09/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Συγκέν­τρωση των «58»

 

Μεγάλη ημέρα η σημερινή για την κίνηση των «58», καθώς στις 7 το απόγευμα στο «Ακροπόλ» πραγματοποιείται η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης». Ομιλητής ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν ο Παρασκευάς Αυγερινός και δύο νέοι επιστήμονες, οι Π. Αγανίδης και Χ. Καρακωστάκη. Οι διοργανωτές αναμένουν περί τα 800 άτομα, έχοντας απευθύνει προσκλήσεις στις Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, όχι όμως στους πολιτικούς αρχηγούς τους. Ο Φώτης Κουβέλης δεν αναμένεται να παραστεί, ενώ -σύμφωνα με ορισμένες πηγές- ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και στηρίζει, θα επιλέξει να μην πάει για να μη θεωρηθεί ότι «καπελώνει» το εγχείρημα.

 

Δ.Κ.

 

„Θα πετύχουν;

 

Στη συντονιστική των «58» αποφεύγουν τις τυμπανοκρουσίες, γνωρίζοντας τις δυσκολίες της πρωτοβουλίας. Παραπέμπουν για μετά τις γιορτές, ανάλογα με την επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης, το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια Συντακτική Συνέλευση των συμμετεχόντων, όπου και θα αποφασιστεί αν η κίνηση έχει τις προϋποθέσεις να μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα. Σήμερα θα δώσουν το «παρών» οι Κ. Σημίτης και Τ. Γιαννίτσης, νυν και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωποι των κινήσεων Δυναμική Ελλάδα, Νέοι Μεταρρυθμιστές, «Μπροστά!», Πολιτεία 2012 και Πρωτοβουλία Β’. Απέχουν οι Γ. Φλωρίδης και Αν. Διαμαντοπούλου. Από μεριάς ΔΗΜΑΡ, οι διοργανωτές αναμένουν τον Γρ. Ψαριανό, ενώ ο Σπ. Λυκούδης αν και επιθυμεί τον διάλογο δεν θα πάει, καθώς τρεις μέρες μετά ξεκινά το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ.

 

Δ.Κ.

 

„Του κόβουν την άδεια

 

Είκοσι χρόνια φυλακή και μισοπεθαμένος από την απεργία πείνας, ο κρατούμενος Σπύρος Στρατούλης περιμένει ένα ελάχιστο δείγμα δικαιοσύνης. Μια συμπληρωματική κατηγορία σαν κι αυτές τις δεκάδες που ποινικοποιούν τις φιλικές σχέσεις, που δεν κρίθηκε καν ικανή για να ζητήσει ο ανακριτής την προφυλάκισή του (εάν ήταν ελεύθερος), του στερεί τις λιγοστές ημέρες άδειας που είχε αρχίσει να παίρνει με βάση τον χρόνο φυλάκισης. Είναι ντροπή να καταστρατηγούνται ακόμα και τα ελάχιστα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων για ένα κατασταλτικό γινάτι. Μόνη ελπίδα, η αλληλεγγύη άλλων κρατουμένων που μπήκαν στην ίδια ακραία επιλογή αυτοκαταστροφής για χάρη του Σπ. Στρατούλη. Ενας άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει για λίγες μέρες άδεια και μια κοινωνία άφωνη κοιτάζει την ελληνική Δικαιοσύνη την ώρα που η δικαιοσύνη κοιτάζει… αλλού!

 

Α.Ψ.

 

„Περί… σκισίματος

 

Απέφυγε να μιλήσει για «σκίσιμο» των μνημονίων ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή και αναφέρθηκε στην «κατάργηση». Ο Ευάγγ. Βενιζέλος τού αντέτεινε ότι «για να σκίσει το Μνημόνιο, πρέπει αυτό να ισχύει. Αυτός είναι ο φόβος του κ. Τσίπρα, αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης ο ΣΥΡΙΖΑ». Στο θέμα του… σκισίματος παρενέβη και η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία είπε ότι δεν αλλάζει τίποτα, όσο παραμένεις μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ε.Ε., «ακόμη και αν τα σκίσεις τα Μνημόνια και τα κάνεις κομφετί, τώρα που έρχονται και οι Απόκριες».

 

Χ.ΙΩ.

 

„Διαδικτυακές παγίδες

 

Την ανακριβή πληροφορία που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο και αφορούσε την υποτιθέμενη διαγραφή του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου από το ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβη με τον Νίκο Κιουτσούκη της ΔΑΚΕ, διέψευσε ο γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρης Καρύδης. Η διάψευση έγινε μέσω twitter και ως απάντηση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος αναπαρήγαγε στον λογαριασμό του τη λανθασμένη είδηση. Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, «ο Παναγόπουλος ήταν, είναι και παραμένει μέλος του ΠΑΣΟΚ. Και δεν τον αγγίζουν προβοκάτσιες». Δεν ξέρουμε αν ήταν προβοκάτσια, πάντως είναι αλήθεια ότι πολλές διαδικτυακές ειδήσεις χρήζουν διπλής και τριπλής επιβεβαίωσης, γιατί αποδεικνύονται παγίδες.

 

Δ.Κ.

 

„«Χάσαμε τον Αρη»

 

Κρύος ιδρώτας έλουσε το κυβερνητικό επιτελείο κατά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2014 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Με την ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσης του καταλόγου των βουλευτών, το «κοντέρ» έγραφε μόλις 149, γιατί έλειπαν οι Α. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Μπατσαρά, Μ. Κεφαλογιάννης και Δ. Κυριαζίδης. Οι τρεις τελευταίοι μπήκαν τελικά στην αίθουσα και πρόλαβαν τη δεύτερη ανάγνωση, όμως όλοι έλεγαν πως «χάσαμε τον Αρη», ο οποίος παρέτεινε την παραμονή του στις ΗΠΑ, χωρίς να ενημερώσει τον Β. Μεϊμαράκη. Κυβερνητικοί παράγοντες έριχναν τις ευθύνες στον β’ αντιπρόεδρο της Βουλής, Γ. Καλαντζή, με τον οποίο φέρεται να έκανε τη συνεννόηση ο κ. Σπηλιωτόπουλος και τελικά έστειλε μια επιστολή απλής πρόθεσης ψήφου και όχι επίσημη επιστολική ψήφο.

 

Χ.ΙΩ.

 

„Ποια κυβέρνηση της Αριστεράς;

 

Επίκαιρη η εκδήλωση που οργανώνει η «Πρωτοβουλία των 1.000», με θέμα «Χιλή 1973-Ελλάδα 2013: 40 χρόνια μετά. Ποια κυβέρνηση της Αριστεράς θέλουμε;», απόψε στις 6 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61) όπου θα διερευνηθούν τα καθήκοντα, οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες μιας κυβέρνησης της Αριστεράς και, το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Ομιλητές οι Π. Λάμπρου (εφημερίδα «Εποχή», γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ-τάση ΑΝΑΣΑ), Ν. Ζώτος (εκπαιδευτικός σύλλογος διάδοσης Μαρξιστικής Σκέψης «Γιάννης Κορδάτος»), Χ. Κατσούλας (Παρέμβαση-Σχέδιο Β), συντονιστής ο Γ. Κασαμπαλάκος (Ξεκίνημα). Θα παρέμβουν οι Ν. Μποσινάκος (Ομοσπονδία Συλλόγων υπ. Εργασίας) και Αγγελική Συλιγαρδάκη (ΣΕΨΑΕΚΟ-Σωματείο Εργαζομένων σε Φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων).

 

ΙΩ.Σ.

 

„Οι σύμβουλοι των Μνημονίων

 

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 1,1 δισ. ευρώ έχει καταβάλει το ελληνικό κράτος στους συμβούλους των Μνημονίων. Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του κρατικού προϋπολογισμού που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, για «έξοδα του δημοσίου χρέους σε προμήθειες τραπεζών, χρηματοοικονομικούς συμβούλους, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.», έχουν καταβληθεί 243 εκατ. το 2010, 237 εκατ. το 2011 και 635 εκατ. το 2012. Δηλαδή, σύνολο 1,116 δισ. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πάρουν το «δώρο Χριστουγέννων» οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι!..

 

Χ. ΙΩ.

 

„Σχέδια…

 

Σε ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Τη μόνη στιγμή που ανέβηκαν οι τόνοι ήταν όταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης αντέδρασε στην αναφορά του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι η Κουμουνδούρου δεν έχει σχέδιο. «Εχεις σχέδιο, Αλέκο;», ρώτησε ο Π. Λαφαζάνης από το βήμα το κορυφαίο στέλεχος, που απάντησε: «Δεν το έχεις δει, ρε Παναγιώτη;». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανταπάντησε «Αλέκο, είσαι ο μόνος σε αυτή τη χώρα που το λέει αυτό» και το ζήτημα έληξε εκεί. Εμπειρο στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος σχολίασε: «Σιγά την κόντρα και τους υψηλούς τόνους. Πού να δείτε παλιότερα τι συνέβαινε»…

 

Ν.ΣΒ.

 

„Ενστολη βία

 

Αφού οι εξαγριωμένοι ένστολοι ξέσπασαν την οργή τους ξανά πάνω στα κεφάλια δεκαπεντάχρονων και αντιφασιστών νεολαίων, αφού μετά την αθώωση της βαρβαρότητάς τους επέλασαν βίαια στα Εξάρχεια χωρίς να σεβαστούν τη μνήμη του δολοφονημένου από δικό τους χέρι, αφού έβγαλαν με δολοφονική εκτόξευση το μάτι ενός νεαρού που απλά διαμαρτυρόταν για την εκτέλεση του Φύσσα από ναζιστές, αφού τέλος θα εμπλουτιστούν οι τάξεις τους και με τους δημοτικούς αστυνομικούς, ενώ ο πρωθυπουργός τους έταξε μέρος του πλεονάσματος, τώρα μπορούμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα φορτώνοντας με πολύχρονες ποινές τις πλάτες των εικοσάχρονων «εχθρών του κράτους».

 

Α.Ψ.

 

Κύριε Βενιζέλο, «έχεις ταλέντο»

 

Με το ευρωπαϊκό αλλά και το ορθόδοξο βαμβάκι «έσφαξε» τον Σεραφείμ σε επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αφού επικαλέστηκε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και την πολύτιμη συμβολή τους και στην Ελλάδα, αφού του υπενθύμισε τα βασικά μηνύματα της Ορθοδοξίας και τα όρια της Εκκλησίας σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους (που και εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα δυσδιάκριτα), του έκανε την εύστοχη παρατήρηση: «Οι Ιερές Μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος, όταν αναζήτησαν διεθνή προστασία των ιδιοκτησιακών και περιουσιακών τους δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο κατέφυγαν, δηλαδή στο ΕΔΔΑ, και τη δική του απόφαση επικαλέστηκαν ως τίτλο προστασίας. Αυτούς τους διεθνείς δικαιοδοτικούς μηχανισμούς δεν μπορούμε συνεπώς να τους χρησιμοποιούμε και να τους επικαλούμαστε επιλεκτικά».

 

Α.Ψ.

 

Scroll to top