10/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τώρα τα ΕΑΣ και βλέπουμε

Νερό στο κρασί τους έβαλαν χθες οι δανειστές. O Στουρνάρας «απείλησε» με... πτώση της κυβέρνησης.
      Pin It

Νερό στο κρασί τους έβαλαν χθες οι δανειστές. O Στουρνάρας «απείλησε» με… πτώση της κυβέρνησης

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραπαίει και κινδυνεύει με πτώση οδήγησε τους εταίρους και δανειστές να βάλουν νερό στο κρασί τους και να σπεύσουν να τη βοηθήσουν… Ετσι, εκεί που έκαναν τους σκληρούς και δύσκολους, η ενημέρωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση τους ανάγκασε να στείλουν από σήμερα την τρόικα στην Αθήνα προκειμένου αρχίσει έναν γύρο συζητήσεων «τεχνικού επιπέδου» με τις ελληνικές αρχές.

 

Ουσιαστικά, προτεραιότητα δίνεται στην επίτευξη συμφωνίας για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, που αποτελεί εκκρεμότητα της τρίτης αξιολόγησης. Οι εταίροι και δανειστές υποσχέθηκαν ότι με τη ρύθμιση του εν λόγω θέματος θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ…

 

Οπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το πέρας των εργασιών των υπουργών ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, η τρόικα αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα και από αύριο θα αρχίσει έναν νέο γύρο συζητήσεων με την ελληνική πλευρά, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος, ιδίως στο θέμα των ΕΑΣ, και να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Ο Ολλανδός, αλλά και ο Φινλανδός επίτροπος Ολι Ρεν αναφέρθηκαν με έμφαση στην «ευαίσθητη και δύσκολη πολιτικο-κοινωνική κατάσταση» που υπάρχει σήμερα στη χώρα, επί της οποίας τους ενημέρωσε λεπτομερώς ο Γιάννης Στουρνάρας.

 

Τον Γενάρη τα δύσκολα

 

Είναι φανερό ότι ο υπουργός τούς είπε ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση κινδυνεύει με πτώση εάν συνεχίσουν να τηρούν σκληρή στάση στην άμεση αποδοχή των αιτημάτων τους. Βέβαια, ο Ολλανδός εκτίμησε μη ρεαλιστική την επίτευξη ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης (πλειστηριασμοί, απολύσεις στο Δημόσιο) μέχρι τα τέλη του έτους, αλλά μια συμφωνία για την τύχη των ΕΑΣ που αποτελεί μέρος της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ… Η συνολική αξιολόγηση τοποθετήθηκε για τον Ιανουάριο. Μάλιστα, τόσο ο Ολλανδός όσο και ο Φινλανδός φρόντισαν να διευκρινίσουν ότι τα υπό συζήτηση θέματα δεν είναι νέα μέτρα, αλλά αποτελούν μέρος των συμφωνηθέντων από την κυβέρνηση…

 

Φυσικά, και οι δύο μίλησαν για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, προσθέτοντας όπως πάντα ένα «αλλά». Ο Γ. Ντάισελμπλουμ παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για την έξοδο από το τούνελ, παρά την αναμενόμενη υποχώρηση της ύφεσης, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων και το τεράστιο ποσοστό ανεργίας.

 

Πλειστηριασμοί και απολύσεις

 

Ο Ολι Ρεν επέμεινε από την πλευρά του στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για το θέμα των πλειστηριασμών και των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

 

Ηπια στάση τήρησε και ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε, πριν ακόμη αρχίσουν οι εργασίες της συνόδου, ότι η Ελλάδα «έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και βρίσκεται σε καλό δρόμο». Χωρίς «αλλά». Ο έμπειρος Γερμανός είπε ότι «κάνουμε τα πάντα να βρούμε λύση, ώστε η ελληνική προεδρία να μην αρχίσει με την επίσκεψη της τρόικας»… Αντίθετα, ο άπειρος και απρόσεκτος Ντάισελμπλουμ εκτίμησε πριν από την έναρξη των εργασιών ότι «έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος» από ελληνικής πλευράς. Υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας «μεγάλης» και «κάποιας» προόδου. Βέβαια, ο Ολλανδός έσταζε μέλι για τις προσπάθειες της κυβέρνησης, έστω με την προσθήκη ότι ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη, μετά την ενημέρωση του Γ. Στουρνάρα για τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση.

 

Scroll to top