05/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι εργαζόμενοι της «Πέπσι» φοβούνται μήπως γίνουν… «Κόκα Κόλα»

      Pin It

Μετά την «Κόκα Κόλα»… η «Πέπσι»! Στο πλαίσιο διατήρησης των μεριδίων τους στην αγορά οι μεγάλες εταιρείες αναψυκτικών προωθούν «σχέδια αναδιοργάνωσης», που όμως κοστίζουν ακριβά για τους εργαζόμενους. Ετσι, ενώ οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην 3Ε συνεχίζονται, σήμερα οι εργαζόμενοι στην PepsiCo έχουν συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας προκειμένου να συζητηθούν οι προθέσεις της για τη λειτουργία του κέντρου διανομής στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης που προωθείται πανελλαδικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Βασίλη Αρτεμίου, ο κλάδος βρίσκεται σε επαγρύπνηση μετά τις αρνητικές εξελίξεις που υπήρξαν για τους εργαζόμενους της «Κόκα Κόλα». Πληροφορίες από στελέχη της PepsiCo αναφέρουν ότι προκειμένου να μειώσει τα κόστη η εταιρεία στρέφεται στη μέθοδο του outsourcing, δηλαδή την ανάθεση της διανομής, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, σε εξωτερικό συνεργάτη.

 

Τα στοιχεία της επιχείρησης δείχνουν ότι η μείωση στις πωλήσεις συνεχίστηκε και το 2012, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα 86,29 εκατ. ευρώ (-4,6%) ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν στο κόκκινο και στα προ φόρων είχε ζημίες 18,57 εκατ. ευρώ. Η ελληνική εταιρεία είναι θυγατρική της αμερικανικής PepsiCo, που παράγει τη γνωστή Pepsi, τους χυμούς και τα αναψυκτικά ΗΒΗ, το 7up, το Gatorade και το Lipton Ice Tea. Στην PepsiCo Greece ανήκει και η Tasty Foods, η εταιρεία τροφίμων που παράγει ορισμένα από τα πιο γνωστά σνακς. Προς το παρόν, πάντως, η στάση των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι ψύχραιμη, αφού παρά τα προβλήματα η επιχείρηση εξακολουθεί να πληρώνει κανονικά, ενώ δεν έχει γίνει κουβέντα για απολύσεις, αλλά για κάποιες «εθελούσιες» με ισχυρά κίνητρα.

 

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι και την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στην «Κόκα Κόλα-3Ε» Θεσσαλονίκης, με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Χθες το απόγευμα έληγαν οι τελευταίες δύο επαναλαμβανόμενες σαρανταοκτάωρες απεργίες που είχε προκηρύξει το εργασιακό σωματείο. Αίτημα των απεργιών του ΕΚΘ είναι «η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων – απολυμένων στην εταιρεία».

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top