Oukraine-diadilosi

02/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κουκουλοφόροι υπέρ της Ε.Ε.

Οι διαδηλώσεις, με συμμετοχή ακροδεξιών που προσπάθησαν να ­ κατα­λάβουν το προεδρικό μέγαρο, διεκδικούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Οι διαδηλώσεις, με συμμετοχή ακροδεξιών που προσπάθησαν να ­ κατα­λάβουν το προεδρικό μέγαρο, διεκδικούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Xιλιάδες Ουκρανών συνέχισαν και χθες να διαδηλώνουν έως αργά στο κέντρο του Κιέβου και να συγκρούονται με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, που εμπόδισαν με βία και χρήση δακρυγόνων τους διαμαρτυρόμενους φιλοευρωπαίους οπαδούς της αντιπολίτευσης να πλησιάσουν στην έδρα της προεδρίας της χώρας. Οι διαδηλωτές επιστράτευσαν ώς και ένα τρακτέρ και κατέλαβαν το δημαρχείο της πόλης και το Μέγαρο των Συνδικάτων στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, όπως είχε συμβεί και κατά την «πορτοκαλί επανάσταση», ακριβώς πριν από 10 χρόνια, παρά την απόφαση δικαστηρίου που απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Κάποιοι μάλιστα προσπάθησαν να αποκαθηλώσουν και το μνημείο του Λένιν, που υπάρχει ακόμη στην πλατεία Βεσσαραβίας του Κιέβου.

 

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης διαχώρισαν τη θέση τους από κουκουλοφόρους ακραίους εθνικιστές, που εμφανίστηκαν να κρατούν σημαίες με ναζιστικά σύμβολα, σουγιάδες και πλακάτ με υβριστικά αντιρωσικά συνθήματα, οι οποίοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο της προεδρίας, μιλώντας για «προβοκάτορες υποκινούμενους από τις Αρχές για να δυσφημιστεί ο δίκαιος αγώνας τους». Τουλάχιστον δύο φορές το τελευταίο 48ωρο ειδικές μονάδες της ομάδας «Μπέρκουτ» σταμάτησαν βίαια τους διαδηλωτές σε απόσταση ασφαλείας από το μέγαρο, ενώ αργά χθες ο γνωστός πυγμάχος Βιτάλι Κλιτσκό και ηγέτης του κόμματος «Ουντάρ» (σ.σ. γροθιά, χτύπημα) κάλεσε τους τελευταίους, που επέμεναν να πλησιάσουν την έδρα του προέδρου Γιανουκόβιτς, να ενωθούν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές, οι οποίοι έστησαν σκηνές στην πλατεία της Ανεξαρτησίας.

 

Κατά τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί, καθώς και αρκετοί Ουκρανοί και ξένοι δημοσιογράφοι, υποχρεώνοντας ακόμη και τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να δηλώσει «εξοργισμένος με τη συμπεριφορά της αστυνομίας» και να υποχρεώσει τον αρχηγό της σε παραίτηση. Ο Γιανουκόβιτς είπε ότι «συμπαραστέκεται στον λαό» και ότι τάσσεται κατά της επίθεσης των ειδικών δυνάμεων τη νύχτα του Σαββάτου, που διέλυσαν τους συγκεντρωμένους, προκαλώντας κλιμάκωση της κινητοποίησης.

 

Η πολιτική μάχη αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα στη Βερχόβνα Ράντα, το Κοινοβούλιο της χώρας, όπου σχεδιάζεται να κατατεθούν έκτακτου χαρακτήρα προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης και να ζητηθεί από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να δώσει λόγο για την απόφασή του να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις και την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε., που επρόκειτο να λάβει χώρα στο Βίλνιους της Λιθουανίας την Παρασκευή που πέρασε. Μάλιστα κάποιοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Λούτσενκο, προβλέπουν παραίτηση προέδρου και κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών εντός πενθημέρου. Αλλοι παρατηρητές θεωρούν υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις της αντιπολίτευσης και επαρκείς τις πολιτικές εφεδρείες του Γιανουκόβιτς, του «Κόμματος των Περιφερειών» και του λόμπι της προσκείμενης στη Ρωσία «Βιομηχανικής Ανατολής», που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει πολλά από τα «επιχειρήματά» τους, ούτε έχουν πει την τελευταία τους λέξη ενώπιον του διλήμματος «Δύση-Ανατολή», που καθορίζει τις εξελίξεις καθ’ όλη τη διάρκεια ύπαρξης του ουκρανικού κράτους.

 

Ο πρόεδρος της Βουλής, Βλαντίμιρ Ριμπάκ, κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε διαπραγματεύσεις ώστε να αποφευχθεί μια νέα βύθιση σε πολιτική κρίση με άγνωστη κατάληξη, ενώ ο πρόεδρος της χώρας προσπαθεί να αποτινάξει τις «αντιευρωπαϊκές» κατηγορίες εναντίον του, λέγοντας ότι θα κάνει το παν για να επιταχύνει την προσέγγιση με την Ε.Ε. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό αντιπροσωπεία του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την εβδομάδα αυτή.

 

Στην πολιτική κρίση της Ουκρανίας παρενέβη η κυβέρνηση της γειτονικής Πολωνίας, που υποστηρίζει τη φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα και επικρίνει τον Β. Γιανουκόβιτς, το Βερολίνο, που ζήτησε να εγγυηθεί το Κίεβο την ασφάλεια των διαδηλώσεων, αλλά και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν, ο οποίος κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία.

 

[email protected]

 

Scroll to top