιφέστο με τίτλο «343 γουρούνια» που προκάλεσε μεγάλο θόρυβο. Στο κείμενο καταδίκαζαν τους βουλευτές που εισχωρούν στην ιδιωτική ζωή ψηφίζοντας νόμους για την επιθυμία και τη σεξουαλικότητα». Οι 350 υπεραμύνονται του δικαιώματος της εμπορίας του σεξ, επισημαίνοντας ότι «όταν το κράτος αρχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη των γεννητικών μας οργάνων, τότε αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο». Στο μανιφέστο γινόταν παραλληλισμός με το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για άμβλωση. Μια παρομοίωση που κρίθηκε σκανδαλώδης.

 

Από την πλευρά των γυναικών υπήρξαν επίσης αντιδράσεις. Στην εφημερίδα «Le Monde» δημοσιεύτηκαν συνεντεύξεις δύο προσωπικοτήτων με αντίθετες απόψεις.

 

Η φιλόσοφος Ελίζαμπεθ Μπαντεντέρ, σύζυγος του σοσιαλιστή πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι «το κράτος δεν πρέπει να νομοθετεί για τις σεξουαλικές δραστηριότητες των ατόμων». Θεωρεί υπερβολικό να παρομοιάζεται ο νόμος με «κατάργηση της δουλείας» και παράλογο το να επιτρέπεται η πορνεία, ενώ απαγορεύεται στους άνδρες να προσφεύγουν στις ιερόδουλες. Εκτιμά ότι υπάρχουν γυναίκες οι οποίες ασκούν το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου με ελεύθερη βούληση, ενώ για την προστασία των θυμάτων εκμετάλλευσης ο νόμος είναι αναποτελεσματικός, γιατί η ποινικοποίηση πελατών δεν εξαρθρώνει την εμπορία λευκής σάρκας.

 

Φιλόσοφος υπέρ του νόμου

 

Η φιλόσοφος Σιλβιάν Αγκασίνσκι, σύζυγος του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, εκτιμά ότι «η πορνεία είναι μια αρχαϊκή δουλεία η οποία πρέπει να υποχωρήσει» και ότι «η εμπορία της σάρκας αποτελεί απάρνηση του ατόμου». Τονίζει επίσης ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στην υποκρισία της αστικής τάξης η οποία καταδίκαζε τις «δημόσιες γυναίκες» και προστάτευε τους πελάτες και επισημαίνει ότι «το 80% των γυναικών που έχουν μεταναστεύσει στη Γαλλία εξωθούνται προς την πορνεία από τη φτώχεια. Η ποινικοποίηση της ζήτησης θα αποθαρρύνει τις οργανωμένες σπείρες εκμετάλλευσης ιερόδουλων».

 

Σκεπτικισμό ως προς την αποτελεσματικότητα της εξάρθρωσης των δικτύων πορνείας εκφράζουν ορισμένοι αναλυτές των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι η ποινικοποίηση των πελατών θα οδηγήσει τις ιερόδουλες ακόμη περισσότερο στο περιθώριο, κάνοντάς τες πιο ευάλωτες στην εκμετάλλευση από διάφορα εγκληματικά δίκτυα ή θα έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη κρυφών οίκων ανοχής.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top