Oukraine-diadilosi

03/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατάσταση πολιορκίας στο Κίεβο

Παρά τις δηλώσεις «ευαισθησίας» του προέδρου Γιανουκόβιτς, οι «υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης» διαδηλωτές συνεχίζουν τον αποκλεισμό των κυβερνητικών κτιρίων μέχρι την παραίτησή του, καθώς και της κυβέρνησής του.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Παρά τις δηλώσεις «ευαισθησίας» του προέδρου Γιανουκόβιτς, οι «υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης» διαδηλωτές συνεχίζουν τον αποκλεισμό των κυβερνητικών κτιρίων μέχρι την παραίτησή του, καθώς και της κυβέρνησής του

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Η ουκρανική αντιπολίτευση επιμένει στις διαδηλώσεις και διακηρύσσει ότι οι οπαδοί της θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό των κεντρικών κυβερνητικών κτιρίων στο Κίεβο μέχρι να πετύχουν την παραίτηση του προέδρου Γιανουκόβιτς και της κυβέρνησής του υπό τον πρωθυπουργό Αζάροφ.

 

Οι διαδηλωτές συνέχισαν όλη τη νύχτα, παρά τις συγκρούσεις με ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κοντά στο προεδρικό μέγαρο, να στήνουν οδοφράγματα στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, αν και πολλοί σχολιαστές εκτιμούν ότι το «Κόμμα των Περιφερειών» και ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ελέγχουν τις εξελίξεις στη χώρα.

 

Κατά της καταστολής

 

Σε νέα «φιλολαϊκή» παρέμβασή του ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστήριξε ότι οι αστυνομικές αρχές «το παρατράβηξαν» και άσκησαν υπερβολική βία, και κάλεσε την αντιπολίτευση από κοινού με τις υπηρεσίες ασφαλείας να αποκαλύψουν τους προβοκάτορες που προσπάθησαν με ναζιστικά σύμβολα και κουκούλες να εισβάλουν στην έδρα της προεδρίας της χώρας. Μιλώντας σε ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί να υπογράψει μια αναθεωρημένη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., στην οποία «θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τα συμφέροντα των Ουκρανών παραγωγών» πριν από τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, και αυτός ήταν ο λόγος που η κυβέρνησή του υποχρεώθηκε να αναστείλει τις σχετικές διαβουλεύσεις, συνειδητοποιώντας την αισθητή πτώση των εμπορικών ανταλλαγών με τους βασικούς εταίρους της χώρας, τη Ρωσία και τη μετασοβιετική Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.

 

Ο πρωθυπουργός Νικολάι Αζάροφ χαρακτήρισε «απόπειρα πραξικοπήματος» τον αποκλεισμό δημόσιων κτιρίων και προειδοποίησε ότι απειλείται κατ’ αυτόν τον τρόπο η έγκαιρη καταβολή μισθών και συντάξεων, ωστόσο διευκρίνισε ότι εγγυάται τη μη χρήση βίας από τις Αρχές και την κατοχύρωση του δικαιώματος των πολιτών στη δημόσια διαμαρτυρία. Πάντως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε απειλή για τη χρηματιστική και οικονομική σταθερότητα. Λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός είχε πει ότι οι διαδηλώσεις έχουν πάρει «ανεξέλεγκτο χαρακτήρα», ενώ φημολογίες ήθελαν τεθωρακισμένα να κινούνται προς το Κίεβο. «Λάδι στη φωτιά» έριξαν και «σοβαροί» πολιτικοί ηγέτες, όπως ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Κβασνιέφσκι –που παίζει «ειδικό» ρόλο στις ουκρανικές εξελίξεις– που δήλωσε ότι έχει στοιχεία πως ο Γιανουκόβιτς εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, μια ιδέα που επισήμως την υποστήριξε μόνο ο Ρώσος υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι.

 

Διαψεύδοντας τα «τρομοκρατικά» σενάρια και καλώντας τους πολίτες να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, ο διάσημος πυγμάχος και ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης «Ουντάρ» (σ.σ.: γροθιά) Βιτάλι Κλιτσκό είπε ότι κανένα τεθωρακισμένο δεν κινείται προς το Κίεβο και προανήγγειλε ότι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα αρχίσει να συζητείται τελικά σήμερα στη Βερχόβνα Ράντα, το Κοινοβούλιο της χώρας. Ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ηγέτης της «Μπατκιβσίνα» (σ.σ.: πατρίδα), εκτίμησε ότι έξοδος από την πολιτική κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο με προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

 

«Τρίζοντας τα δόντια» στην αντιπολίτευση αλλά και στους εκπροσώπους του στη Βουλή, το κυβερνητικό «Κόμμα των Περιφερειών», που το εγκατέλειψε τελικά μόνο ένας βουλευτής του, κινητοποίησε οπαδούς του στις περιοχέ, όπου παραδοσιακά έχει μεγάλη ισχύ, όπως το Χάρκοβο, το Λουγκάνσκ, το Ντονιέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία και στη χερσόνησο της Κριμαίας.

 

Το κυβερνητικό μπλοκ

 

Οι φιλοκυβερνητικοί οπαδοί κατήγγειλαν τις διχαστικές πολιτικές πρακτικές των «φιλοδυτικών» κομμάτων και ζήτησαν από την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς να επιβάλει την τάξη στη χώρα και να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του την κατάσταση.

 

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Γιανουκόβιτς συμφώνησε στην αποστολή ουκρανικής αντιπροσωπείας για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την Ε.Ε., αν και ο επικεφαλής της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι μπορεί να υπάρξει μόνο συζήτηση για τις λεπτομέρειες της υπάρχουσας συμφωνίας και όχι διαπραγμάτευση για νέα συμφωνία, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη δυνατότητα ύπαρξης προόδου στη συνεννόηση των δύο πλευρών.

 

Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησαν εγγύηση του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν, ενώ ο Πολωνός πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι υποσχέθηκε ότι θα προτείνει στην Ε.Ε. νέο σχέδιο ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

 

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι θα καλέσει τον πρεσβευτή της Ουκρανίας για να συζητήσει τις εξελίξεις, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζονται από πολλές πλευρές χωρίς όμως ακόμη κανείς να ακυρώνει τη συμμετοχή του στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, που έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 5-6 του μηνός στο Κίεβο. «Αν η Ρωσία άσκησε πιέσεις, τότε η Ευρώπη πέρασε την Ουκρανία από οδοστρωτήρα» σχολίασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

 

Λίγο μετά τη συνάντησή του στο Ερεβάν με τον ομόλογό του Σερζ Σαργκσιάν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε περιχαρής την πρόθεση της Αρμενίας να επιταχύνει την είσοδό της στην Τελωνειακή Ενωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζαχστάν και χαρακτήρισε τα επεισόδια στην Ουκρανία «όχι επανάσταση, αλλά λεηλασία», που ετοιμάστηκε έξωθεν για να κλονιστεί «η νόμιμη ηγεσία της χώρας».

 

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση του ουκρανικού λαού, αλλά επέκρινε την ουκρανική αντιπολίτευση ότι «είτε είναι ανίκανη να ελέγξει την κατάσταση είτε είναι πολιτικό υποχείριο εξτρεμιστών».

 

[email protected]

 

Scroll to top