05/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποστάσεις από το παραλήρημα του Αδώνιδος κρατά τώρα το ΠΑΣΟΚ

Πυρά από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος υποστήριξε ότι «ήταν λάθος που ακούστηκαν αριθμοί απολύσεων».
      Pin It

Πυρά από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος υποστήριξε ότι «ήταν λάθος που ακούστηκαν αριθμοί απολύσεων»

 

Με «πυροσβεστική» πρόταση του προέδρου της επιτροπής, Δημήτρη Κρεμαστινού, αποφασίστηκε να κληθούν την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου τόσο ο υπουργός όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Αποστάσεις από την «εμπρηστική» πολιτική του Αδώνιδος Γεωργιάδη κρατά πλέον το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ υπουργού Υγείας και γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έπειτα από «πυροσβεστική» πρόταση του προέδρου της και πρώην υπουργού Υγείας Δημ. Κρεμαστινού, αποφασίστηκε να κληθούν την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο στόχος, όπως ειπώθηκε, είναι να συζητηθούν δημόσια και αναλυτικά όλα τα ανοιχτά θέματα στον χώρο της Υγείας και να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους όλες οι πλευρές.

 

Χαρακτηριστική της διαφωνίας του κυβερνητικού εταίρου με την πολιτική του υπουργείου είναι η τοποθέτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα στην επιτροπή, ο οποίος έκανε λόγο για «συγκρουσιακές απόψεις που ακούγονται από την πλευρά της κυβέρνησης, οι οποίες δεν κάνουν καλό». «Ηταν κακό πριν την ολοκλήρωση της μελέτης που ακούστηκαν αριθμοί απολύσεων. Εγινε λάθος» τόνισε ο κ. Ρήγας και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να εκβιάζει, αλλά ούτε και να εκβιάζεται από καμία συντεχνία. Εμείς θα στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση, αρκεί να είναι ολοκληρωμένη, να γίνει με διάλογο, χωρίς βιασύνη και με σοβαρότητα».

 

Οι απαντήσεις του υπουργού Υγείας

 

Ο επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος, αφού διευκρίνισε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της κινητικότητας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ρώτησε τον υπουργό αν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

 

Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις απολύσεις. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι γιατροί δεν δέχονται καν την κινητικότητα». Νωρίτερα είχε ζητήσει από τους βουλευτές, ειδικά της συμπολίτευσης, να ξεκαθαρίσουν αν συντάσσονται με το «εκβιαστικό αίτημα» των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που ζητούν από τον υπουργό να υπογράψει χαρτί ότι θα εξαιρεθούν από το μέτρο της κινητικότητας/διαθεσιμότητας.

 

Επικριτικοί για τη στάση του κ. Γεωργιάδη ήταν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ).

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Παράταση της απεργίας μέχρι 13 Δεκεμβρίου

 

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

 

Νέα παράταση στην απεργία τους, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, αποφάσισαν χθες οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μετά την προκλητική στάση και τα τελεσίγραφα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Οι γιατροί διαμηνύουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη, την απόσυρση του σχεδίου διάλυσης του παρόχου υγείας των ασφαλισμένων. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) – ΕΟΠΥΥ, Αθανάσιος Αποστολόπουλος, έκανε λόγο στην «Εφ.Συν.» για υιοθέτηση από την Ομοσπονδία γραμμής συνέχισης των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών -που ξεκίνησαν στις 25 Νοεμβρίου- μέχρι να κάνει πίσω το υπουργείο Υγείας στην υλοποίηση της πρότασης της task force η οποία βάζει λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ.

 

«Η επίδειξη πολιτικής πυγμής και η παρελκυστική τακτική του υπουργείου προσβάλλει τους απεργούς γιατρούς, απαξιώνει την περίθαλψη και εγκλωβίζει τους ασφαλισμένους σε αδιέξοδο», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των γιατρών του Οργανισμού (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ).

 

Οι γιατροί ζητούν από το υπουργείο να παρουσιάσει ξεκάθαρα στους Ελληνες ασφαλισμένους την περίφημη μεταρρύθμιση και να εξηγήσει τι θα κοστίσει, τι θα πληρώσουν από την τσέπη τους και αν θα λειτουργήσουν εργαστήρια και μηχανήματα που έχουν πληρώσει με το υψηλότατο ασφάλιστρό τους διαχρονικά.

 

Επίσης ζητούν από τον υπουργό να τους επιδείξει μια σελίδα προεκλογικού προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος που να κάνει λόγο για διάλυση της δημόσιας δομής και απολύσεις 2.500 γιατρών, που για 25-30 χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ.

 

Δεσμεύεται ωστόσο ο υπουργός, προσθέτουν, διότι πρέπει να δείξει καλή διαγωγή στην τρόικα συμπληρώνοντας τον αριθμό των απολύσεων.

 

«Είναι θλιβερή η εικόνα και προκλητικές για όλους μας οι μεταλλάξεις του υπουργού, οι αντιφάσεις σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει την επιταγή προς τους δανειστές», τονίζουν και καλούν για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να επιδείξει υπεύθυνη στάση απέναντι στα προβλήματα της περίθαλψης και το υπουργείο να προσέλθει στον διάλογο από μηδενική βάση, χωρίς προαπαιτούμενα και εμμονές για ανθρωποθυσίες. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη.

 

Ντάνι Βέργου

 

Scroll to top