doctor-who

07/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

INFOWAR

Doctor Who: η Αριστερά της ευθύνης

Ο «ταξιδευτής του χρόνου» έκλεισε πρόσφατα μισό αιώνα στη μικρή οθόνη. Και ενώ όλοι ασχολούνταν με λεπτομέρειες της παραγωγής και προσωπικές αφηγήσεις των ηθοποιών που τον ενσάρκωσαν, κάποιοι σκέφτηκαν να ζητήσουν τα πολιτικά του διαπιστευτήρια.
      Pin It

Ηταν 23 Νοεμβρίου του 1963 όταν το BBC αποφάσισε να μεταδώσει το πρώτο επεισόδιο μιας τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας για παιδιά, που θα άλλαζε για πάντα το τηλεοπτικό τοπίο στη Βρετανία και όλο τον κόσμο. Η υποχθόνια μουσική των τίτλων αρχής έδεσε απρόσμενα, εκείνο το απόγευμα, με το κλίμα που επικρατούσε σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς μόλις την προηγούμενη ημέρα είχε δολοφονηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Οι μεταπολεμικές βεβαιότητες του αγγλοσαξονικού κόσμου κλονίζονταν και ένας ήρωας που θα μπορούσε να ταξιδεύει στον χρόνο και να κατατροπώνει τους κακούς, απ’ όπου και αν προερχόταν, ήταν πιο ευπρόσδεκτος από ποτέ.

Στα εκατοντάδες αφιερώματα που ετοίμασαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες ημέρες, συζητήθηκε κάθε λεπτομέρεια της σειράς: από το μουσικό θέμα, που μεταμόρφωσε την ηλεκτρονική μουσική, μέχρι τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς κινούνταν τα ρομπότ και τα τέρατα που γέμιζαν για πέντε δεκαετίες της τηλεοράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα όμως τέθηκε από το περιοδικό New Statesman με αφοπλιστική σαφήνεια: Είναι ο Doctor Who αριστερός;

Διαβάστε αναλυτικά το INFOWAR του Άρη Χατζηστεφάνου στη σελίδα 66 της Εφημερίδας των Συντακτών που κυκλοφορεί

Scroll to top