02/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Ο αντικαπιταλιστής!

 

Επειδή τα τελευταία χρόνια οι υπερασπιστές του συστήματος χαρακτηρίζουν «λαϊκισμό» κάθε φωνή που αντιστέκεται στα μνημόνια και τις ψευτομεταρρυθμίσεις, ήρθε ο Γιάννης Στουρνάρας για να δείξει στην πράξη τι σημαίνει η έννοια αυτή. «Ωρα να πληρώσει και η Εκάλη» δήλωσε, «χωρίς ντροπή, χωρίς αιδώ» για τον νόμο περί ακινήτων που χαρατσώνει σε μόνιμη βάση τους Ελληνες, ο άνθρωπος επί υπουργίας του οποίου επιβλήθηκαν τα σκληρότερα μέτρα στην ιστορία της χώρας και που, κατά τεκμήριο, υπερακοντίζει ακόμα και τις απαιτήσεις της τρόικας. Απέδωσε μάλιστα τις αντιδράσεις σε συμφέροντα που εκπροσωπούνται από ακραίες φωνές φιλελευθερισμού.

 

Τ.Τ.

 

„Ο «μπαμπούλας»

 

Τη φημολογία των τελευταίων 24ώρων, για τη μη άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών μας πριν από την 9η Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσαν επισήμως οι Βρυξέλλες, διά του εκπροσώπου τού Ολι Ρεν. Είναι προφανές ότι ξεκινά πάλι το γνωστό σίριαλ των εκβιασμών και της αγωνίας, με πρωταγωνιστές τους ελεγκτές αλλά και την κυβέρνηση. Για άλλη μία φορά η τρόικα αναμένεται να παίξει τον ρόλο του «μπαμπούλα» για να συνετιστούν ημέτεροι και μη βουλευτές, προκειμένου να περάσουν τα κρίσιμα νομοθετήματα που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα. Οπως φαίνεται, εκτός από αυτό η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άλλο λογικό επιχείρημα…

 

Γ.Σμ.

 

Αγνοούν τα στοιχειώδη

 

Την «καθαρογραμμένη» απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου περιμένει, λέει, ο υπ. Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου για να αποφανθεί για την άρση του αποκλεισμού των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης. Τα ίδια ισχυρίστηκαν η Σοφία Βούλτεψη και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. Οπως θα έπρεπε να ξέρει ο υπουργός (αρεοπαγίτης και πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κάποτε), οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ δεν… καθαρογράφονται. Κοινοποιούνται αμέσως στα εμπλεκόμενα μέλη και διατίθενται στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου. Αγνοούν υπουργός και βουλευτές τα στοιχειώδη ή λένε ψέματα για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα; Πολύ επικίνδυνα και τα δύο.

 

Δ.Αγγ.

 

„Δυναμική επιστροφή;

 

Με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και τον σύζυγό της δημοσιογράφο Νίκο Φελέκη συνέφαγαν το Σάββατο ο Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγός του, Αντα, σε ψαροταβέρνα της Κηφισιάς. Τα δύο ζευγάρια, που διατηρούν επί χρόνια φιλικές σχέσεις, συνδύασαν άριστα την ψαροφαγία με τη συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον εξαιτίας των συχνότατων πλέον δημόσιων παρεμβάσεων του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα, πληθαίνουν όσοι στοιχηματίζουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη δυναμική επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου έχει ξεκινήσει.

 

Δ.Κ.

 

„Γούρι, γούρι…

 

Μαζί με χιλιάδες Θεσσαλονικείς που αψήφησαν τη βροχή για να περπατήσουν στην ανακαινισμένη παραλία και ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Στη βόλτα του, τον πλησίασε ένας λαχειοπώλης για να αγοράσει λαχεία. «Δήμαρχε, είμαι ψηφοφόρος σου, πάρε λαχεία». «Δεν αγοράζω λαχεία. Και μη λες ότι είσαι ψηφοφόρος μου…», του απάντησε εκείνος. «Πώς νομίζεις ότι βγήκες; Εκλογές έρχονται…», τον πίεσε ο λαχειοπώλης. «Από τον Θεό», είπε γελώντας ο Γιάννης Μπουτάρης και τελικά αγόρασε λαχεία αξίας 10 ευρώ. Στη συνέχεια πήρε και δωρεάν προφυλακτικά που μοίραζαν εθελοντές για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

 

Ν.Φωτ.

 

„Κρίση-μο σεμινάριο

 

«Εθνικό σχολείο σε πολυεθνική χώρα» είναι το θέμα του τελευταίου κρίση-μου σεμιναρίου για την εκπαίδευση, που διοργανώνεται αύριο στις 19.00 στο αμφιθέατρο «Α. Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Ομιλητές είναι οι Νίκος Ανδριώτης, εκπαιδευτικός-ιστορικός, Γιώργος Μαυρομμάτης, ΤΕΑΠΗ – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Νικολάου, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ν.Σβ.

 

„Νέες απολύσεις

 

Χωρίς δουλειά με το τέλος Νοεμβρίου βρέθηκαν οι: Γρηγόρης Τραγγανίδας (πολιτιστικό), Κώστας Τρακόσας (εργατικό), Αλεξάνδρα Φωτάκη (διεθνές), Κώστας Κρεμύδας (ύλη) και Ηρακλής Κακαβάνης (διόρθωση) από τον «Ριζοσπάστη». Μέσα στο 2013 συνολικά έχουν απολυθεί 35 εργαζόμενοι. Εκτός του «οργάνου της Κ.Ε. του ΚΚΕ» «τέθηκαν» και οι 8 που προσέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας δεδουλευμένα 8-10 μηνών καθώς και οι 5 που διαφώνησαν στον προσυνεδριακό διάλογο. Από τους 14 επαγγελματίες (μη μέλη του ΚΚΕ) που απευθύνθηκαν στην ΕΣΗΕΑ, επειδή ήταν απλήρωτοι πάνω από ένα εξάμηνο, απολύθηκαν οι 13, ενώ από τα 8 μέλη του κόμματος που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις ήδη έχουν απολυθεί οι 5…

 

Ν.Σβ.

 

„Η αριστερή ταυτότητα

 

Αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης στο κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας που φιλοτέχνησε επισήμανε στα Τρίκαλα όπου περιόδευσε ο Φώτης Κουβέλης. Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε φίλους της ΔΗΜΑΡ, υποστήριξε ότι τέσσερις μήνες μετά την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση, η «υπεραισιοδοξία» που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για την πορεία της χώρας ήταν «αβάσιμη, τεχνητή και υπάκουε σε κομματικές και επικοινωνιακές στοχεύσεις», ενώ παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην επιτρέψει «κρυφές» επιβαρύνσεις στο όνομα διαρθρωτικών μέτρων. Δικαιώνοντας τις εκτιμήσεις περί «αριστερής» στροφής της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή το συνέδριο στις 13 του μήνα, κάλεσε άπαντες να διαφυλάξουν την «αριστερή και προοδευτική ταυτότητά μας».

 

Δ.Κ.

 

„Αυτοδιοικητικά

 

Φέρεται να θέτει εαυτόν εκτός εκλογικής αναμέτρησης για τον Δήμο Αιγάλεω ο νυν γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δημήτρης Καλογερόπουλος και δεν κρύβει την προτίμησή του για τον επόμενο δήμαρχο. Σε φιλικό δείπνο αιρετών, η «γαλάζια» καραβάνα της Αυτοδιοίκησης δεν περιορίστηκε απλώς σε ένα «φιλικό χτύπημα» στην πλάτη τού πάλαι ποτέ αντιπάλου του, Δημήτρη Μπίρμπα. Εξήρε τις ικανότητες και την πρόθεσή του να συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία, λέγοντας, προηγουμένως, πως πρέπει να ξεφύγει η Αυτοδιοίκηση από τους «κομματικούς εναγκαλισμούς». Φαίνεται ότι δεν τον εμποδίζει το γεγονός ότι ο κ. Μπίρμπας είναι μέλος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στ.Ζ.

 

„Μουεζίνογλου, όπως Αδωνις

 

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκονται οι γιατροί και στην Τουρκία, καθώς ο υπουργός Υγείας προχωρά σε αλλαγές και ανακοίνωσε ότι «οι οικογενειακοί γιατροί θα κάνουν βάρδιες» και ότι με τις νέες ρυθμίσεις, από την επόμενη εβδομάδα, θα καταργηθεί η υποχρεωτική υπηρεσία. Μάλιστα ο Μουεζίνογλου ενέπλεξε και την Ελλάδα, αφού τόνισε ότι υπάρχουν 7.000 Ελληνες γιατροί που αναζητούν δουλειά και πρόσθεσε: «Καλούμε τους Ελληνες γιατρούς στην Τουρκία. 1.000 Ελληνες γιατροί πηγαίνουν σε φροντιστήρια για να μάθουν την τουρκική». Από τον Αδωνι στον Μουεζίνογλου!

 

Τ.Τ.

 

„«Ο ευρωπαϊσμός σε κρίση»

 

«Ο ευρωπαϊσμός σε κρίση. Συζητώντας πέρα από συνθήματα και απλουστεύσεις». Αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα θα απασχολήσει την εκδήλωση απόψε στις 7 στην ΕΣΗΕΑ από την εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς». Ομιλητές θα είναι οι: Γιάννης Κιμπουρόπουλος, δημοσιογράφος, Νίκος Κοτζιάς, καθηγητής πολιτικών θεωριών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, συγγραφέας και μέλος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «Πράττω», Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματος, Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι πιστοί…

 

Γ.Σμ.

 

Θα εγκαταλείψουν όλοι τη χώρα;

 

Σε πολλούς και διαφόρους, μαθαίνουμε, τάζει το Μαξίμου μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για τις τρεις μόνο εκλόγιμες θέσεις. Εκτός του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ακούγεται ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει υποσχεθεί μια θέση στην Ευρώπη και στον πρώην γραμματέα του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη, τη νυν εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. Αννα Μισέλ – Ασημακοπούλου, αλλά και στον λογογράφο και σύμβουλό του Χρύσανθο Λαζαρίδη. Μετά τα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Σαμαρά να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τον Ευάγγ. Βενιζέλο να διορίζεται επίτροπος, λέτε να εγκαταλείψουν όλοι μαζί τη χώρα; Παραφράζοντας τον Καβάφη, και τότε τι θα κάνουμε χωρίς Σαμαρά, Βενιζέλο, Στουρνάρα;

 

Α.Ε.Μ.

 

Scroll to top