11/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε σταυροδρόμι για τον τρίτο πόλο η ΔΗΜΑΡ

Αρχίζει αύριο το 2ο συνέδριο του κόμματος. Πρόταση Κουβέλη για ένταξη στην Ευρωομάδα Σοσιαλιστών - Δημοκρατών. Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί προεδρικών και μειοψηφίας.
      Pin It

Αρχίζει αύριο το 2ο συνέδριο του κόμματος. Πρόταση Κουβέλη για ένταξη στην Ευρωομάδα Σοσιαλιστών – Δημοκρατών. Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί προεδρικών και μειοψηφίας

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Φώτης Κουβέλης στο βήμα του 1ου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, Μάρτιος 2011Κρίσιμο σταθμό στην τρίχρονη αυτόνομη πολιτική πορεία της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να αποτελέσει το δεύτερο τακτικό συνέδριο του κόμματος που ξεκινά αύριο το απόγευμα στο Cine Κεραμεικός παρουσία 1.050 συνέδρων.

 

Επειτα από ένα μακρύ διάστημα έντονων διαφωνιών, που ξεκίνησε με την αποχώρηση από την τρικομματική κυβέρνηση και συνεχίστηκε με αντικείμενο την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, προκαλώντας τριγμούς και θολώνοντας το πολιτικό στίγμα της Αγίου Κωνσταντίνου, ο Φώτης Κουβέλης και η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ θα επιχειρήσουν να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας και ανασύνταξης δυνάμεων για την επόμενη ημέρα, που προβλέπεται δύσκολη λόγω των ρευστών πολιτικών εξελίξεων.

 

Το δίλημμα των συμμαχιών

 

Με τις συζητήσεις στο πεδίο της Κεντροαριστεράς να έχουν φουντώσει και τις πιέσεις -εντός και εκτός- να εντείνονται, βασικό διακύβευμα των τετραήμερων εργασιών θα είναι η στρατηγική των πολιτικών συμμαχιών και το πολιτικό σχέδιο του κόμματος με το βλέμμα στραμμένο στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Φώτης Κουβέλης θα ανακοινώσει την πρόταση ένταξης της ΔΗΜΑΡ στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, «με τις δικές της προτάσεις στις αποσκευές», και θα εισηγηθεί ευρεία συμπαράταξη με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους αλλά και τους Ριζοσπάστες Αριστερούς που ανήκουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ…

 

Στην εισήγησή του ο κ. Κουβέλης θα περιγράψει αναλυτικά τη θεωρία για τη δημιουργία του τρίτου πόλου, τον οποίο θα χαρακτηρίσει προτεραιότητα για τη ΔΗΜΑΡ, οριοθετώντας το εγχείρημα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την προσήλωση στη μνημονιακή αντικοινωνική πολιτική που εκφράζεται από τη δικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και τον αριστερό λαϊκισμό και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Με άλλα λόγια, θα επιμείνει στην αρνητική του στάση για διάλογο με τη Χαριλάου Τρικούπη και θα ζητήσει -απευθυνόμενος στη μειοψηφία- το σύνολο των κομματικών στελεχών να σεβαστούν τις αποφάσεις που θα λάβει το συνέδριο, συμβάλλοντας στην αναγκαία συσπείρωση και ενιαία δημόσια έκφραση.

 

Στην ομάδα των προεδρικών που αποτελούν την πλειοψηφία συγκαταλέγονται οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Σάκης Παπαθανασίου και οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης, Ασημίνα Ξυροτύρη, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη, Θωμάς Ψύρρας, Νίκη Φούντα, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης και Γιάννης Πανούσης, καθώς και τα μέλη του «Αριστερού Δικτύου» Θράσος Φωτεινός, Χρήστος Σταυρόπουλος και Βαγγέλης Ζορκάδης .

 

Από την πλευρά της, η μειοψηφία του κόμματος, την οποία συγκροτούν στελέχη όπως οι Σπύρος Λυκούδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός, Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς, Ντόρα Τσικαρδάνη, Γιάννης Αντωνίου, Τέλης Σαμαντάς, Κώστας Δέλκος, θα επιχειρήσει να πείσει για τη σπουδαιότητα των συνομιλιών με την «κίνηση των 58» και όλες τις πολιτικές κινήσεις στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, «χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις».

 

Σχετικά με την πολιτική πρόταση της ΔΗΜΑΡ στην παρούσα πολιτική συγκυρία, ο κ. Κουβέλης πρόκειται να υποστηρίξει ότι η χώρα χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική εξόδου από την κρίση, βασισμένη σε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής κατόπιν πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, αναδιάρθρωση του χρέους και στροφή σε πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Παράλληλα, σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους θα καλέσει την κυβέρνηση να αποκρούσει τις απαιτήσεις της τρόικας και να μην επιτρέψει την επιβολή νέων μέτρων που επιβαρύνουν τα ήδη μειωμένα εισοδήματα των πολιτών.

 

Στήριξη στον Καμίνη

 

Οι συσχετισμοί δυνάμεων πλειοψηφίας – μειοψηφίας εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στην αναλογία 75-25%, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το ενδεχόμενο η μειοψηφία να συγκροτήσει ξεχωριστή λίστα κατά την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής.

 

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας θα χαιρετίσουν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, πλην Χρυσής Αυγής, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει η ΔΗΜΑΡ. Η Παρασκευή και το πρωί του Σαββάτου θα αφιερωθούν σε ομιλίες συνέδρων, το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνει η ψηφοφορία για τις πολιτικές αποφάσεις και την Κυριακή θα ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου. Ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος χωρίς δυσκολία.

 

[email protected]

 

Scroll to top