Το 37% των Ελλήνων πετάει τρόφιμα 1-2 φορές τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για τη WWF ΕΛΛΑΣ. Οι νέοι από 18 έως 34 ετών πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού – Ελάχιστα τρόφιμα πετούν οι ηλικίες άνω των 55 ετών
Του Τάσου Σαραντή
Στα σκουπίδια εξακολουθούν να καταλήγουν ποσότητες τροφίμων από τα νοικοκυριά ακόμα και τα χρόνια της κρίσης. Ερευνα κοινής γνώμης της Public Issue -την πρώτη στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα- για λογαριασμό του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ΕΛΛΑΣ, δείχνει ότι το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 έως 34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 ετών πετούν ελάχιστα τρόφιμα.
Σε επίπεδο υλικών, τα τρόφιμα που πιο συχνά καταλήγουν στον κάδο είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν (27%), τα λαχανικά(18%) και τα φρούτα (16%). Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά (7%), το ψωμί (6%), τα ζυμαρικά (5%) και τα τρόφιμα που έληξαν (5%) ή χάλασαν (5%). Παρότι οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό εμφανίζονται ενημερωμένοι για τις πρακτικές που μπορούν να αναλάβουν προκειμένου να περιορίσουν τη σπατάλη, αρκετοί είναι αυτοί που διαιωνίζουν το πρόβλημα συστηματικά. Για παράδειγμα, το 20% των συμπολιτών μας πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Ενα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι μόλις το 8% των συμπολιτών μας κάνει κομποστοποίηση.
Η σπατάλη των τροφίμων είναι τεράστιο πρόβλημα σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς 1,3 δισ. τόνοι τροφής καταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια, την ίδια στιγμή που 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Επιπτώσεις στο περιβάλλον
Ενας Ευρωπαίος σπαταλάει 179 κιλά τροφής κάθε χρόνο, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερού.
Οι κοινωνικές ανισότητες καθώς και οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών οδήγησαν το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» (http://kalyterizoi.gr/) του WWF Ελλάς να ανοίξει από χθες και μέχρι τέλος Ιανουαρίου τον φάκελο «Σπατάλη Τροφίμων», παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και κινητοποιώντας τους πολίτες προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού. Επιπλέον, η «Καλύτερη Ζωή» προσκαλεί τους παραγωγούς, τους διανομείς τροφίμων και τους πολίτες να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων μέσα από μικρές πρακτικές που φέρνουν μεγάλο όφελος στο περιβάλλον, την οικονομία, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία εν γένει.
Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια θα είναι η ομάδα «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» (http://www.boroume.gr/), μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» έχει δικτυώσει στα 2 χρόνια λειτουργίας του πάνω από 450.000 μερίδες τροφίμων και πλέον σώζει πάνω από 1.000 μερίδες φαγητού την ημέρα κατά μέσο όρο.