Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έγινε σύμβολο συμφιλίωσης και συνύπαρξης του νοτιοαφρικανικού λαού που δοκιμάζεται ακόμα από τη φτώχεια και την ανεργία
Της Ελλης Πάνου
Ενωμένοι στο πένθος, σε κατάσταση σοκ οι Νοτιοαφρικανοί τιμούν από χθες τον Μαντίμπα τους, με την κρυφή αγωνία για το μέλλον τους μετά την απώλεια του ανθρώπου που ήταν το παγκόσμιο σύμβολο της συμφιλίωσης και της συνύπαρξης. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες παντού, οι ναοί γέμισαν χθες το πρωί, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι του με λουλούδια και συλλυπητήρια καταφτάνουν μαζικά από κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς αρχίζει η περίοδος πένθους μέχρι την κηδεία.
Οπως ο Τσόρτσιλ
Αυτό, σχολιάζει η «Guardian», θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για την Αφρική. Εν μέσω της βαθιάς θλίψης, η κηδεία του Νέλσον Μαντέλα θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός που θα έχει οργανωθεί ποτέ στην ήπειρο και αυτό που αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατομμύρια από τις τηλεοράσεις τους.
Η τελετή θα είναι εξίσου μεγάλη με αυτήν του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, το 2005, στην οποία παρέστησαν πέντε βασιλιάδες, έξι βασίλισσες και 70 πρόεδροι χωρών και κυβερνήσεων, μαζί με δύο εκατομμύρια πιστούς.
Το αντίστοιχο γεγονός για τους Βρετανούς ήταν η κηδεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965. Ο Μπαράκ Ομπάμα και όλοι οι Αμερικανοί πρώην πρόεδροι αναμένεται να παραστούν, μαζί με ξένους επισήμους -από τον πρίγκιπα Κάρολο μέχρι τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Μουγκάμπε- και διασημότητες, όπως η Οπρα Γουίνφρεϊ, που είχαν στενή σχέση με τον Μαντέλα.
Ολα αυτά σημαίνουν έναν προγραμματισμό χωρίς προηγούμενο για την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, που έχει να αντιμετωπίσει έναν εφιάλτη σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας. Η καθημερινή ζωή στη χώρα αναμένεται να σταματήσει για περίπου δύο εβδομάδες. Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωσε ήδη ότι η ταφή του Μαντέλα θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο χωριό Κούνου, στις 15 Δεκεμβρίου, και μέχρι τότε θα μεσολαβήσει μια ανοιχτή επιμνημόσυνη δέηση στο μεγάλο στάδιο του Γιοχάνεσμπουργκ στις 10 Δεκεμβρίου και η νεκρώσιμη τελετή, παρουσία των ξένων επισήμων.
Ενα εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο, σύμφωνα με την «Guardian», το οποίο συντάχθηκε πριν από ένα χρόνο, παραθέτει ένα 12ήμερο πρόγραμμα και δείχνει πως οι αρχές προετοιμάζονταν καιρό τώρα για το ιστορικά μοναδικό γεγονός. Οι πρώτες τρεις ημέρες είναι για τυπικές διαδικασίες, όπως το άνοιγμα του βιβλίου συλλυπητηρίων και η ενημέρωση των ξένων διπλωματών. Την έκτη ημέρα θα γίνει δέηση παρουσία του προέδρου Ζούμα, της κυβέρνησης και ντόπιων επισήμων. Και την όγδοη, θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο δημαρχείο της Πρετόρια, σε φέρετρο με γυάλινο κάλυμμα.
Την ένατη ημέρα ο στρατός θα κάνει τις πρόβες για την επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία και οι ξένοι ηγέτες θα αρχίσουν να καταφθάνουν στα αεροδρόμια της Πρετόρια και του Γιοχάνεσμπουργκ. Τη 10η ημέρα θα κλείσουν οι δρόμοι και θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα «Κτίρια» (The Buildings) -όπως αποκαλείται η έδρα της κυβέρνησης και της Προεδρίας- όπου θα γίνει η τελετή, η οποία θα προβληθεί από γιγαντοοθόνες. Μετά η σορός θα μεταφερθεί από τον στρατό στο Κούνου για την ταφή στο σπίτι του κι όχι στο οικογενειακό νεκροταφείο.
Πολιτική δοκιμασία
Οι νοτιοαφρικανικές αρχές λέγεται ότι έχουν ενημερώσει τους διπλωμάτες να μην περιμένουν ιδιαίτερη μεταχείριση για τους ηγέτες τους, αφού προτεραιότητά τους θα είναι πρώτα οι πολίτες τους, μετά οι λοιποί Αφρικανοί ηγέτες και στο τέλος ο υπόλοιπος κόσμος. Για τον πρόεδρο Ζούμα, άλλωστε, αυτή θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία στα μάτια των ψηφοφόρων του εν όψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών του 2014, που πολλοί προβλέπουν ότι θα αποκαλύψουν τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη φτώχεια και την υψηλή ανεργία που καταγράφονται στη χώρα δυο δεκαετίες μετά την πτώση του απαρτχάιντ.