karkinosenterou

02/12/13


Καρκίνος

Νέα προοπτική στη θεραπεία καρκίνου του εντέρου

Έρευνα οδηγεί σε σημαντική προοπτική για την θεραπεία του καρκίνου του εντέρου καταπολεμώντας τη δράση ενός γονιδίου-κλειδί στην υποτροπή της νόσου.
      Pin It

Μια πολύ ενθαρρυντική προσέγγιση για την θεραπεία του καρκίνου του εντέρου ανακαλύφθηκε από Καναδούς ερευνητές, που ανέστειλαν τη λειτουργία ενός γονιδίου, το οποίο αποτελεί κλειδί για την ρίζα της ασθένειας καθώς καθοδηγεί τη συνεχή ανανέωση των βλαστικών κυττάρων και προκαλεί την αντίσταση στις θεραπείες .

Οι επιστήμονες του Κέντρου Καρκίνου «Πριγκίπισα Μαργαρίτα» του πανεπιστημίου του Τορόντο με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής γενετικής Τζον Ντικ, που δημοσίευσαν την έρευνα στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», εμπόδισαν με επιτυχία σε πειραματόζωα τη δράση του συγκεκριμένου γονιδίου ΒΜΙ-1, που τροφοδοτεί συνέχεια τους καρκινικούς όγκους μέσω της ανανέωσης των βλαστοκυττάρων.

Ο «αφοπλισμός» αυτού γονιδίου συγκρατεί την αυτοανανέωση των βλαστοκυττάρων ελέγχοντας την ανάπτυξη των όγκων εξαφανίζοντας μόνιμα τον καρκίνο. Η πρωτοπόρος ομάδα του καθηγητή Τζον Ντικ είχε ανακαλύψει το 1994 τα βλαστικά κύτταρα της λευχαιμίας και του καρκίνου του εντέρου το 2007.

Η χειρουργός Κάθριν Ο’ Μπράιαν, υποστήριξε ότι αυτή η έρευνα σηματοδοτεί μια στοχευμένη θεραπεία για τους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου καθώς είναι γνωστό πως το 65% από αυτούς έχουν το γονίδιο ΒΜΙ-1.
Στη συνέχεια, θα γίνουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά μέχρι να υπάρξει κάποια νέου τύπου θεραπεία θα περάσουν αρκετά χρόνια. Ο ορθοκολικός καρκίνος (εντέρου) είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο στον δυτικό κόσμο.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top