syntaxi

02/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

OIKONOMIA

Σύνταξη στα 55

Τι ισχύει σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Δημόσιο και Τράπεζες - Τις… ξεχασμένες διατάξεις που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση στα 55 «φωτίζει» ο Ασφαλιστικός και Εργασιακός Σύμβουλος της «Εφ.Συν». Μέσω των διατάξεων αυτών χιλιάδες ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες και Δημόσιο, που ασφαλίστηκαν πρώτη φορά πριν το 1993, κατοχυρώνουν δικαίωμα πρόωρης.
      Pin It

Βάλλονται πανταχόθεν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που οσονούπω φαίνεται ότι θα διαγραφούν από το λεξιλόγιο των ασφαλισμένων. Ωστόσο, και προτού οι… σωτήρες του ασφαλιστικού μας συστήματος επέμβουν πάλι προς την κατεύθυνση κατάργησης των ευεργετικών διατάξεων που στέλνουν νωρίτερα στη συνταξιοδότηση, θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε όλα σχεδόν τα Ταμεία των μισθωτών υπάρχουν διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα εξόδου από την αγορά εργασίας με πρόωρη συνταξιοδότηση ακόμη και στην ηλικία των 55 ετών.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία υφίστανται, η εκτίμηση είναι ότι τέτοια δικαιώματα έχουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι. Βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι ασφαλισμένοι θα προλάβουν να βγουν πρόωρα σε σύνταξη, ωστόσο πολλοί εξ αυτών θα θεμελιώσουν δικαίωμα και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να εμποδιστεί η συνταξιοδότησή τους, αφού το θεμελιωμένο δικαίωμα προστατεύεται συνταγματικά.

Ολοι αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται ως μισθωτοί σε ΙΚΑ, ευγενή Ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες) ή στο Δημόσιο μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις και να αποχωρήσουν πρόωρα στην ηλικία των 55.

Διαβάστε αναλυτικά τον Ασφαλιστικό και Εργασιακό Σύμβουλο στις σελίδες 52-53 της Εφημερίδας των Συντακτών που κυκλοφορεί

Scroll to top