tzami-fetixie-romaiki-agora

13/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καημένε Κολοκοτρώνη

52χρονος εθνικιστής «μπούκαρε» με φορτηγάκι στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να σταματήσει τη δημοπράτηση της αναστήλωσης του Φετιχιέ Τζαμί.
      Pin It

52χρονος εθνικιστής «μπούκαρε» με φορτηγάκι στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να σταματήσει τη δημοπράτηση της αναστήλωσης του Φετιχιέ Τζαμί

 

Των Στ. Ζιαμπάκα, Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Σκηνές εθνικιστικού κρετινισμού εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί έξω από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, παράρτημα του υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Τζιραίων στου Μακρυγιάννη. Περίπου 40 διαμαρτυρόμενοι, με ελληνικές σημαίες ανά χείρας και ντουντούκες, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο από νωρίς το πρωί. Σκοπός τους, να εμποδίσουν την προγραμματισμένη δημοπράτηση της αναστήλωσης του Φετιχιέ Τζαμί, που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Αντετίθεντο στην «ελληνική χρηματοδότηση στο τούρκικο μνημείο». Κίνηση στην οποία προχώρησαν για τρίτη φορά. Στο σημείο βρίσκονταν άνδρες των ΜΑΤ που κρατούσαν τους συγκεντρωθέντες σε απόσταση.

 

Περίπου στις 10.30, ένας 52χρονος πήρε ένα μικρό φορτηγάκι και, αφού έκανε τον κύκλο του τετραγώνου, μπούκαρε με το όχημα στο κτίριο, σπάζοντας την πόρτα και τα τζάμια της πρόσοψης. Το όχημα σφηνώθηκε 10 μέτρα μετά την είσοδο. Κανένας τραυματισμός δεν υπήρξε. Λίγο μετά το περιστατικό, το πλήθος διαλύθηκε, ενώ ο 52χρονος συνελήφθη. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως ο ίδιος δεν εξήγησε τους λόγους της… αψυχολόγητης κίνησής του. Ωστόσο, φέρεται να θεώρησε απαραίτητο να πει στους αστυνομικούς πως είναι απόγονος του Κολοκοτρώνη! Αξίζει να σημειωθεί πως το περιστατικό καταγράφηκε από τις κάμερες τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού.

 

«Εμείς κοιτάμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου του Φετιχιέ Τζαμί. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι τζαμί, εκκλησία ή μιναρές. Μας ενδιαφέρει ότι είναι μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς και οφείλουμε να το προστατέψουμε, όπως και οι Τούρκοι τα δικά μας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Θεμιστοκλής Βλαχούλης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

 

Εργα αποκατάστασης

 

Ο δρόμος για την αποκατάσταση του Φετιχιέ Τζαμί άνοιξε με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον περασμένο Απρίλιο. Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης και στερέωσης που εκπόνησε η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων κόστους 1.330.000 ευρώ, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Το Φετιχιέ Τζαμί βρίσκεται μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, στο ΒΑ τμήμα του αιθρίου της και θεωρείται το πιο αντιπροσωπευτικό, ίσως, δείγμα αρχιτεκτονικού τεμένους της οθωμανικής περιόδου στην Ελλάδα. Η χρονολογία κατασκευής του εκτιμάται γύρω στο 1668 με 1670. Στο πέρασμα των χρόνων υπέστη πολλές φθορές και παρεμβάσεις. Η κατάστασή του σήμερα χαρακτηρίζεται κρίσιμη, χρήζει άμεσης αναστηλωτικής επέμβασης και όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Βλαχούλης, το έργο θα προχωρήσει προκειμένου να γίνει προσβάσιμο στο κοινό.

 

«Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε τη στερέωση του μιναρέ στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και υπό τη διεύθυνση της Ευγενίας Γερούση προχωράει το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, που θεωρείται το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης. Υπάρχει φροντίδα για όλα τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στην επικράτεια», υπογράμμισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης.

 

Scroll to top