ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η αντιπολίτευση δεν συγκέντρωσε τις ψήφους για να καταθέσει πρόταση μομφής, οι διαδηλωτές κάμπτονται, οι Ρώσοι χαίρονται και οι δικαστές ζητάνε από τις σχολές τα απουσιολόγια για τις ημέρες των διαδηλώσεων
Του Γιώργου Τσιάρα
Σκληραίνει τη στάση της έναντι των διαδηλωτών η ουκρανική κυβέρνηση, μετά και την αποτυχία της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για κατάθεση πρόταση μομφής στη Βουλή.
Ετσι, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μίκολα Αζάροφ, κάλεσε χτες την ηγεσία της αντιπολίτευσης να σταματήσει να «σπρώχνει τον λαό στο έγκλημα» και να «κρύβεται πίσω από τους διαδηλωτές», ενώ η Γενική Εισαγγελία, σε ρόλο… χωροφύλακα, ζήτησε από το Πανεπιστήμιο του Κιέβου τα ονόματα φοιτητών και καθηγητών που έλαβαν μέρος στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις υπέρ της εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και άρα της αποχώρησής της από τη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Αίτημα… χαφιεδισμού
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Γενική Εισαγγελία ζήτησε «κατεπειγόντως» από το Πανεπιστήμιο του Κιέβου τα ονόματα φοιτητών και καθηγητών που ήταν απόντες από τα μαθήματα ανάμεσα στις 29 Νοεμβρίου και τις 2 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Πτσόνκα αναφέρει «πληθώρα περιπτώσεων παραβίασης του νόμου» κατά τις διαδηλώσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα «την κατάληψη του δημαρχείου και των συνδικάτων, την πολιορκία της έδρας της κυβέρνησης, τις προτροπές για επίθεση κατά των γραφείων της προεδρίας και τον αποκλεισμό των δρόμων».
Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρωθυπουργός περνούσε στην αντεπίθεση: «Το Κοινοβούλιο εξέφρασε χθες την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να αποδεχτούν η αντιπολίτευση και οι εταίροι μας στο εξωτερικό. Απευθύνω έκκληση για τον τερματισμό της πολιτικής έντασης», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της πρώτης, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε παρά τη νέα χτεσινή προσπάθεια κατάληψης του κυβερνητικού μεγάρου από διαδηλωτές, που ωστόσο απέτυχε λόγω της ισχυρής αστυνομικής παρουσίας, αλλά και των μπλόκων που είχαν στήσει οι δυνάμεις ασφαλείας σε κεντρικούς δρόμους του Κιέβου ώστε να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών.
Ο Αζάροφ, που μαζί με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς -ο οποίος συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα- κατηγορείται από την αντιπολίτευση πως «πούλησε την Ουκρανία στη Ρωσία», προειδοποίησε ακόμη τους διαδηλωτές πως «οι ηγέτες σας σάς ωθούν στο έγκλημα. Αυτοί θα κρυφτούν πίσω από την κοινοβουλευτική τους ασυλία, ενώ εσείς δεν έχετε τα μέσα να κρυφτείτε. (…) Καλώ τους αυτοαποκαλούμενους ηγέτες των διαδηλώσεων να αναλάβουν την ευθύνη για αυτά τα αδικήματα. Τους καλώ να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τον λαό και δημοσίως να δηλώσουν ξεκάθαρα ποιος ευθύνεται», τόνισε ο Αζάροφ.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, που έχει καταγγελθεί ως προσωπικά υπεύθυνος για την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών, επανέλαβε ότι «ο λόγος για τις διαδηλώσεις δεν υφίσταται πλέον», καθώς, όπως είπε, αντιπροσωπείες αξιωματούχων μετέβησαν ήδη στις Βρυξέλλες «για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων» με την Ε.Ε., αλλά και στη Μόσχα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και την κρίσιμη επαναδιαπραγμάτευση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, που όπως φαίνεται θα αποτελέσει και το αντάλλαγμα για την ουκρανική «γυροβολιά» της τελευταίας στιγμής.
Τα κέρδη της Μόσχας
Περιττό μάλλον να σημειώσουμε πως οι (κερδισμένοι μέχρι στιγμής από την αναμέτρηση) Ρώσοι επιχαίρουν, βλέποντας πως η απόπειρα ανατροπής των συμμάχων τους στο Κίεβο «ξεφουσκώνει»: έτσι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που συναντιέται στις Βρυξέλλες με τους ΝΑΤΟϊκούς ομολόγους του δήλωσε χτες ότι «δεν κατανοεί την καταδίκη» από τη συμμαχία των ουκρανικών αρχών για τη χρήση υπερβολικής βίας εναντίον διαδηλωτών και φυσικά ζήτησε από τις ξένες χώρες «να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις» της Ουκρανίας…