ΚΙΝΑ Φόβοι για θερμό επεισόδιο από την εναέρια αντιπαράθεση ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο πάνω από τα διεκδικούμενα νησιά Σενκάκου
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Ανεβαίνει το θερμόμετρο πάνω από τη νέα ζώνη εναερίου ελέγχου, την οποία θέσπισε μονομερώς το περασμένο Σάββατο το Πεκίνο, πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις πολλών χωρών στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, αλλά κυρίως της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Κορέας.
Ετσι, τα τελευταία 24ωρα οι Κινέζοι δοκιμάζουν τις αντοχές των Ιαπώνων και αντιστρόφως, προκαλώντας φόβους για θερμό επεισόδιο. Χθες, αρκετά κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου Su-30 καθώς και ένα αναγνωριστικό «ιπτάμενο ραντάρ» παραβίασαν την επίμαχη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Το ίδιο έπραξαν όμως η Ιαπωνία και η Κορέα, όπως ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Αμυνας των δυο χωρών. Η βαρόνη Αστον, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε χθες ότι οι εξελίξεις στην περιοχή ενέχουν σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης και υποδαυλίζουν την άνοδο της έντασης. Το Πεκίνο άσκησε κριτική στις δηλώσεις Αστον, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ε.Ε. θα καταφέρει να δει αντικειμενικά το ζήτημα.
Θυμίζουμε ότι στις αρχές της εβδομάδας δύο αμερικανικά βαρέα βομβαρδιστικά τύπου B-52 τα οποία δεν μετέφεραν οπλισμό είχαν πραγματοποιήσει πτήση στον εναέριο χώρο, στον οποίο η Κίνα έχει απαγορεύσει τις πτήσεις. Το Πεκίνο, με ανακοίνωσή του η οποία αποτέλεσε την πρώτη επίσημη αντίδραση στην υπερπτήση των αμερικανικών βομβαρδιστικών, απέφυγε να κατηγορήσει ευθέως την Ουάσινγκτον για την ενέργειά της, τόνισε όμως ότι «η Κίνα έχει την ικανότητα να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο του εναερίου χώρου της».
Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, ακόμη κι αν η Ουάσινγκτον δεν το δήλωσε, αποστέλλοντας δύο από τα βομβαρδιστικά της θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν θα αφήσει τον έλεγχο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στο Πεκίνο όπου, όπως όλα δείχνουν, ο «κινεζικός δράκος» προτίθεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο. Λίγη ώρα μετά τις πτήσεις των Β-52, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε επικοινωνήσει με τον Ιάπωνα ομόλογό του, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η αμυντική συνθήκη ΗΠΑ – Ιαπωνίας καλύπτει και τα νησιά Σενκάκου (Νταϊογιού, για τους Κινέζους) που βρίσκονται στο επίκεντρο της εδαφικής διαμάχης ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο. Πάντως, στο διπλωματικό πεδίο με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα, με το ζήτημα των κινεζικών αξιώσεων για τις πτήσεις να είναι το κυρίαρχο στην ατζέντα του.
Θυμίζουμε ότι στις αρχές της εβδομάδας το Τόκιο προχώρησε στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, δίνοντας στον πρωθυπουργό περισσότερες εξουσίες, με την κυβέρνηση του Σίντζο Αμπε να ανακοινώνει ότι προτίθεται να επεκτείνει τη δική της ζώνη εναερίου ελέγχου, μετά την ενέργεια στην οποία προέβη το Πεκίνο.