10/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κίνητρα μέσω ΔΕΗ για να σβήσουν τα μαγκάλια

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα «καταργεί» για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου τις χρεώσεις ρεύματος, όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση «χτυπάει κόκκινο» λόγω αιθαλομίχλης.
      Pin It

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα «καταργεί» για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου τις χρεώσεις ρεύματος, όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση «χτυπάει κόκκινο» λόγω αιθαλομίχλης

 

Οι άπορες οικογένειες στις οποίες έχει κοπεί το ρεύμα φτάνουν πανελλαδικά τις 10.000 με 15.000 σε ένα σύνολο 25.000 ανθρώπων που είναι δικαιούχοι συσσιτίων μέσω των δήμων

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Μια ολόκληρη πόλη στην Ελλάδα ζει στο σκοτάδι λόγω χρεών προς τη ΔΕΗ, αν ισχύουν στο ελάχιστο οι εκτιμήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, ότι οι άπορες οικογένειες στις οποίες έχει κοπεί το ρεύμα φτάνουν πανελλαδικά τις 10.000 με 15.000 σε ένα σύνολο 25.000 ανθρώπων που είναι δικαιούχοι συσσιτίων μέσω των δήμων.

 

Τα στοιχεία αυτά βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και παρά τις επιφυλάξεις του ίδιου του υπουργού για την ορθότητά τους, το βέβαιο είναι πως δεν ειπώθηκαν στον αέρα, ενώ στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται οι χιλιάδες καταναλωτές που έχουν προχωρήσει σε παράνομη επανασύνδεση.

 

Υπό τον φόβο ενός νέου δυστυχήματος από αναθυμιάσεις ή κεριά, η κυβέρνηση υπόσχεται τώρα πως σε όλους αυτούς θα ξαναφέρει το ρεύμα στα σπίτια τους μέχρι τα Χριστούγεννα, παρότι δεν διαθέτει ακόμη κανέναν μηχανισμό. Επίσης ούτε η ΔΕΗ ούτε οι δήμοι που ετοιμάζονται να συστήσουν επιτροπές για να «μετρηθούν» οι άποροι, γνωρίζουν αν θα συνεχίσουν να χρεώνουν όσους επανασυνδεθούν για τις κιλοβατώρες που θα καίνε ή αν και σε τι είδους διακανονισμούς θα προχωρήσουν.

 

Και το ρεσιτάλ προχειρότητας και λαϊκισμού συνεχίζεται, με την κυβερνητική υπόσχεση ότι η ΔΕΗ θα μειώνει ακόμη περισσότερο τα τιμολόγια ρεύματος όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση «χτυπάει κόκκινο» από τα τζάκια. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Μανιάτη, πρόθεση του ΥΠΕΚΑ είναι να αφαιρεί από την κατανάλωση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (δηλαδή από περίπου 225.000 νοικοκυριά) διπλάσιο αριθμό ημερών κατανάλωσης από τις ημέρες που καταγράφεται αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Οπως εξήγησε, «αν επικρατεί αιθαλομίχλη για πέντε ημέρες στην Αττική, τότε θα δίνεται εντολή στη ΔΕΗ να αφαιρεί από ένα διμηνιαίο λογαριασμό τις δέκα ημέρες κατανάλωσης».

 

Πρακτικά υποτίθεται πως το συγκεκριμένο μέτρο έχει σκοπό να αποτελέσει κίνητρο ώστε να μην ανάβουν τα τζάκια και «μπουκώσουν» στην αιθαλομίχλη οι μεγάλες πόλεις. Στην πραγματικότητα, όμως, όλα δείχνουν πως θα λειτουργήσει εντελώς αντίθετα, καθώς οι καταναλωτές θα παρακαλούν να έχουμε αιθαλομίχλη για να πληρώνουν λιγότερο ρεύμα…

 

Scroll to top