antikapnistiko

04/12/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Θυμήθηκαν τον «αντικαπνιστικό νόμο» στο υπουργείο Υγείας

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και να επιβληθούν πρόστιμα όπου προβλέπεται.
      Pin It

Την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορταστικής περιόδου ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας  το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως πρέπει να εφαρμοστεί η ισχύουσα αντικαπνιστική νομοθεσία και να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα όπου προβλέπεται… με σκοπό να γεμίσουν τα ταμεία!

Στη νέα εγκύκλιο που υπογράφει η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, θεωρείται δεδομένη η επιβολή κυρώσεων (διοικητικών και ποινικών), στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις, από τις οποίες είναι δυνατό να προκληθεί κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, ενώ ζητείται από τους ελεγκτές να προσέχουν αν υπάρχουν αναρτημένες ειδικές πινακίδες με το σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος, τασάκια στα τραπέζια πελατών και το απαιτούμενο βιβλίο αναφοράς και καταγραφής ελέγχων.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται η ανάγκη ελέγχου στις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, εμπορίου τροφίμων και ποτών, μαζικής εστίασης και αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών καθώς και στους μεταφορείς που χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκίνητα πώλησης προϊόντων, στις πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις επιχειρήσεις αναψυχής, παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος και στους πωλητές σε προσωρινούς χώρους. Επίσης, στους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, σταθμών τρένων, αεροδρομίων και λιμανιών, καθώς και στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, στα δημόσια θεάματα.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται στα μαγειρεία, εστιατόρια, κυλικεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους υγιεινής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κλινικών, θεραπευτηρίων, οίκων ευγηρίας, ιδρυμάτων και φορέων πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας, σε χώρους παραμονής και σίτισης αστέγων.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top