mundial

08/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απομένουν 187 ημέρες…

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε επίσημα χθες, με την κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ της Βραζιλίας, και ένας οδηγός της διοργάνωσης είναι σίγουρα χρήσιμος.
      Pin It

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε επίσημα χθες, με την κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ της Βραζιλίας, και ένας οδηγός της διοργάνωσης είναι σίγουρα χρήσιμος…

 

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Υπάρχουν προπονητές που δεν είναι μεν πρωτάρηδες σε τελική φάση Μουντιάλ, αλλά θα βρεθούν στη Βραζιλία ως τεχνικοί άλλης χώρας. Οπως ο Λουίς Φερνάντες Σουάρες (2006 Ισημερινός, 2014 Ονδούρα) και ο Ρεϊνάλντο Ρουέδα που έκανε την αντίστροφη διαδρομή (2010 Ονδούρα, 2014 Ισημερινός). Οι υπόλοιποι: Κάρλος Κεϊρόζ (2010 Πορτογαλία, 2014 Ιράν), Φάμπιο Καπέλο (2010 Αγγλία, 2014 Ρωσία), Γιούργκεν Κλίνσμαν (2006 Γερμανία, 2014 ΗΠΑ), Ρόι Χόγκσον (1994 Ελβετία, 2014 Αγγλία) και Χοσέ Πέκερμαν (2006 Αργεντινή, 2014 Κολομβία).

 

 

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η τελική φάση της διοργάνωσης θα γίνει σε τόσο πολλές πόλεις: 12 τον αριθμό. Από το εξωτικό Μανάους στην καρδιά του Αμαζονίου, την πρωτεύουσα Μπραζίλια, το υψηλού βιοτικού επιπέδου Μπέλο Οριζόντε και την «πράσινη πόλη» της Κουιαμπά έως τις παραλιακές Φορταλέζα, Νατάλ, Ρεσίφε, Σαλβαδόρ, Ρίο ντε Ζανέιρο, Σάο Πάουλο, Κουριτίμπα και Πόρτο Αλέγρε.

 

Η FIFA δηλώνει σίγουρη ότι τα γήπεδα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευές σε έξι από αυτά. Υπολογίστε ότι χρειάζεται κατόπιν χρόνος για τις επιπλέον εργασίες προετοιμασίας της διοργάνωσης, όπως ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές και τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις, διακόσμηση, εκπαίδευση προσωπικού και εθελοντών, συν test events και θα δείτε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ήδη πολύ στενά, έξι μήνες πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα.

 

Αν αναρωτιέστε για το σλόγκαν της διοργάνωσης; «Ολοι σε έναν ρυθμό» (Juntos num so ritmo). Ο ρυθμός, χαρακτηριστικό των Βραζιλιάνων ως ανθρώπων, αλλά και του ποδοσφαίρου τους, θα είναι παρών στις τελετές έναρξης και λήξης και στις fan areas του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

 

Αύριο Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, αρχίζει η δεύτερη περίοδος διάθεσης των εισιτηρίων του Μουντιάλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της FIFA, γύρω στα 1,1 εκατομμύρια εισιτήρια έχουν ήδη πωληθεί, ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια. Οι τιμές για τα ματς των ομίλων ξεκινούν από 11 ευρώ για τους ντόπιους και από 69 ευρώ για τους ξένους επισκέπτες. Οσο για μια θέση στον τελικό του «Μαρακανά»; Η χαμηλότερη τιμή είναι τα 335 ευρώ, ενώ το ακριβότερο εισιτήριο τιμάται 755 ευρώ.

 

Στην ερώτηση «πόση μπάλα θα δούμε», ιδού η απάντηση: 32 ομάδες, 48 αγώνες ομίλων, 14 παιχνίδια νοκ άουτ, 1 τελικός και ο αγώνας της παρηγοριάς που μόνο εδώ στην Ελλάδα ονομάζουμε «μικρό τελικό» μεταξύ των χαμένων των δύο ημιτελικών. Από τις 32 ημέρες της διοργάνωσης, οι 24 έχουν φουλ αγωνιστική δραστηριότητα από δύο έως τέσσερις αγώνες.

 

Μόνο μία «Σταχτοπούτα» κάνει την εμφάνισή της σ’ αυτό το Μουντιάλ. Πρόκειται για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που τερμάτισε πρώτη στον προκριματικό της όμιλο και την ποιότητα της οποίας έμαθαν από πρώτο χέρι οι Ελληνες διεθνείς.

 

Η μασκότ της διοργάνωσης είναι ο Fuleco, ένα συμπαθέστατο αρμαντίλο στα χρώματα της βραζιλιάνικης σημαίας: κίτρινο και μπλε.

 

«Πονοκέφαλος» υπάρχει και για την κοινωνική αναταραχή, τόσο έκδηλη στη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει και ότι δεν θα δούμε αντίστοιχες σκηνές το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι Βραζιλιάνοι λατρεύουν το ποδόσφαιρο, αλλά είναι εξοργισμένοι με την οργιώδη σπατάλη για –μετέπειτα άχρηστα– στάδια, αντί να επενδυθούν χρήματα στην υγεία και την εκπαίδευση.

 

Με τη Βραζιλία να βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, σημασία αποκτά και η ώρα έναρξης των αγώνων. Στη φάση των ομίλων, οι αναμετρήσεις ξεκινούν (ώρα Ελλάδας) στις 19.00, 22.00, 23.00 αλλά και στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ένας αγώνας στο Μανάους θα αρχίσει στις 4 το πρωί. Το εναρκτήριο ματς της 12ης Ιουνίου θα ξεκινήσει στις 11 το βράδυ, ενώ ο τελικός της 13ης Ιουλίου έχει προγραμματιστεί… κατά παραγγελία για τα ευρωπαϊκά γούστα: 10 το βράδυ!

 

Η σημαντικότερη καινοτομία του Μουντιάλ 2014 σε σχέση με τα προηγούμενα είναι η χρήση της τεχνολογίας γραμμής τέρματος (goal-line technology). Το γκολ του Φρανκ Λάμπαρντ κατά της Γερμανίας που δεν μέτρησε ποτέ, ενώ είχε περάσει κατά πολύ η μπάλα τη γραμμή, δεν έχει ξεχαστεί. Αραγε η νέα πατέντα θα χρειαστεί; Θα προλάβει αντίστοιχες καταστάσεις; Ιδωμεν.

 

Η Βραζιλία θεωρείται πρώτο φαβορί για την κατάκτηση, με τα περισσότερα γραφεία στοιχημάτων να τη δίνουν 3 προς 1. Σειρά έχει η Γερμανία (5 προς 1), η Αργεντινή (5,5 προς 1) και η Ισπανία (6 προς 1). Βέλγιο, Ολλανδία και Ιταλία είναι κι αυτές ψηλά, ενώ την πρώτη δεκάδα των φαβορί κλείνουν η Αγγλία, η Ουρουγουάη και η Γαλλία. Η Ελλάδα παίζεται 200 προς 1, ενώ όποιος παίξει τα χρήματά του στην Ονδούρα, παίρνει απόδοση 1.500 προς 1.

 

Μεταξύ των 32 ομάδων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας περιλαμβάνονται και οι οκτώ νικήτριες του θεσμού τις οποίες παραθέτουμε με χρονολογική σειρά κατάκτησης: Ουρουγουάη (2 τρόπαια), Ιταλία (4), Γερμανία (3), Βραζιλία (5), Αγγλία (1), Αργεντινή (1), Γαλλία (1) και Ισπανία (1).

 

Η επίσημη μπάλα του Μουντιάλ 2014 παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες και ονομάζεται Brazuca. Σύμφωνα με μαρτυρίες παικτών, είναι καλύτερη από την προκάτοχό της, την Jabulani, που τρέλανε τους τερματοφύλακες στη Νότια Αφρική πριν από τέσσερα χρόνια.

 

Το Μουντιάλ είναι «πηγή χρυσού» για τη FIFA και τους χορηγούς της και τίποτε δεν στέκεται εμπόδιο στον πλουτισμό. Ούτε καν οι νόμοι της Βραζιλίας που απαγορεύουν την πώληση οινοπνευματωδών στα γήπεδα. Για τη χάρη μπίρας που είναι βασικότατος σπόνσορας, πέρασε ειδικός νόμος στη χώρα το 2012, ο επονομαζόμενος «νόμος του Παγκόσμιου Κυπέλλου», που επιτρέπει στη διάρκεια της διοργάνωσης τη διάθεση του συγκεκριμένου ποτού στα γήπεδα!

 

Περισσότερο από την κλήρωση, οι ομάδες (ειδικά οι ευρωπαϊκές) ενδιαφέρονταν χθες για τις πόλεις στις οποίες θα αγωνιστούν, λόγω των κλιματικών συνθηκών τον Ιούνιο. Πανηγυρίζουν όσες θα βρεθούν στο Πόρτο Αλέγρε με μέση θερμοκρασία 19 βαθμούς και ελάχιστη υγρασία. «Πονοκεφαλιάζουν» αυτές που θα πάνε στο Μανάους, με υγρασία από 57 έως 99%.

 

Το πολυπόθητο τρόπαιο βρίσκεται σε τουρνέ, στο «World Cup Trophy Tour». Αυτό τον καιρό τριγυρνάει στη Νότια Αφρική και τον Δεκέμβριο θα περιοδεύσει στη Νότια Ασία (Ινδία, Μπουτάν, Ταϊλάνδη…) προτού έρθει για ένα δίμηνο στην Ευρώπη. Κατόπιν θα πάει στην Απω Ανατολή και από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα προσγειωθεί στη Βραζιλία στις 21 Απριλίου όπου θα περιμένει και τους παίκτες που θα το διεκδικήσουν.

 

Η κάτοχος του τροπαίου Ισπανία παρουσίασε πρόσφατα τη νέα της εμφάνιση για το Μουντιάλ, το ίδιο έκανε και η ομάδα της οικοδέσποινας Βραζιλίας. Οπότε μέσα στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν, αν όχι όλες, τουλάχιστον οι περισσότερες από τις υπόλοιπες 30 εθνικές ομάδες των τελικών.

 

Ποια είναι η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου; Η κόντρα Βραζιλίας – Γερμανίας καλά κρατεί. Σε κατακτήσεις υπερτερούν οι Βραζιλιάνοι (5-3). Σε παρουσίες στα ημιτελικά, οι Γερμανοί (12-10). Περισσότερους αγώνες σε τελική φάση έχει δώσει η «Νατσιονάλμανσαφτ» (99), αλλά περισσότερες νίκες έχει σημειώσει η «Σελεσάο» (67).

 

12 πόλεις, 12 στάδια. Αλλα νεότευκτα, άλλα ανακαινισμένα. Και μεταξύ τους, το θρυλικό «Μαρακανά» που στέγασε και τον μουντιαλικό τελικό του 1950. Τότε είχε χωρητικότητα 200.000 ατόμων αφού επιτρέπονταν οι όρθιοι. Πλέον φιλοξενεί 89.000 άτομα και θα γίνουν εκεί επτά αγώνες, μεταξύ των οποίων ένας προημιτελικός και ο τελικός της 13ης Ιουλίου. Το μικρότερο στάδιο της διοργάνωσης είναι το «Αρένα ντα Μπαϊσάδα» της Κουριτίμπα με 28.300 θέσεις.

 

Το ρεκόρ των περισσότερων γκολ από έναν παίκτη σε τελικές φάσεις Μουντιάλ κρατάει ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο με 15. Αν ο Γιόαχιμ Λεβ περιλάβει το καλοκαίρι στους «εκλεκτούς» του τον Μίροσλαβ Κλόζε, τότε το εν λόγω ρεκόρ κινδυνεύει, καθώς ο 35χρονος Γερμανοπολωνός βρίσκεται στα 14 τέρματα.

 

Ο Φερνάντο Σάντος και οι ομόλογοί του έχουν περιθώριο μέχρι τις 13 Μαΐου 2014 να καταθέσουν στη FIFA την προσωρινή λίστα με όχι περισσότερους από 30 παίκτες. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της τελικής επίσημης λίστας των 23 ποδοσφαιριστών κάθε εθνικής ομάδας είναι 2 Ιουνίου 2014. Ως γνωστόν, οι 3 από τους 23 πρέπει να είναι τερματοφύλακες.

 

Είναι δύσκολο να πει κανείς ποια είναι η χειρότερη ομάδα στην ιστορία των τελικών φάσεων των Μουντιάλ, όμως υπάρχει ένα ρεκόρ που σίγουρα δεν το ζηλεύει κανείς. Το κατέχουν από κοινού το Μεξικό και η Βουλγαρία: έχουν επιστρέψει στη βάση τους έξι φορές χωρίς να έχουν σημειώσει ούτε μία νίκη στα τελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

 

Από διοργάνωση σε διοργάνωση παρατηρείται μείωση στον συνολικό αριθμό των γκολ. Από τα 171 τέρματα στη Γαλλία το 1998, περάσαμε στα 161 στην Απω Ανατολή το 2002, στα 147 στη Γερμανία το 2006 και στα 145 στη Νότια Αφρική πριν από τέσσερα χρόνια. Λόγοι υπάρχουν πολλοί: πιο οργανωμένες άμυνες, περισσότερη τακτική, μειωμένος ρυθμός λόγω και της κούρασης των παικτών. Τι θα δούμε στη Βραζιλία;

 

Για να μην μπερδεύεστε: στις διοργανώσεις της FIFA, δηλαδή και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, προέχει η συνολική διαφορά τερμάτων δύο ομάδων και όχι ο μεταξύ τους αγώνας στην περίπτωση ισοβαθμιών, για την κατάταξη στον όμιλό τους.

 

Η κοινή γνώμη δεν συμβαδίζει με τα γραφεία στοιχημάτων. Μια βόλτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε γκάλοπ που διενεργούν κατά καιρούς, δείχνουν τη Γερμανία να λαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινού – ειδικά των ουδέτερων.

 

Οι επίσημοι πρεσβευτές της διοργάνωσης δεν θα μπορούσαν παρά να είναι θρύλοι του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου: πέντε άνδρες (Μάριο Ζαγκάλο, Αμαρίλντο, Κάρλος Αλμπέρτο, Μπεμπέτο και Ρονάλντο), μέλη των πέντε «σελεσάο» που κατέκτησαν τον παγκόσμιο τίτλο, και μία γυναίκα, η Μάρτα (φωτ.). αρχηγός της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας της Βραζιλίας.

 

Scroll to top