skordas

12/12/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα στη Βουλή για τις τιμές των προϊόντων

Κόντρα του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά με την βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, ξέσπασε κατόπιν παρουσίασης στοιχείων για τις τιμές των προϊόντων από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat.
      Pin It

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, απαντώντας στις επικρίσεις της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνας Ξηροτύρη σχετικά με το ότι δεν έχει γίνει τίποτε για τη μείωση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση κάθε παθογένειας που γεννά ακρίβεια, όμως δεν μπορεί να μην στιγματίζει τη μιζέρια που εκπέμπουν κάποιοι».

Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός παρουσιάζοντας πίνακες για την πορεία των τιμών το τελευταίο δωδεκάμηνο, σημείωσε ότι η μελέτη αυτή των στοιχείων δείχνει και για τον πλέον δύσπιστο ότι οι τιμές μειώνονται. «Δεν βοηθάμε τους πολίτες με το να αμφισβητούμε την αλήθεια. Δεν αμφισβήτησε κανένας μας ότι υπάρχει πρόβλημα φτώχειας στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων. Άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα να συζητάμε για το τι κάνουν οι τιμές. Θέλουμε δεν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα, τα στοιχεία δεν είναι του υπουργείου, είναι της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat» τόνισε ο υφυπουργός, προσθέτοντας πάντως ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης απευθυνόμενος στην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι «δεν μπορείτε να λέτε ότι δεν έκανε η κυβέρνηση τίποτα, όταν έχει κάνει όλα αυτά και μάλιστα με την ψήφο σας. Δεν μπορείτε να μην βλέπετε τα πρόστιμα που μπήκανε για τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις, δεν μπορείτε να διαφωνείτε με τη δημιουργία του συντονιστικού κέντρου για το παρεμπόριο, ούτε για τις πρωτοβουλίες του Συνηγόρου του Καταναλωτή και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Είναι κρίμα να επιχειρείτε να αποδομήσετε μια προσπάθεια που παράγει αποτελέσματα. Δείτε τα στοιχεία. Θέλουμε εποικοδομητική κριτική. Η κυβέρνηση, ούτε πανηγυρίζει, ούτε εφησυχάζει. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση κάθε παθογένειας που γεννά ακρίβεια, όμως δεν μπορούμε να μην στιγματίσουμε την μιζέρια που εκπέμπουν κάποιοι».

Αντίστοιχα, η βουλευτής αναφέρθηκε στο φαινόμενο φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, εμμένοντας ότι οι τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς δεν έχουν πέσει, ενώ τόνισε ότι, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των προϊόντων είτε παραμένουν σταθερές, είτε αυξάνονται. Ακόμη, κάλεσε τον κ. Σκορδά να μην μπερδεύει τις τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα οποία πράγματι υπάρχει πτώση, διότι στα βασικά προϊόντα υπάρχει αύξηση κατά 5,1%.

Ακόμη, κατηγόρησε την επιτροπή Ανταγωνισμού ότι καθυστέρησε να ενεργοποιηθεί, ενώ ζήτησε μείωση του περιθωρίου κέρδους των χονδρεμπόρων και των μεσαζόντων και αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων προϊόντων. Ζήτησε ενίσχυση των λαϊκών αγορών και της προώθησης των αγορών των παραγωγών, τη μείωση του ενεργειακού κόστους στα θέματα της αγροτικής παραγωγής και να εξεταστούν τα προβλήματα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της δουλειάς τους.

Τέλος, επισήμανε ότι πρέπει να ελεγχθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού επιχειρήσεις που ακολουθούν αντιανταγωνιστικές πρακτικές, ιδίως στον τομέα των σούπερ μάρκετ και των στρεβλώσεων στο λιανικό εμπόριο, στην επεξεργασία των τροφίμων, στα οικοδομικά υλικά, στις υπηρεσίες, στον τομέα του τουρισμού.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Scroll to top