Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Σε «λίφτινγκ» στους στόχους των εσόδων και των δαπανών, οι οποίοι προσαρμόστηκαν στις προβλέψεις του νέου Μεσοπρόθεσμου, προχώρησε η κυβέρνηση για να πετύχει καλύτερη εικόνα στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

 

Από την προσαρμογή αυτή ο προϋπολογισμός εμφανίζει στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2012 δημοσιονομικό έλλειμμα μόλις 12,295 δισ. ευρώ έναντι 21,085 δισ. ευρώ πέρυσι και πρωτογενές έλλειμμα 1,176 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο ανήλθαν σε 39,085 δισ. ευρώ, με την υστέρηση να περιορίζεται στα 670 εκατ. ευρώ. Η εικόνα όμως των εσόδων δεν είναι αντιπροσωπευτική, αφού στο ποσό αυτό έχουν υπολογιστεί και εισπράξεις που έχουν μεταφερθεί από τον μήνα Σεπτέμβριο, λόγω της απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

 

Περιλαμβάνεται και η είσπραξη 79,5 εκατ. ευρώ από την Ισπανία ως μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο της Κεντρικής της Τράπεζας (ANFA).

 

Το ίδιο διάστημα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού συγκρατήθηκαν στα 50,749 δισ. ευρώ από 58,458 δισ. ευρώ το περσινό δεκάμηνο. «Πειθαρχημένες» εμφανίζονται και οι πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες ανήλθαν σε 38,032 δισ. ευρώ με το ύψος της εξοικονόμησης από αυτή την κατηγορία να ανέρχεται σε 1,625 δισ. ευρώ.

 

«Ανάσα» παίρνει ο προϋπολογισμός και από τις δαπάνες για τόκους, οι οποίες στο τέλος Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν σε 11,119 δισ. ευρώ. Πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα ο προϋπολογισμός είχε πληρώσει το ποσό των 15,226 δισ. ευρώ.

 

Επιπλέον, οι δαπάνες για την πληρωμή προμήθειας εκταμίευσης δανείου στο EFSF ανήλθαν σε 370 εκατ. ευρώ και είναι χαμηλότερες του στόχου που είχε τεθεί για το δεκάμηνο (519 εκατ. ευρώ) κατά 140 εκατ. ευρώ.

 

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού καταδεικνύουν ακόμη τη μεγάλη «σφαγή» που έχουν υποστεί οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που προσγειώθηκαν στα 6,850 δισ. ευρώ από 7,3 δισ. ευρώ αρχικά.

 

Την ίδια στιγμή τα κονδύλια για έργα του ΕΣΠΑ που έχουν ριχθεί στην αγορά δεν είναι ούτε τα μισά από αυτά που έχουν προβλεφθεί για το σύνολο του έτους (3,277 δισ. ευρώ).

Scroll to top