Oukraine-diadilosi

10/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπροστά καταστολή και πίσω διάλογος

Την ώρα που η αστυνομία απομακρύνει τους διαδηλωτές από τα κυβερνητικά κτίρια, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς κάλεσε πρώην προέδρους και την αντιπολίτευση σε στρογγυλό τραπέζι.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Την ώρα που η αστυνομία απομακρύνει τους διαδηλωτές από τα κυβερνητικά κτίρια, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς κάλεσε πρώην προέδρους και την αντιπολίτευση σε στρογγυλό τραπέζι

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν χθες να απομακρύνουν βίαια τους διαδηλωτές από τις εισόδους των κυβερνητικών κτιρίων, ενώ ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς καλούσε σε έναν αμφίβολης προοπτικής διάλογο τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ταλαιπωρημένοι από τη συνεχή χιονόπτωση των τελευταίων 24ώρων οι διαδηλωτές έδειχναν να υποχωρούν χωρίς σοβαρές αντιδράσεις, υποσχόμενοι πάντως ότι θα προχωρήσουν σε νέες καταλήψεις δημόσιων χώρων με τις σκηνές τους.

 

Δημοτικές υπηρεσίες του Κιέβου προχώρησαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, και στην απομάκρυνση οδοφραγμάτων και σκηνών από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας, ενώ το κόμμα «Μπατκιβσίνα» (=πατρίδα) καταγγέλλει εισβολή δυνάμεων ασφαλείας στα γραφεία του, αρπαγή και καταστροφή υπολογιστών, επιχείρηση, πάντως, που διαψεύδει η αστυνομία.

 

Προσπαθώντας να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να εκτονώσει την κρίση, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θα συναντήσει σήμερα τους πρώην προέδρους της χώρας Λεονίντ Κραφτσούκ, Λεονίντ Κούτσμα και Βίκτορ Γιούσενκο, έχοντας επίσης προσκαλέσει στο στρογγυλό αυτό τραπέζι και τους ηγέτες των βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ωστόσο δεν δείχνουν διάθεση ανταπόκρισης.

 

Και οι δικαστές στο κόλπο…

 

Την ίδια στιγμή η Γενική Εισαγγελία της χώρας κάλεσε για κατάθεση τον ηγέτη και τον βουλευτή της «Μπατκιβσίνα» Αρσένι Γιατσενιούκ και Σεργκέι Πάσινσκι, επικαλούμενη το γεγονός ότι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει σχεδόν από τις 21 του μηνός το κτίριο της Εισαγγελίας, τις βίαιες συγκρούσεις της νύχτας της 29ης προς την 30ή Νοεμβρίου, καθώς και την προχθεσινή αποκαθήλωση του αγάλματος του Βλαντίμιρ Λένιν στο κέντρο του Κιέβου από διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλοί μασκοφόροι. Σύμφωνα μάλιστα με τον γενικό εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκα, οι πολιτικοί που καλούν τους πολίτες σε παράνομες ενέργειες δεν θα αποφύγουν τις ευθύνες τους, εάν νομίζουν ότι «θα κρυφτούν πίσω από τις βουλευτικές τους ιδιότητες και εξασφαλίσουν την υποστήριξη ορισμένων διεθνών οργανισμών».

 

Ενας από τους ανερχόμενους αστέρες της αντιπολίτευσης, ο πυγμάχος Βιτάλι Κλιτσκό, που φέρεται ως ιδανικός κοινός υποψήφιος για τους αντιπάλους τού εν ενεργεία προέδρου Β. Γιανουκόβιτς, κάλεσε τους οπαδούς του να μην υποχωρήσουν στην πίεση των αστυνομικών δυνάμεων, που επιμένουν ότι εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις για την εκκένωση του κέντρου του Κιέβου και την αποκατάσταση της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών. Το κόμμα «Ουντάρ» (=γροθιά), που ίδρυσε ο Κλιτσκό, προχώρησε πάντως σε εκκένωση των κεντρικών του γραφείων από στελέχη και υποστηρικτές, λόγω πληροφοριών περί επικείμενης επιχείρησης της αστυνομίας εναντίον τους.

 

Ο διοικητής των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας (Δημόσιας Τάξης, κατά τα σοβιετικά πρότυπα) Στανισλάφ Σουλιάκ, κάλεσε τους άνδρες του να μην παρασύρονται από προβοκάτσιες και να μην επιτρέψουν αιματοχυσία κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. Τουλάχιστον 2.000 άνδρες του υπουργείου με ειδική και στρατιωτική εκπαίδευση κλήθηκαν να ενισχύσουν τους περίπου 5.000, που σύμφωνα με τις αρχές είχαν έως σήμερα αναλάβει την τήρηση της τάξης στο Κίεβο.

 

Με τηλεφωνική του παρέμβαση στον πρόεδρο της Ουκρανίας ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του από τον κίνδυνο της χρήσης βίας κατά τις διαδηλώσεις και κάλεσε τον Β. Γιανουκόβιτς να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με την αντιπολίτευση και να ανακόψει την κλιμάκωση της κατάστασης. Η αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ είχε συναντήσεις με δύο Ρώσους ομολόγους της, τους Σεργκέι Ριαμπκόφ και Αλεξέι Μεσκόφ, καθώς και τον βοηθό του προέδρου Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρώην πρέσβη στην Ουάσινγκτον, Γιούρι Ουσακόφ, και κάλεσε τη Ρωσία να αξιοποιήσει την επιρροή της ώστε να επιτύχει ειρήνευση, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έχει εκδώσει οδηγία σύμφωνα με την οποία συστήνεται στους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται το κέντρο της πόλης.

 

Παραινέσεις ΗΠΑ και Ε.Ε.

 

Πολλοί πρέσβεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στο Κίεβο κάλεσαν με τη σειρά τους την ουκρανική κυβέρνηση να μην ασκήσει βία για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, ενώ τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Κρατική Δούμα της Ρωσίας αναμένεται να εξετάσουν σήμερα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και να εκδώσουν σχετικά ψηφίσματα. Η ανησυχία για επικείμενη μαζική επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων κατά των διαδηλωτών ενισχύθηκε και από τις ανακοινώσεις ότι οι λεγόμενες «δυνάμεις αυτοάμυνας» της αντιπολίτευσης εξοπλίζονται με ρόπαλα και αιχμηρά αντικείμενα.

 

Το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, υποστηρικτές του οποίου επίσης διαδηλώνουν υπέρ της κυβέρνησης, αλλά με σαφώς μικρότερη προσέλευση από την αντιπολίτευση, κάλεσε να απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα στους «ιδεολόγους της διαμαρτυρίας», ακόμη κι αν αυτοί προέρχονται από τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ στους υποστηρικτές των διαδηλώσεων συγκαταλέγεται πλέον με σχετικό βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του και ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ.

 

[email protected]

 

Scroll to top