Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στην προετοιμασία της ατζέντας για την ανάπτυξη, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, αποτελεί η «ανάγκη» Σαμαρά να συγκαλέσει και να συντονίσει προσωπικά ο ίδιος χθες, ευρεία σύσκεψη με σύσσωμη την ηγεσία των «παραγωγικών» υπουργείων που εμφανίζονται ως συνυπεύθυνα για την εμπλοκή μεγάλων επενδύσεων και την καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις.

 

 

 

Το χθεσινό «μίνι υπουργικό» είχε όλα τα στοιχεία για να θεωρηθεί πρωτοβουλία εντυπωσιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και του τρίτου Μνημονίου, ωστόσο το περιεχόμενο αλλά και η μεγάλη διάρκεια της σύσκεψης (κράτησε πάνω από έξι ώρες), ανέδειξε ακριβώς τις αδυναμίες συντονισμού της κρατικής μηχανής και τα ανυπέρβλητα –έως σήμερα- εμπόδια της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων που μπλοκάρουν στα σπάργανά της κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

 

Στην ουσία, η «είδηση» που βγήκε από τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη είναι ότι μόλις τώρα και υπό την πίεση των δανειστών για άμεσες δράσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και της απεμπλοκής επενδύσεων, η κυβέρνηση σπεύδει να αποκτήσει εικόνα για το τι μπορεί να περπατήσει γρήγορα και τι όχι, και να σχεδιάσει «χάρτη συντονισμού» των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να προωθήσουν ταχύτερα πρωτοβουλίες που θα βάλουν φρένο στην κλιμακούμενη ύφεση.

 

Τα προβλήματα συντονισμού στο θέμα της ανάπτυξης, που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αναδείξει πλέον στην κορυφή της ατζέντας των προτεραιοτήτων της (σ.σ. «θα κυνηγήσω τις επενδύσεις» ήταν η ατάκα Σαμαρά προχθές στη βουλή) παραδέχτηκε ηχηρά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην ουσία μόλις χθες πήρε μια πρώτη γεύση για τον φάκελο με τις εκκρεμότητες κάθε υπουργείου.

 

«Πρέπει να είμαστε φοβερά συντονισμένοι, να γυρίσουμε σελίδα και να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία και τις αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων ώστε τα πράγματα να τρέξουν γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας ότι «με τον τρόπο που λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση προκύπτουν αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργείων ενώ αυτό που θέλουμε είναι συνέργειες, όχι αντιπαλότητες».

 

Ο ίδιος άφησε και αιχμές κατά κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «τα υπουργεία πρέπει να υπακούν στην ίδια στόχευση ώστε να μη χάσουμε άλλο χρόνο, χρήμα και να κάνουμε σωστές επαφές με την Ευρώπη ώστε να αποκομίσουμε τη μέγιστη προστιθέμενη αξία».

 

Παρότι διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης, από τη στιγμή που ανέλαβε, ήταν ότι η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική προσαρμογή, στην ουσία μόλις χθες έγινε μια πρώτη προσπάθεια να αναδειχτούν οι προτεραιότητες ανά υπουργείο και να υποβληθούν προτάσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας.

 

Οι υπουργοί έφυγαν χθες από την οδό Νίκης με την «εντολή» να ξαναγυρίσουν σε δέκα ημέρες στο υπουργείο Ανάπτυξης, έχοντας ρυθμίσει τις εκκρεμότητες, και να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό συγκροτημένο σχέδιο.

 

Στα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι της χθεσινής σύσκεψης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων με κίνδυνο να αυτά να χαθούν, τα προβλήματα συναρμοδιοτήτων που μπλοκάρουν την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η Ενέργεια και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα (αυτοκινητόδρομοι κ.ά.), το κτηματολόγιο, η αξιοποίηση υποδομών όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ύδρευση, το χωροταξικό στον τουρισμό, η διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση χρεών των νοικοκυριών.

 

Στην ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες μετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Δ. Σταμάτης, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης , Περιβάλλοντος-Ενέργειας ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτος, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης , Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, καθώς και οι αναπληρωτές και υφυπουργοί των παραπάνω υπουργείων.

 

Scroll to top