58

10/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρωμα εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ

Εντονο άρωμα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη, παρόντος του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, είχε η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της κίνησης των «58» στην Αθήνα.
      Pin It

Παρουσία πλήθους κόσμου η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της κίνησης των «58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εντονο άρωμα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη, παρόντος του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, είχε η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της κίνησης των «58» στην Αθήνα.

 

Οι διοργανωτές αισθάνονται απολύτως ικανοποιημένοι καθώς, οργανωτικά τουλάχιστον, η εναρκτήρια απόπειρά τους για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη. Το θέατρο «Ακροπόλ» γέμισε ασφυκτικά από κόσμο και πολιτικά στελέχη -κατά συντριπτική πλειονότητα από το ΠΑΣΟΚ, με επιλεκτική παρουσία παραγόντων της ΔΗΜΑΡ- που ενδιαφέρονται για το εγχείρημα, δίνοντας για το ξεκίνημα μια νότα αισιοδοξίας αλλά και την εντύπωση ότι η πρωτοβουλία με απώτερο σκοπό τη δημιουργία της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» ή αλλιώς της ελληνικής «Ελιάς» έχει υπαρκτό κοινό να απευθυνθεί.

 

Πίεση σε Κουβάλη

 

Ενα από τα κύρια γνωρίσματα της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης ήταν η συντονισμένη άσκηση πίεσης στον Φώτη Κουβέλη, μόλις τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, να άρει τις επιφυλάξεις του και να απαντήσει θετικά στην πρόσκληση κοινού διαλόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι ομιλητές -μηδέ εξαιρουμένου του βουλευτή του κόμματος, Γρηγόρη Ψαριανού, που χαιρέτισε την εκδήλωση (ο μοναδικός βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που παραβρέθηκε μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου Ανδρέα Παπαδόπουλο)- κάλεσαν εμμέσως ή ευθέως την ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου να αναθεωρήσει τη στάση της και να πει το «ναι» στη συζήτηση «χωρίς αποκλεισμούς».

 

Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό το πνεύμα της δήλωσης και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προσερχόμενος στην αίθουσα απηύθυνε κάλεσμα σε όλους, «με γενναιοδωρία» και «χωρίς αντιστάσεις σε σχέση με το παρελθόν» να συγκροτηθεί η νέα παράταξη της Κεντροαριστεράς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε συσπείρωση δυνάμεων, χαρακτήρισε «διπλή ευκαιρία» για την προσπάθεια τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και κάλεσε σε συστράτευση με το «μεγάλο» ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 

Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι η κίνηση των «58» και οι υποστηρικτές της θεωρητικά διακηρύσσουν ότι πρόθεσή τους είναι η τήρηση ίσων αποστάσεων ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα επικέντρωσαν την κριτική τους στην αξιωματική αντιπολίτευση, φανερώνοντας τον προβληματισμό έως και την ανησυχία τους στην προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης στη χώρα. Οπως μεταξύ άλλων υποστήριξε ο βασικός ομιλητής και άτυπος συντονιστής της κίνησης, καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, συνιστά το νέο που γεννήθηκε γερασμένο και παλιό και η πολιτική του γραμμή κυριαρχείται από σύγχυση και αντιφάσεις.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παρασκευάς Αυγερινός, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η πρωτοβουλία των «58» αποτελεί τη μοναδική σοβαρή προσπάθεια της Κεντροαριστεράς να μεταρρυθμίσει τη χώρα, η οποία εφόσον δεν καρποφορήσει «θα μπούμε σε περιπέτειες» και οι πολίτες θα βρεθούν χωρίς εναλλακτική, «πιασμένοι στο δόκανο του λαϊκισμού».

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον βωμό της μελλοντικής αυτοδυναμίας, θα πυροδοτεί ακόμα περισσότερο τον δεξιό και αριστερό εθνολαϊκισμό, τον κρατισμό και τις πελατειακές σχέσεις, δηλαδή τα αίτια που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση», εκτίμησε με τη σειρά του ο Γιάννης Τούντας, ο οποίος εκπροσώπησε τις πολιτικές κινήσεις Δυναμική Ελλάδα, Νέοι Μεταρρυθμιστές, «Μπροστά!», Πολιτεία 2012 και Πρωτοβουλία Β’.

 

Τρίτον, ελάχιστη ως ανύπαρκτη ήταν η κριτική για τη Ν.Δ., τις πολιτικές που ασκεί, τη ροπή της προς τον αυταρχισμό και την προσήλωση από κοινού με το ΠΑΣΟΚ σε λιτότητα και περιοριστικά μέτρα. Παρ’ όλα αυτά, οι εμπνευστές και όσοι μίλησαν με γενικό τρόπο οριοθέτησαν τις ενέργειές τους απέναντι στη «συντηρητική Δεξιά», θέτοντας την ίδια στιγμή ως προαπαιτούμενο του στόχου για ανάκαμψη τη δημοσιονομική σταθερότητα, που υποδηλώνει σαφώς την τήρηση των διατάξεων που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα.

 

«Δεν είμαστε»…

 

Τις ταμπέλες που κατά καιρούς αποδίδονται στους «58» επιχείρησε να αποκαθηλώσει ο κ. Βούλγαρης, δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενοι, δεν είμαστε ΔΗΜΑΡ και συνεργαζόμενοι, δεν είμαστε σημιτικοί, δεν είμαστε βενιζελικοί, δεν είμαστε κουβελικοί, δεν είμαστε λυκουδικοί», ενώ ο Παρ. Αυγερινός χαρακτήρισε μύθους τους αντικρουόμενους ισχυρισμούς ότι η κίνηση αποσκοπεί είτε στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ είτε στη διάσωση της ηγεσίας του. «Δεν είναι ούτε τορπίλη ούτε σωσίβιο», σημείωσε.

 

Τέταρτο στοιχείο που αφορά τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία της ελληνικής «Ελιάς» είναι η αίσθηση επείγοντος και επίσπευσης των διαδικασιών που θα μετεξελίξουν το σχήμα σε ενιαίο πολιτικό μόρφωμα με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ενδεικτική ήταν η αναφορά ότι «η παρουσία των πολιτών στέλνει μήνυμα εγρήγορσης» και σύμφωνα με πληροφορίες, ώς την άνοιξη του 2014 προγραμματίζεται η πραγματοποίηση της ιδρυτικής συνέλευσης όπου θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις. Ο πιο συγκρατημένος όλων ήταν ο νέος επιστήμονας Πασχάλης Αγανίδης, που διαπίστωσε ότι «η φορά των πραγμάτων δεν είναι με το μέρος μας» και επισήμανε ότι η ανασύσταση του χώρου που καλείται να εκφράσει μια «δύσπιστη σιωπηλή πλειοψηφία» δεν πρέπει να αποτελέσει «διαχείριση φιλοδοξιών» για κάποιους.

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΔΗΜΑΡ: Παν-κινητοποίηση του μηχανισμού ΠΑΣΟΚ

 

Σχολιάζοντας την εκδήλωση κύκλοι της ΔΗΜΑΡ έκαναν λόγο για «παν-κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ», συμπληρώνοντας ότι η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου επιβεβαιώνει την παραδοξότητα που θέλει στο ίδιο σχήμα να συνυπάρχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον Φώτη Κουβέλη, που πλέον βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Αρνητική μνεία έκαναν, τέλος, για την παρουσία στελεχών στην εκδήλωση με «θεσμική αρμοδιότητα», φωτογραφίζοντας τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Ανδρέα Παπαδόπουλο.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Παρουσίες και απουσίες

 

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιώργος Δρυς, Χρήστος Ροκόφυλλος, Παναγιώτης Ρήγας, Νίκος Ανδρουλάκης, Κώστας Καρτάλης, Δημήτρης Λιντζέρης, Παντελής Καψής, Θάλεια Δραγώνα, Παύλος Χρηστίδης, Σούλα Μερεντίτη, Πέτρος Κουναλάκης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Σταύρος Μπένος, Γιώργος Βερνίκος, Νίκος Μπίστης, Αθηνά Δρέττα, Κώστας Σπηλιόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Καρύδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Αντζελα Γκερέκου, Νίκος Σαλαγιάννης, Τόνια Αντωνίου, Κατερίνα Μπατζελή, Νάσος Αλευράς, Κώστας Τριαντάφυλλος, Απόστολος Κακλαμάνης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Συμεών Κεδίκογλου, Θοδωρής Τσίκας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Νίκος Αλιβιζάτος, Χρήστος Δερβένης, Γιώργος Σιακαντάρης, Αρίστος Δοξιάδης, Γιώργος Παγουλάτος, Σώτη Τριανταφύλλου, Ναπολέων Μαραβέγιας και εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ τα μέλη της συντονιστικής γραμματείας των «58» Γεράσιμος Γεωργάτος και Σταύρος Λιβαδάς και ο Τέλης Σιαμαντάς, μέλος της Κ.Ε. του κόμματος.

 

Δεν παραβρέθηκαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο υπηρεσιακός πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες επρόκειτο να παραστεί στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ο γραμματέας της Σπύρος Λυκούδης, καθώς και οι Γιώργος Φλωρίδης και Αννα Διαμαντοπούλου.

 

Μαγνητοσκοπημένα μηνύματα συμπαράστασης απέστειλαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα.

 

 

 

Scroll to top