04/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στους δρόμους για το μαγκάλι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης για φτηνό πετρέλαιο, κατάργηση των χαρατσιών και προστασία στις ευάλωτες ομάδες με αφορμή τον θάνατο της 13χρονης.
      Pin It

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης για φτηνό πετρέλαιο, κατάργηση των χαρατσιών και προστασία στις ευάλωτες ομάδες με αφορμή τον θάνατο της 13χρονης

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Γροθιά στο στομάχι για την κοινωνία φαίνεται πως αποτέλεσε η τραγωδία της 13χρονης Σάρας, που έχασε τη ζωή της από μαγκάλι, σε φτωχογειτονιά της Θεσσαλονίκης, καθώς η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα στην οικογένεια. Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες βράδυ πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της πόλης στην περιοχή Ξηροκρήνης, θέτοντας το καίριο ερώτημα:

 

«Τι άλλο έχουν να μας προσφέρουν κυβέρνηση, τρόικα και ΔΝΤ, παρά διάλυση της παιδείας και της υγείας, απανωτούς φόρους, φτώχεια και αναξιοπρεπή ζωή;».

 

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή των «δωδεκαώροφων εργατικών κατοικιών», πολύ κοντά στο σπίτι όπου έχασε τη ζωή της η άτυχη κοπελίτσα.

 

Χιλιάδες οικογένειες πληρώνουν με τη ζωή τους

 

«Ο τραγικός θάνατος της 13χρονης Σάρας δεν είναι απλά μια “παράπλευρη απώλεια” της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής, δεν είναι ακόμα ένας αριθμός δίπλα στις αυτοκτονίες, τους υποσιτισμένους μαθητές και τους χιλιάδες αστέγους. Φέρνει στο φως τις συνθήκες που βιώνει καθημερινά ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού στις φτωχογειτονιές της πόλης μας: μακροχρόνια ανεργία, νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θέρμανση, πείνα και απελπισία», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Εντονη η αντίδραση και του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων, που εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια για τον άδικο θάνατο του παιδιού, τονίζει:

 

«Δεν ήταν η “κακιά στιγμή”, η “μαύρη τους η μοίρα” που οδήγησε στο τραγικό περιστατικό. Χιλιάδες οικογένειες εξαναγκάζονται να καταφεύγουν σε αυτοσχέδια μέσα για να ζεσταθούν, πληρώνοντας ακόμα και με τη ζωή τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα για πετρέλαιο θέρμανσης, παραμένοντας και βυθισμένοι στο σκοτάδι χωρίς ρεύμα. Καταγγέλλουμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων για τη σύγχρονη αθλιότητα, μέσα στην οποία θέλουν να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας».

 

Εξι μήνες άδεια παραμονής στη μητέρα

 

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν:

 

● Αμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο.

 

● Αμεση κατάργηση όλων των χαρατσιών.

 

● Επείγοντα μέτρα ουσιαστικής προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

 

Στο μεταξύ, μετά την πολύωρη κράτηση της χαροκαμένης Σερβίδας μητέρας στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και την επιπρόσθετη ταλαιπωρία παρά τον πόνο της, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας… ευαισθητοποιήθηκε. Κι ενώ αρχικά είχαν δώσει γραπτή εντολή στην 54χρονη μάνα να αποχωρήσει από τη χώρα μέσα σε 30 μέρες, παρήγγειλε τελικά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών να εκδώσει 6μηνη άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, με δυνατότητα παράτασης. Μια παραχώρηση «δώρο-άδωρο», καθώς μητέρα και κόρη είχαν προ πολλού αποφασίσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

 

Scroll to top