→ΙΤΑΛΙΑ Στο Πράτο, την πόλη-σύμβολο της κινεζικής ανάπτυξης επί ευρωπαϊκού εδάφους, η τραγωδία με τους 7 νεκρούς έδειξε ότι το κόστος των «οικονομικών θαυμάτων» δεν μετριέται σε ευρώ, αλλά σε ζωές
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
«Αυτό το όνειδος βαραίνει τις συνειδήσεις όλων μας. Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης παράνομων εργατών στη βόρεια και κεντρική Ιταλία, ίσως και σε όλη την Ευρώπη».
Επρεπε να πεθάνουν σαν τα ποντίκια εφτά Κινέζοι «εργαζόμενοι» για να μιλήσει χωρίς περιστροφές ο περιφερειάρχης της Τοσκάνης, Ενρίκο Ρόσι, για τις απάνθρωπες και ανεξέλεγκτες μπίζνες μαύρης εργασίας εξ Ανατολών, που χρόνια τώρα, σιωπηλά αλλά μεθοδευμένα, έχουν βρει εύφορο έδαφος στο γκρίζο «λιβάδι» του Πράτο, όπως σημαίνει στα ιταλικά το όνομα της πόλης κοντά στη Φλωρεντία.
Γκρίζο λόγω των αμέτρητων μικρών ή μεγαλύτερων εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας, που κατακλύζουν τα περίχωρά της και «ντύνουν» εκατομμύρια πελάτες σ’ όλο τον κόσμο. Γκρίζο γιατί σ’ αυτές τις ανήλιαγες βιοτεχνίες ενδυμάτων δουλεύουν για ψίχουλα και διαμένουν στοιβαγμένοι σε αυτοσχέδια, κρυμμένα «διαμερίσματα» από εύφλεκτα χαρτόκουτα και δηλητηριώδη αμίαντο, χιλιάδες νόμιμοι και παράνομοι, ανήλικοι κι ενήλικοι, αλλά σίγουρα πλήρως αναλώσιμοι εργάτες από τη μακρινή Κίνα. Σ’ αυτό το καθεστώς σύγχρονης δουλείας στην καρδιά της Ευρώπης είχε αναφερθεί η «Εφ.Συν.» στις 23/11/2013, σε εκτενές άρθρο με τίτλο «Ο κινέζικος δράκος στην αυλή της Γηραιάς Ηπείρου»…
Προαναγγελθείσα τραγωδία
Η τραγωδία ήταν απλώς θέμα χρόνου. Η πυρκαγιά τύλιξε μέσα στη νύχτα το μικρό εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη του Μακρολότο, πιάνοντας στον ύπνο τους δεκάδες Κινέζους εργάτες που κοιμούνταν κατάκοποι μαζί με τα παιδιά τους στο πατάρι, το οποίο είχε αυθαίρετα μετατραπεί σε κοιτώνα διαμονής τους. Αμφίβολο αν στο κτίριο υπήρχε έξοδος κινδύνου και σύστημα πυρόσβεσης. Η φωτιά ξεκίνησε στον χώρο της κουζίνας από άγνωστη ακόμα αιτία, μέσα σε λίγα λεπτά εξαπλώθηκε παντού και προκάλεσε εν τέλει τη μερική κατάρρευση της οροφής.
Εφτά εργάτες παγιδεύτηκαν από τις φλόγες και τις αναθυμιάσεις και η πυροσβεστική δεν πρόλαβε να τους βγάλει έξω ζωντανούς. Αλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται. Μέχρι χθες, στο νεκροτομείο του Πράτο είχε γίνει ταυτοποίηση μόνον της μίας σορού. Κανένας δεν είχε εμφανιστεί να αναγνωρίσει τα άλλα έξι θύματα, γεγονός που καταδεικνύει ότι πιθανότατα δεν είχαν χαρτιά και βρίσκονταν παράνομα σε ιταλικό έδαφος.
«Ουδείς μπορεί να πει ότι εξεπλάγη, γιατί όλοι ξέραμε εδώ και χρόνια ότι στην περιοχή μεταξύ του Πράτο και της Φλωρεντίας, εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνθρωποι ζουν και δουλεύουν σε συνθήκες σχεδόν σκλαβιάς», έγραψε στο Facebook τοπικός συνδικαλιστής. Εμπλοκή της κινεζικής μαφίας, που εισάγει μιλιούνια πάμφθηνων εργατικών χεριών από τη «μητέρα–πατρίδα» για να θησαυρίζει, υποψιάζεται ο περιφερειάρχης της Τοσκάνης, που ζήτησε έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.
Στόχος, να υπάρξει από ’δώ και στο εξής καλύτερος συντονισμός και χάραξη κοινής στρατηγικής με την κεντρική κυβέρνηση, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν διαθέτει επαρκή χέρια και κονδύλια για να κάνει τους δέοντες ελέγχους στην αχανή Τσαϊνατάουν του Πράτο.
Ακόμα και αν οι ελεγκτές εντοπίσουν παρανομίες και διατάξουν το λουκέτο κάποιας κινεζικής βιοτεχνίας ρούχων, αυτή συνήθως ξεφυτρώνει σαν μανιτάρι παραδίπλα, με άλλο όνομα και ιδιοκτησία, αλλά με το ίδιο εργατικό «δυναμικό».
Είναι ένας αέναος φαύλος κύκλος και, με αφορμή το δυστύχημα, πολλοί ζητούν πλέον από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να συζητήσει το θέμα απευθείας με την κινεζική ηγεσία στο Πεκίνο και να λάβει άμεσα μέτρα.
Τέλος στην άκρατη εκμετάλλευση και την παράνομη απασχόληση ξένων εργατών, αλλά και τάχιστη διερεύνηση των «ανώμαλων φαινομένων» στο Πράτο, ζητά με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Με την Αγρια Δύση παρομοίωσε την ανομία που επικρατεί στα κινέζικα εργοστάσια της Τοσκάνης ο εισαγγελέας της περιφέρειας, που έχει διατάξει τον άμεσο εντοπισμό των ιδιοκτητών του εργοστασίου και την έναρξη έρευνας για τέσσερις κατηγορίες: πολλαπλή ανθρωποκτονία από αμέλεια, καταστροφή από αμέλεια, παραβίαση των κανόνων ασφαλείας και εκμετάλλευση παράνομων εργατών.
Οπως συνέβη και με την τραγωδία στη Λαμπεντούζα, έτσι και στο Πράτο οι ιταλικές αρχές «ξύπνησαν» με καθυστέρηση και τρέχουν τώρα να σώσουν τα προσχήματα «ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην πόλη εργάζονται τουλάχιστον 15.000 νόμιμοι Κινέζοι εργάτες σε 4.000 κινεζικές επιχειρήσεις. Απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των Κινέζων που δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας, λαμβάνοντας ως αμοιβή περίπου 40 σεντς για κάθε ρούχο που φτιάχνουν…