13/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πισωγύρισμα στο 1860

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία.
      Pin It

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

«Ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή μυωπικής υποκρισίας και εκφοβισμού» ήταν μία από τις οργισμένες αντιδράσεις εκατομμυρίων Ινδών στο twitter. Χιλιάδες άλλοι άλλαξαν στο facebook τη φωτογραφία στο προφίλ τους, αντικαθιστώντας τη με την εικόνα δύο ανδρών που φιλιούνται στο στόμα. Ακτιβιστές οργάνωσαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Νέο Δελχί και στη Βομβάη, καταγγέλλοντας αντιδημοκρατικές πρακτικές στην πολυπληθέστερη Δημοκρατία του πλανήτη… Το αρχικό σοκ από την προχθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας να επαναφέρει σε ισχύ έναν απαρχαιωμένο νόμο για την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας έχει διαδεχθεί από χθες θύελλα αντιδράσεων, που εξαπλώνεται εντός κι εκτός των ινδικών συνόρων. Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ινδίας -μεταξύ αυτών η πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου, Σόνια Γκάντι- κάνουν ανοιχτά πια λόγο για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

Η επίμαχη απόφαση ελήφθη από δύο δικαστές (ο ένας βγήκε χθες στη σύνταξη). Κρίνοντας ότι υπήρξε υπέρβαση αρμοδιοτήτων, ανέτρεψαν την απόφαση-ορόσημο που έλαβε το Ανώτερο Δικαστήριο στο Νέο Δελχί, το 2009, αποποινικοποιώντας τότε την ομοφυλοφιλία και βάζοντας «φρένο» στην πρακτική εκφοβισμού από τις αρχές ή άρνησης παροχής ιατρικής περίθαλψης στους γκέι.

 

Ετσι λοιπόν βγήκε από το «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» ο προηγούμενος νόμος του 19ου αιώνα -από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, δηλαδή- που χαρακτηρίζει ποινικό αδίκημα τη «σαρκική επαφή που αντιβαίνει στους νόμους της φύσης» (άρθρο 377) και προβλέπει ποινή 10ετούς κάθειρξης για τους παραβάτες! Υπέρ της επαναφοράς του νόμου του 1860 είχαν προσφύγει δεκάδες πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές οργανώσεις, που εξακολουθούν να έχουν μεγάλο έρεισμα στη συντηρητική κοινωνία της Ινδίας. Τα επιχειρήματά τους ήταν υποκριτικά κι αλλόκοτα, σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στο Νέο Δελχί, Σουτίκ Μπίσβας. «Μεταξύ αυτών», γράφει, «ήταν ένας αστρολόγος στην TV, που κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η απόφαση του 2009 έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, επειδή οι στρατιώτες θα άρχιζαν τις συνουσίες»!

 

«Ενας πρώην βουλευτής υποστήριξε ότι η ομοφυλοφιλία αντιβαίνει στην ινδική κουλτούρα», αποσιωπώντας τον σημαίνοντα ρόλο της κάστας των ευνούχων Χίζρας ή τις ομοφυλοφιλικές αναφορές στο Κάμα Σούτρα. Υπήρξαν κι άλλες παράταιρες αιτιάσεις, όπως ότι η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας θα ενίσχυε την ανδρική πορνεία ή ότι θα αύξανε τα κρούσματα του AIDS, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ αποτυπώνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

 

«Αυτή η απόφαση είναι παράξενη (…) και γελοιοποιεί διεθνώς την Ινδία», παρατηρεί στο BBC ο διακεκριμένος κοινωνιολόγος Σαντζάι Σριβαστάβα. «Πώς είναι δυνατόν ένα δικαστήριο να καταργεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα που αποτελεί κεκτημένο;», διερωτάται.

 

Την απάντηση καλείται να δώσει τώρα το Κοινοβούλιο της Ινδίας: το μόνο αρμόδιο -σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση- να κρίνει την τύχη του άρθρου 377. Δεδομένων των οργισμένων αντιδράσεων κυβερνητικών αξιωματούχων, αυτό θα ήταν λογικά το επόμενο, άμεσο βήμα. Ομως, το 2014 είναι κρίσιμη εκλογική χρονιά για την Ινδία. Κι εν όψει της κάλπης του Μαΐου, το αντιπολιτευόμενο κόμμα των εθνικιστών ινδουιστών προηγείται ήδη στις δημοσκοπήσεις… Τα «χνάρια» της Ινδίας ακολούθησε χθες, εν τω μεταξύ, και η Αυστραλία. «Πατώντας» λίγο-πολύ στο ίδιο σκεπτικό, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε τον νόμο νομιμοποίησης του γάμου ομοφύλων, που είχε τεθεί σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Καμπέρα. Η ακύρωση έχει μάλιστα αναδρομική ισχύ, αφήνοντας έτσι στον «αέρα» 20 ζευγάρια ομοφύλων, που είχαν ήδη ενωθεί με τα δεσμά του γάμου. Και εδώ, το θέμα παραπέμφθηκε στην ομοσπονδιακή Βουλή της χώρας, που τον Σεπτέμβριο του 2012 είχε απορρίψει σχετικό νόμο…

 

Scroll to top