09/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σίγουρος για τις εκλογές

Ο Α. Τσίπρας εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μακράν πρώτος στις επόμενες αναμετρήσεις. Καταψήφισε την απόφαση της Κ.Ε. η Αριστερή Πλατφόρμα.
      Pin It

Ο Α. Τσίπρας εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μακράν πρώτος στις επόμενες αναμετρήσεις. Καταψήφισε την απόφαση της Κ.Ε. η Αριστερή Πλατφόρμα

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Με μια ομιλία-ανασκόπηση της μνημονιακής πορείας επιτέθηκε στην κυβέρνηση χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα στελέχη του κόμματος έθεσαν επί τάπητος τις απόψεις τους για την Ευρώπη, με αφορμή το επικείμενο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ).

 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι τον προϋπολογισμό θα τον αναθεωρήσει τελικά «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων και των αγροτών», ενώ χαρακτήρισε «μαέστρο της κινδυνολογίας, της καταστροφολογίας και του φόβου» τον πρωθυπουργό. Προέβλεψε ότι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί μακράν πρώτος, ενώ, σχολιάζοντας τα σενάρια αλλαγής της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «πολύ φτηνό τέχνασμα» των κυβερνώντων, οι οποίοι «δεν θέλουν να πάνε σε δεύτερο γύρο περιφερειακών με την ήττα των ευρωεκλογών στο κεφάλι».

 

Η απόφαση της Κ.Ε. εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα καταψήφισε -πρώτη φορά- ανάλογο κείμενο, ενώ απορρίφθηκε η τροπολογία της με την οποία αντετίθετο στο Διαρκές Φόρουμ κατάρτισης του προγράμματος, που πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας. Αίσθηση προκάλεσε πάντως το «λευκό» από στελέχη της ΚΟΕ, τα οποία με δήλωσή τους σημείωσαν ότι δεν προετοιμάζεται ο κόσμος της Αριστεράς για την επικείμενη πολιτική σύγκρουση, καθώς και ότι υποτιμώνται οι εσωκομματικές διαδικασίες.

 

«Γερμανική φυλακή το ευρώ»

 

Οι τοποθετήσεις των στελεχών ακολούθησαν τη γνωστή πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ. «Μένουμε κολλημένοι στο δόγμα του “υπαρκτού ευρωπαϊσμού”» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τόνισε ότι το προτεινόμενο κείμενο είναι «πολύ πίσω» από τις ανάγκες της Αριστεράς. Παρομοίασε, δε, το ευρώ με «γερμανική φυλακή» και σημείωσε ότι απαιτείται η κατάρτιση ενός «εναλλακτικού σχεδίου ρήξης», αφού «μια χλομή Αριστερά το μόνο που θα κάνει είναι θα χτυπά το τύμπανο στην επέλαση της ακροδεξιάς».

 

Από την πλειοψηφία, ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε το κείμενο συμβολής της μειοψηφίας «αφυδατωμένο ταξικά», ενώ ο Χρήστος Λάσκος σημείωσε ότι το σχέδιο διακήρυξης του ΚΕΑ ήταν ευχάριστη έκπληξη, δεδομένων των παλαιότερων τοποθετήσεων του ευρωπαϊκού κόμματος. Από τη «μειοψηφία» ο Αλέκος Καλύβης επισήμανε ότι «ορισμένοι προσπαθούν να ενοχοποιήσουν την άλλη άποψη», ενώ η Σόφη Παπαδόγιαννη υποστήριξε οι συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ παραβιάζονται από στελέχη της πλειοψηφίας του κόμματος.

 

[email protected]

 

Scroll to top