ΠΑΚΙΣΤΑΝ Στρατός και δικαστικοί ζητούν τη σύλληψη του Ασράφ με την κατηγορία της διαφθοράς, ενώ η χώρα γι' αυτόν και γι' άλλους λόγους βυθίζεται σε κρίση
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Κορυφώνεται η πολιτική κρίση η οποία σοβεί εδώ και μήνες στο Πακιστάν καθώς αυξάνεται καθημερινά το έλλειμμα εμπιστοσύνης και συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατιωτικού-δικαστικού κατεστημένου, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο στην αστάθεια την ασιατική χώρα.
Οι πολιτικοί κατηγορούν στρατό και δικαστές ότι ανακατεύονται με θρασύτητα στα κοινά, καθώς χθες ζήτησαν τη σύλληψη του πρωθυπουργού Ράτζα Περβέζ Ασράφ με την κατηγορία της διαφθοράς, ενώ λάδι στη φωτιά της κρίσης ρίχνει και ένα ανώνυμο memo στρατιωτικών, με το οποίο ζητείται η βοήθεια της Ουάσιγκτον προς την πακιστανική κυβέρνηση στην περίπτωση που εκδηλωθεί πραξικόπημα .
Την ίδια ώρα σε συγκρουσιακή τροχιά εισέρχονται και πάλι Νέο Δελχί – Ισλαμαμπάντ μετά το μεθοριακό επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ, όπου δύο Ινδοί στρατιώτες δολοφονήθηκαν από τον πακιστανικό στρατό, οι άνδρες του οποίου στη συνέχεια αποκεφάλισαν τον έναν απ' αυτούς προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις της ινδικής κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή φράση του Ινδού πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ, ότι «πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών», που έχουν έρθει πολλές φορές σε πολεμική σύρραξη, «δεν είναι όπως πριν», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Χθες το πρωί το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν ζήτησε τη σύλληψη του πρωθυπουργού Ράτζα Περβέζ Ασράφ με την κατηγορία της διαφθοράς το 2010, οπότε ενέκρινε αμφιλεγόμενα ενεργειακά έργα ως υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων. Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε διά του εκπροσώπου του ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως ο στρατός και το πανίσχυρο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας συνεργάζονται για να ανατρέψουν την κυβέρνησή του».
Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στις Αρχές προθεσμία 24 ωρών για τη σύλληψη του πρωθυπουργού και 16 άλλων ατόμων που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η δικαστική αυτή απόφαση δεν αναμένεται να οδηγήσει στην άμεση αποπομπή του.
Ο παράγοντας Κάντρι
Σύμφωνα με τον πακιστανικό Τύπο, η θητεία του Ασράφ, στο επίμαχο υπουργείο κηλιδώθηκε από καταγγελίες για παρατυπίες. Ειδικότερα η κυβέρνηση αναζητούσε περισσότερες πηγές ενέργειας για να καλύψει τα κενά στην ηλεκτροδότηση, αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε φαινόμενα διαφθοράς όσον αφορά το σχέδιο επίλυσης της κρίσης, καταγγέλλοντας για χρηματισμό τον Ασράφ, ο οποίος προέρχεται από επιφανή οικογένεια πολιτικών και αν και ουδέποτε παραδέχθηκε την ενοχή του, τελικώς παραιτήθηκε από το επίμαχο υπουργείο το 2011.
Οι κρισιμότατες πολιτικές εξελίξεις διαδραματίζονται την ώρα που ο θρησκευτικός ηγέτης Ταχίρ ουλ-Κάντρι ζητεί τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την παραίτηση της κυβέρνησης εν μέσω διαδηλώσεων με τη συμμετοχή χιλιάδων υποστηρικτών του στην καρδιά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ. Μάλιστα ο Κάντρι απείλησε να παραμείνει κοντά στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο με τους οπαδούς του έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Το κλίμα ανησυχίας για την πολιτική αβεβαιότητα καταγράφηκε και στο χρηματιστήριο, όπου καταγράφηκε πτώση άνω του 3%.
Ο κληρικός επέστρεψε πρόσφατα από τον Καναδά προκειμένου να ηγηθεί μιας σειράς αιτημάτων για μεταρρυθμίσεις, γεγονός που τον κατέστησε ταχύτατα δημοφιλή στους Πακιστανούς οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από τη λειτουργία τους κράτους.
Αδύνατη κυβέρνηση
Σύμφωνα με το Reuters, παραμένει ακόμη ασαφές πόσο απειλητικές μπορεί να είναι οι εξελίξεις αυτές για τη βιωσιμότητα της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, αλλά η δικαστική εντολή και η ογκώδης διαδήλωση γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου συνιστούν την κορύφωση μιας σειράς από προκλήσεις για την κυβέρνηση. Προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει το συντομότερο και δραστικά, χωρίς να χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Το πολιτικό θρίλερ και η αβεβαιότητα που το περιβάλλει είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν, αφού εκπρόσωπος του Κάντρι επανέλαβε ότι οι διαδηλωτές θα παραμείνουν συγκεντρωμένοι γύρω από το Κοινοβούλιο μέχρι η κυβέρνηση να διαλύσει το Σώμα και να ανακοινώσει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης.
Το μεσημέρι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να απομακρύνουν το πλήθος, και λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών Μαλίκ δήλωσε στα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στον Κάντρι.