ΑΠΕ-ΜΠΕ

12/12/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Άκαρπη συνάντηση για μείωση εισφορών, απελευθέρωση απολύσεων

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με το υπουργείο Εργασίας. Πολιτικό θέμα εγείρει η απελευθέρωση των απολύσεων, οικονομικό για τα Ταμεία, το ζήτημα που αφορά στη μείωση εισφορών .
      Pin It

Τα ζητήματα της μείωσης των εισφορών κατά 3,9% και της απελευθέρωσης των απολύσεων τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ της τρόικας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο, σε κανένα από τα δύο αυτά θέματα δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, με συνέπεια οι συζητήσεις να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, στο τραπέζι έπεσε το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε με δεδομένη τη μείωση κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το 2012, η συνολική μείωση της εργοδοτικής εισφοράς θα φθάσει συνολικά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες. Εάν, όμως, υλοποιηθεί η μείωση των εισφορών, τότε τα Ταμεία θα χάσουν περίπου 1 δισ. ευρώ: κόστος που δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αντέξουν.

Μοιραία η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε τη σταδιακή υλοποίηση του μέτρου, με πιλοτική εφαρμογή εντός του 2014 σε συνεπείς επιχειρήσεις, που να συνδυαστεί με την αύξηση της απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή η μείωση των εισφορών θα δίδεται σε επιχειρήσεις που τηρούν κριτήρια όπως η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων ή νέων κάτω των 29 ετών.

Στο δεύτερο θέμα, της απελευθέρωσης των απολύσεων, το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό. Η συμφωνία υπάρχει από το καλοκαίρι, η οποία προβλέπει πως δεν θα απαιτείται έγκριση του περιφερειάρχη ή του υπουργού Εργασίας σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων (πάνω από το 5% του προσωπικού μίας επιχείρησης). Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ έχει επισήμως αναφέρει πως δεν προτίθεται να ψηφίσει τέτοια διάταξη σε νομοσχέδιο. Οπότε αυτό που συζητείται είναι να περάσει με υπουργική απόφαση, στην οποία θα σημειώνεται πως το ζήτημα των απολύσεων θα περνάει από ειδική επιτροπή, η οποία δεν θα παρεμβαίνει στην απόφαση αλλά θα προτείνει τρόπους «αξιοποίησης» (ενίοτε, κατάρτισης) των απολυμένων.

efsyn.gr 

Scroll to top